Előfizetés

Szinte a lehetetlenre vállalkozik, aki önszántából végeztetne koronavírus-tesztet

F. Szabó Kata
Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:18
ILLUSZTRÁCIÓ Mintákat tesztelnek koronavírusra egy vuhani laborban
Fotó: STR / AFP
Bár a MikroMikoMed magánlaboratórium országszerte három helyszínen kínál koronavírustesztet 28 ezer forintért (a kiszállás plusz 15 ezer forintba kerül), a szolgáltatás pénteken elérhetetlen volt.
A lehetetlenre vállalkozik, aki önszántából szeretne koronavírus-tesztet végeztetni magán, hogy kizárja a betegség lehetőségét. Bár – mint arról a Népszava csütörtökön beszámolt – a MikroMikoMed magánlaboratórium országszerte három helyszínen kínál koronavírustesztet 28 ezer forintért (a kiszállás plusz 15 ezer forintba kerül), a szolgáltatás pénteken elérhetetlen volt. A labor egy, már nem elérhető Facebook-bejegyzése szerint pénteken egyáltalán nem vesznek mintát, és a megadott telefonszámok is elérhetetlenek voltak – számolt be a Népszavának Orsolya. A háromgyerekes anyuka éppen a legkisebbel van otthon GYED-en, múlt hétvége óta beteg, fáj a torka, erős felső-légúti tünetektől szenved. Járt orr-fül gégészeten, ahol a védőfelszerelésben vizsgáló orvos megállapította, a panaszait egy erős vírus okozza, de azt is hozzátette: mivel nincs láza, és a közelmúltban nem járt külföldön, ne is reménykedjen, hogy a Szent László Kórházban szóba állnak vele. Mivel a két nagyobb gyereke két különböző iskolába jár, a férje pedig munkája során sok emberrel találkozik, mindenképpen szeretné kizárni a koronavírus lehetőségét. „Még az is megfordult a fejemben, hogy bemondom, nemrég jöttem haza külföldről, de aztán ezt elvetettem. Nem olcsó a teszt, de mindenképpen szeretném megcsináltatni. Folyamatosan hívom a magánlabort, a kormányzati zöld számot, de elérhetetlenek. Még e-mailt is írtam a BM hivatalos címére, de arról sem válaszolnak” – mondja Orsolya, akinek az egyik nagyobb gyereke is otthon lesz jövő héttől. Az iskola valószínűleg azért, hogy ez ne legyen „lenyomozható”, Facebook-üzenetben kérte óvatosan a szülőket, hogy jövő héten már inkább ne vigyék be e gyerekeket. Orsolya azt mondja, a legkevésbé sem megnyugtató a helyzet, amennyiben valóban a koronavírustól van rosszul, családján keresztül nagyon sok embernek adhatják tovább a vírust. Később a MikroMikoMed Lab vezetője, Széll András arról tájékoztatta lapunkat, akkora tömeg kereste őket telefonon, hogy képtelenek voltak minden hívást fogadni. Szerződött partnereik egy budapesti és két vidéki helyszínen veszik le a mintákat, a laboratórium naponta 40-50 koronavírus tesztet tud elvégezni.

Tapolcán egy iskolaigazgató saját hatáskörben szünetet rendelt el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt.
Még a kormányrendelet életbe lépése előtt rendelt el szünetet a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola igazgatója az iskolában, így nem követett el jogszabálysértést - nyilatkozta az Indexnek Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója.
A koronavírus miatt szerdán kihirdetett, veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el önállóan szünetet, a tapolcai iskola igazgatója ezt saját hatáskörében mégis megtette. Szollár Gyula a Napi.hu információi szerint arról értesített mindenkit, hogy a „kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel 2020. március 12-13-ra óvatosságból” saját hatáskörben igazgatói szünetet rendel el. Az iskola honlapján az erről szóló közlemény március 11-én 12:07-kor jelent meg. Aznap délután a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, amely március 11-én este jelent meg és lépett hatályba a veszélyhelyzetről szóló 41/2020-as kormányrendelettel. Ebben az áll, hogy „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”. 
Szollár Gyula a Facebookon azt írta, hogy az iskolában nem volt és jelenleg sincs koronavírusos beteg, még gyanús sem.
„A kétnapos tanítás nélküli munkanapot saját hatáskörömnél fogva, és nem utasításra rendeltem el. Az iskola nincs bezárva, az ügyintézések továbbra is folynak, de nem lesz ott 400 tanuló összezárva. Úgy gondolom az elkövetkező négy napban országosan sok minden változhat. Iskolánkban sok veszélyeztetett korú felnőtt is dolgozik és tanulóink sok helyről járnak be. Mindezeket figyelembe véve és mérlegelve óvatosságból hoztam meg döntésemet, amiért természetesen a felelősséget is vállalom”

- indokolta döntését az intézményvezető.

Szabó Csaba az Indexnek megerősítette, hogy Szollár Gyula nem követett el jogsértést, mivel még a kormányrendelet hatályba lépése előtt rendelte el szerdán a tanítás nélküli munkanapot. Ács Katalin, az iskolaigazgatókat tömörítő Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke egyébként azt nyilatkozta a Népszavának, hogy semmilyen központi utasítás vagy protokoll nem érkezett még az intézményvezetőkhöz azzal kapcsolatban, mi a teendő, ha kiderül, hogy az egyik diák, tanár, illetve bármely más iskolai dolgozó vagy annak családtagja koronavírus-fertőzött lehet.

Koronavírus: Oroszországban nyolcan már meggyógyultak

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:51

Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
Az egészségügyi tárca közleménye szerint a többi fertőzött állapota is kielégítő.
Oroszországban eddig 34 személynél mutattak ki koronavírus fertőzést, közülük nyolcat – öt orosz, két kínai és egy olasz állampolgárt – már gyógyultnak nyilvánítottak, ők el is hagyhatták a kórházat. Az egészségügyi tárca közleménye szerint a többiek állapota is kielégítő. Oroszországból eddig nem jelentettek a járvány miatti halálesetet. A fertőzést eddig Moszkvában, a fővárost körülvevő Moszkvai megyében, Szentpéterváron, Nyizsnyij-Novgorodban, Kazanyban, Lipeckben, a Bajkálon túli, a Belgorodi és a Kalinyingrádi megyékben mutatták ki. A 85 oroszországi régió közül Szentpétervárral és az azt körülvevő Leningrádi megyével már 47-ben vezettek be korlátozásokat. A második legnagyobb orosz városban csaknem 130-an vannak kórházi megfigyelés alatt, közülük kilenc gyermek. Szentpéterváron április végéig betiltották az ezer főnél nagyobb tömeget vonzó rendezvényeket, a környező megyében 300 fő a határ. A kórházakban felfrissítik a fertőző betegségekkel kapcsolatos utasításokat és ellenőrzik a hamarosan szükségessé váló berendezések működését, míg a hatóságok fokozottan ellenőrzik a gyógyszertárak árképzését. Az iskolák és óvodák bezárásról külön döntenek.