Tapolcán egy iskolaigazgató saját hatáskörben szünetet rendelt el

Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt.
Még a kormányrendelet életbe lépése előtt rendelt el szünetet a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola igazgatója az iskolában, így nem követett el jogszabálysértést - nyilatkozta az Indexnek Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója.
A koronavírus miatt szerdán kihirdetett, veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el önállóan szünetet, a tapolcai iskola igazgatója ezt saját hatáskörében mégis megtette. Szollár Gyula a Napi.hu információi szerint arról értesített mindenkit, hogy a „kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel 2020. március 12-13-ra óvatosságból” saját hatáskörben igazgatói szünetet rendel el. Az iskola honlapján az erről szóló közlemény március 11-én 12:07-kor jelent meg. Aznap délután a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, amely március 11-én este jelent meg és lépett hatályba a veszélyhelyzetről szóló 41/2020-as kormányrendelettel. Ebben az áll, hogy „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”. 
Szollár Gyula a Facebookon azt írta, hogy az iskolában nem volt és jelenleg sincs koronavírusos beteg, még gyanús sem.
„A kétnapos tanítás nélküli munkanapot saját hatáskörömnél fogva, és nem utasításra rendeltem el. Az iskola nincs bezárva, az ügyintézések továbbra is folynak, de nem lesz ott 400 tanuló összezárva. Úgy gondolom az elkövetkező négy napban országosan sok minden változhat. Iskolánkban sok veszélyeztetett korú felnőtt is dolgozik és tanulóink sok helyről járnak be. Mindezeket figyelembe véve és mérlegelve óvatosságból hoztam meg döntésemet, amiért természetesen a felelősséget is vállalom”

- indokolta döntését az intézményvezető.

Szabó Csaba az Indexnek megerősítette, hogy Szollár Gyula nem követett el jogsértést, mivel még a kormányrendelet hatályba lépése előtt rendelte el szerdán a tanítás nélküli munkanapot. Ács Katalin, az iskolaigazgatókat tömörítő Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke egyébként azt nyilatkozta a Népszavának, hogy semmilyen központi utasítás vagy protokoll nem érkezett még az intézményvezetőkhöz azzal kapcsolatban, mi a teendő, ha kiderül, hogy az egyik diák, tanár, illetve bármely más iskolai dolgozó vagy annak családtagja koronavírus-fertőzött lehet.
Szerző

Koronavírus: Oroszországban nyolcan már meggyógyultak

Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:51

Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
Az egészségügyi tárca közleménye szerint a többi fertőzött állapota is kielégítő.
Oroszországban eddig 34 személynél mutattak ki koronavírus fertőzést, közülük nyolcat – öt orosz, két kínai és egy olasz állampolgárt – már gyógyultnak nyilvánítottak, ők el is hagyhatták a kórházat. Az egészségügyi tárca közleménye szerint a többiek állapota is kielégítő. Oroszországból eddig nem jelentettek a járvány miatti halálesetet. A fertőzést eddig Moszkvában, a fővárost körülvevő Moszkvai megyében, Szentpéterváron, Nyizsnyij-Novgorodban, Kazanyban, Lipeckben, a Bajkálon túli, a Belgorodi és a Kalinyingrádi megyékben mutatták ki. A 85 oroszországi régió közül Szentpétervárral és az azt körülvevő Leningrádi megyével már 47-ben vezettek be korlátozásokat. A második legnagyobb orosz városban csaknem 130-an vannak kórházi megfigyelés alatt, közülük kilenc gyermek. Szentpéterváron április végéig betiltották az ezer főnél nagyobb tömeget vonzó rendezvényeket, a környező megyében 300 fő a határ. A kórházakban felfrissítik a fertőző betegségekkel kapcsolatos utasításokat és ellenőrzik a hamarosan szükségessé váló berendezések működését, míg a hatóságok fokozottan ellenőrzik a gyógyszertárak árképzését. Az iskolák és óvodák bezárásról külön döntenek.

A Mazsihisz bezárja zsinagógáit

Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:19

Fotó: Népszava
A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják az intézkedés visszavonásáig.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt. A szervezet honlapján olvasható közlemény szerint a Mazsihisz úgynevezett krízismenedzsment csoportja döntött így. A zsinagógák bezárása pénteken lép életbe és visszavonásig érvényes. Ennek következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvák és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak.
Elrendelték továbbá a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bezárását. A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják. Az intézkedés a pénteki kapuzárás után visszavonásig érvényes.

A döntéseket a krízismenedzsment csoport a Mazsihisz, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a rabbikar vezetésének egyetértésével hozta meg. Kitértek arra, a szövetséghez tartozó közösségeknek elrendelték, hogy az idei széderestéket ne tartsák meg, a rabbikar pedig felhívta a hívek figyelmét arra, hogy semmiféle halachikus előírás sem írhatja felül az élet megóvásának és az egészség megőrzésének parancsát. Hozzátették, folyamatosan figyelemmel kísérik a kormány intézkedéseit, ezek ismeretében várhatók további döntéseik.
„A Mazsihisz és a BZSH vezetése, valamint a krízismenedzsment csoport kéri közösségünk tagjainak megértését és együttműködését annak érdekében, hogy közös erőfeszítéssel és összefogással minimálisra csökkenthessük az esetleges járvány kitörése esetén várható veszélyeket”

- áll a közleményben.

Szerző