Előfizetés

„Melóm még lesz, de szállásom nem” – Kollégiumzárlat fájó mellékhatásokkal

Vas András
Publikálás dátuma
2020.03.14. 06:35

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Noha tudják, hogy az óvintézkedések őket is védik, nem örülnek a váratlanul jött szünetnek a Kaposvári Egyetemen hallgatói. Különösen az intézmény mintegy hatszáz kollégistája nem. A váratlan szünet miatt ugyanis – a hetven külföldi hallgatón és azon a két diákon kívül, aki méltányossági alapon kapott engedélyt a maradásra – péntek tíz óráig mindenkinek el kellett hagynia a kollégiumot. Ez pedig sokakat lehetetlen helyzetbe hozott.
– Nekem nagyon rosszul jön, hogy menni kell, és nem csak a tanulás miatt, hanem azért is, mert itt dolgozom Kaposváron. Vagyis melóm még lesz, de szállásom nem. Egyelőre a jövő hét végéig maradhatok egy évfolyamtársamnál, de őket sem használhatom ki a végtelenségig, albérletbe viszont nem tudok menni, mert akkor az elvinné a keresetem – magyarázta Ádám. – Nagykanizsán lakom, s úgy tűnik, mostantól ingáznom kell, mert az egyetem mellett diákmunkásként a Tescóban dolgozom. Fárasztó lesz. Nem egyedül nekem gond, hogy munka mellett tanulok, már beszéltük az évfolyamtársaimmal, ha nagyon elhúzódik az egyetembezárás, keresünk egy albérletet hatan-nyolcan, hogy legalább dolgozni tudjunk normálisan – mondta Árpád. Az egyetemista srác ráadásul nem csak emiatt aggódik: – Nem is tudom, hogyan oldom majd meg a távoktatást, mert nincs laptopom, csak telefonom és tabletem, vagyis jelen állás szerint most gyorsan vennem kell egyet. Ami nem volt betervezve erre a félévre. A művészeti kar belvárosi kollégiuma előtt péntek délelőtt két diáklány négy nagy bőröndöt próbált beszuszakolni egy kis Suzukiba. Klári és Laura az éjszakát már egy évfolyamtársuknál töltötték, most csak a holmijaikért jöttek vissza. – Gondolkodtunk, hogy a szokásos sporttáskával megyünk haza Veszprémbe. De mivel nem lehet tudni, mikor jöhetünk vissza, inkább visszük cuccunk többségét – magyarázta a logisztikai bonyodalmakat Laura. Jelen állás szerint ugyanis az előrehozott szünetet követően távoktatással folytatódik a félév. Igaz, a diákok közül sokan nem tudják elképzelni, hogyan. – A pedagógiai vagy a gazdaságtudományi karosoknak biztos meg lehet tartani az órákat az interneten, de a művészeti karon elég neccesnek tűnik – vélekedett Klári. – Mert a színészeket, látványtervezőket elég nehéz távoktatásban képezni. Ugyanez okozott zavart az agrártudományi karon, ahol a képzés egy részét a tangazdaságokban töltik a hallgatók, ám ez a része úgy tűnik, egy időre kiesik a tananyagból. Az egyetem vezetése is látja a nehézségeket: azokon a szakokon, ahol a képzés nem teszi lehetővé az internetes órákat, keresik a megoldást, egyelőre az tűnik a legvalószínűbbnek, meghosszabbítják a félévet, hogy a hallgatók meg tudjanak szerezni minden szükséges kreditet, le tudjanak vizsgázni, vagy a pedagógiai karon legyen idő a kötelező gyakorlat abszolválására.

Megnyílt a karanténkórház a Kútvölgyiben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.14. 06:25

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Már emberek is érkeztek az elkülönítőbe.
Pénteken megnyílt a Kútvölgyi karanténkórház - értesült az Index. A portál úgy tudja, hogy a fertőzésgyanús emberek elkülönítésére kialakított szárnyba már emberek is érkeztek. Eddig a Dél-pesti Centrumkórházban volt a kijelölt karantén, de az már kevés, mert az elkülönítettek száma a kormányzati tájékoztató honlapon feltüntetett adatok szerint 79-re emelkedett. A szám persze ennél magasabb is lehet, a nyilvános adatokat ugyanis péntek délelőtt 10 órakor frissítették utoljára. A külső burkolatától megfosztott, évek óta félkészen álló Kútvölgyi Kórházat nemrég ürítették ki, hogy a megfigyelésre és elkülönítésre szoruló fertőzötteket ott tudják elhelyezni. Ehhez rohamtempóban festették ki, újították fel és alakították át a kijelölt épületszárnyat, ahol több tucat embert tudnak elhelyezni nagyrészt kétágyas szobákban.

