A Mazsihisz bezárja zsinagógáit

Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:19

Fotó: Népszava
A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják az intézkedés visszavonásáig.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt. A szervezet honlapján olvasható közlemény szerint a Mazsihisz úgynevezett krízismenedzsment csoportja döntött így. A zsinagógák bezárása pénteken lép életbe és visszavonásig érvényes. Ennek következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvák és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak.
Elrendelték továbbá a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bezárását. A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják. Az intézkedés a pénteki kapuzárás után visszavonásig érvényes.

A döntéseket a krízismenedzsment csoport a Mazsihisz, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a rabbikar vezetésének egyetértésével hozta meg. Kitértek arra, a szövetséghez tartozó közösségeknek elrendelték, hogy az idei széderestéket ne tartsák meg, a rabbikar pedig felhívta a hívek figyelmét arra, hogy semmiféle halachikus előírás sem írhatja felül az élet megóvásának és az egészség megőrzésének parancsát. Hozzátették, folyamatosan figyelemmel kísérik a kormány intézkedéseit, ezek ismeretében várhatók további döntéseik.
„A Mazsihisz és a BZSH vezetése, valamint a krízismenedzsment csoport kéri közösségünk tagjainak megértését és együttműködését annak érdekében, hogy közös erőfeszítéssel és összefogással minimálisra csökkenthessük az esetleges járvány kitörése esetén várható veszélyeket”

- áll a közleményben.

Szerző

Egy egész osztályt hazaküldtek a Trefort gimnáziumból

Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:04

Fotó: Wikipédia
Az intézményvezető a diákoktól azt kérte, hogy pénteken se menjenek iskolába.
Csütörtökön derült ki, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának egyik osztályába egy olyan diák jár, aki távolabbi kapcsolatban áll egy bizonyítottan koronavírusos beteggel – értesült a Népszava. Úgy tudjuk, a diákot osztályfőnöke azonnal hazaküldte, és kérte, hogy vegye fel a kapcsolatot az illetékes közegészségügyi szervekkel. Ezt követően az iskola igazgatója az egész érintett osztályt hazaküldte, és azt kérte, hogy pénteken se menjenek iskolába.    A gimnáziumba járó egyik diák szülőjétől megtudtuk, az igazgató arról tájékoztatta a szülőket, az említett osztályt az utolsó két óráról küldte haza, az érintett diák esetében azonban „olyan távoli kapcsolatról van szó”, hogy tudomása szerint a népegészségügyi központ nem foglalkozik az üggyel. Értesüléseink szerint a diák egyébként tudott beszélni egy infektológus szakemberrel, aki azt mondta, a fertőzés esélye csekély. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a koronavírus ügyeiben döntéseket előkészítő Operatív Törzset és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, ám megkeresésünkre egyelőre nem reagáltak. 

Az iskola hivatalos, a járványügyi vészhelyzettel kapcsolatos álláspontja a következő:

„A veszélyhelyzet kihirdetése óta az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumra vonatkozó intézkedéseket és ajánlásokat a központi szerveken túl az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület hozhat, így minden lépésünket velük egyeztetjük. A kollégákat, szülőket, diákokat folyamatosan tájékoztatjuk. Pánikhangulat nincs, de felgyorsított ütemben készülünk arra a helyzetre is, hogy az iskolába való bejárás korlátozása esetén is tudjuk folytatni az oktatást otthonról. Tantárgyakra és tanárokra lebontott segítséget adunk a kollégáknak, az ELTE pedig húsz új laptopot biztosított egyik napról a másikra a nem elegendő technikai felszereltséggel rendelkező kollégáknak otthoni használatra. Így a tanítás felfüggesztését nem is tartanánk helyesnek, hisz modern eszközökkel a középiskolákban otthonról is folytatni tudjuk a tanítást, csak más módszerekkel. Ezzel összefüggésben arról is tájékoztatom, hogy ELTE egésze március 23-tól átáll a távolléti oktatásra; az ennek előkészítésével kapcsolatos tapasztalatok/megoldások segítenek a gimnazisták esetleges távolléti oktatásában, így az iskola felkészült az oktatás folytatására.”

Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.13. 18:17

Siófokon még kis létszámú rendezvényeket sem tartanak a kulturális központban

Publikálás dátuma
2020.03.13. 14:45

Fotó: Shutterstock
Lengyel Róbert polgármester megelőző intézkedésekről döntött.
Miután hat ember otthoni karanténba került Siófokon, Lengyel Róbert polgármester saját hatáskörében hozott intézkedéseket jelentett be Facebook-oldalán.
Pénteken derült ki, hogy négy siófoki lakos – hárman egy család tagjai, illetve egy negyedik ismerősük – került házi karanténba Siófokon. A társaság csütörtökön reggel Rábafüzesnél lépett be Magyarországra, Olaszországból jöttek haza, ahol már két hetet karanténban töltöttek, és tünetmentesnek bizonyultak. Ennek ellenére a Siófoki Járási Hivatal március 25-ig elrendelte számukra, illetve a velük egy háztartásban élő két idős szülő részére a házi karantént.
A polgármester Facebook-oldalán megelőző intézkedésekről is beszámolt. Eszerint hétfőtől korlátozzák a polgármesteri hivatal ügyfélforgalmát, a könyvtár nem fogad látogatókat, a kulturális központban pedig semmilyen, még kis létszámú rendezvényt sem tartanak. Megjegyezte, hogy az iskolák már évek óta nem önkormányzati fenntartásúak, így azok működésébe sem neki, sem a hivatal egyetlen dolgozójának nincs már beleszólása. Az óvodák és a bölcsőde az önkormányzaté, „ezekben viszont rendelettel megtiltotta az állam, hogy saját hatáskörben dönthessünk az azok esetleges bezárásáról”. Lengyel Róbert szerint így nincs min gondolkodni, azok egyelőre biztosan nyitva maradnak.
Szerző