Egyre több egészségügyi dolgozó kerül karanténba, a vérigényes műtéteket elnapolják

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.03.14. 06:00

Fotó: Jani Martin / Népszava
Az ellátótrendszer készül a helyzet súlyosbodására. Nem tudni, meddig lesz veszélyhelyzet.
A kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak – tudta meg a Népszava. Az intézmények sorra állítják le azokat a tervezett beavatkozásokat, amelyeknél szükség lehet nagyobb mennyiségű vérre. Így például a különböző nagy ízületi (csípő-, térdprotézis), valamint a sérv-, epeműtéteket. A mentőket naponta 100-150 esetben riasztják koronavírus-gyanús betegek szállításához.
A Szent László Kórházban másfél tucat egészségügyi dolgozó van már karanténban. Van olyan nővér, akit mindenféle előkészület nélkül munkaruhában szállítottak oda. Ő volt az egyik, aki ápolta azt a később fertőzöttnek bizonyult asszonyt, aki több napig feküdt a Szent János Kórház kardiológiáján. Mint arról beszámoltunk, a beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak védőfelszerelést. Lapunknak az esettel kapcsolatban a Szent János Kórház azt írta: a budapesti Népegészségügyi Főosztály munkatársai csütörtökön azonosították azokat a dolgozókat, akik a beteggel kapcsolatba kerülhettek. Az érintettek sorsáról egyedi elbírálással a tiszti főorvos döntött pénteken reggel. A kontakt személyek közül egy dolgozót a Szent László Kórházba helyeztek karanténba, egy másiknak otthoni karantént írtak elő. Ám arról, hogy a további 12 dolgozójuk sorsáról a hatóság hogyan döntött, a János kórház nem kapott információt. Mint írták: akit a hatóság nem keresett meg mint kontakt személyt, azt hazaengedték, és pénteken is mehetett dolgozni. A munkába állás feltétele volt, hogy tünetmentesek legyenek és maszkban dolgozzanak. Az osztály többi betege nem érintkezett a koronavírusos beteggel. A bentfekvők tesztelését nem tervezik, erre lehetőségünk sincs – írta a kórház. Az akut belgyógyászati osztályon, ahol a koronavírusos beteg feküdt, a felvétel átmenetileg szünetel. Az ideutaltakat a Szent Margit és a Péterfy kórház látja el. Lapunk kérdésére, hogy a Magyar Orvosi Kamara kezdeményez-e etikai vizsgálatot az országos tisztifőorvos, az ágazatot irányító államtitkár és az orvosminiszter ellen amiatt, hogy megfelelő védőruha nélkül kénytelenek dolgozni az orvosok és az ápolók, hárító választ kaptunk. Mint fogalmaztak: a kamara „előzetes tájékozódás nélkül, csupán a médiában megjelent hírek és újságcikkek nyomán nem kezdeményez etikai vizsgálatot tagjai ellen.” Válaszukban megjegyezték: az orvosi kamara kérdőívvel felméri, hogy hol milyen védőeszköz hiányzik. Közben a tárca készül az ágazat nagyobb igénybevételére. Az egészségügyi dolgozók csak külön miniszteri engedéllyel hagyhatják el az országot. Információink szerint az utazási kérelmeket az intézményvezetőknek naponta kell összegyűjteniük és kora délutánig továbbítaniuk a kórházfenntartónak. Egyelőre beláthatatlan, hogy meddig lehet szükség a vészhelyzet fenntartására – nyilatkozta lapunknak egy virológus. Az is csak jóslat, hogy a vírus valószínűleg érzékeny lehet a melegre. Szerinte a jó idő legfeljebb növelheti a járványügyi intézkedések hatékonyságát. A lassulással időt lehet nyerni, ahhoz, hogy egyszerre ne túl sok beteg zúduljon rá az ellátórendszerre, mint ahogyan az Olaszországban történt. Hozzátette: a járvány megfékezésében rendkívül sok múlik az emberek magatartásán. Így például azon, betartják-e a személyi higiénés előírásokat, megmossák-e elég gyakran a kezüket.
Egy két napja ismertté vált tanulmány azt mutatta be, hogy a vírus meddig él egy-egy felületen. Eszerint a rézen 3 órát, a kartonpapíron 24 órát, a rozsdamentes acél és a műanyag felületeken 2-3 napig is bírja. Ez utóbbi rossz hír az egészségügyi intézmények számára, ahol gyakoriak az ilyen felületek.