Magyarországon járt két szingapúri koronavírus-fertőzött

Publikálás dátuma
2020.03.13. 19:25
Képünk illusztráció.
Fotó: LOUIS KWOK / AFP or licensors
Jelenleg mindketten Szingapúrban vannak karanténban.
Ketten is jártak ezen a héten Magyarországon az eddig regisztrált szingapúri koronavírusos betegek közül - írja az IndexChannel News Asia által közölt adatok alapján. A hivatalos adatokban a 193-as esetnek nevezett férfi egy 26 éves malajziai állampolgár, aki szingapúri munkavállalói engedéllyel rendelkezik. Március 1-3-ig Németországban, 4-6-ig Csehországban, 7-8-ig Ausztriában, március 9-10-ig pedig Magyarországon járt. Péntek reggel derült ki róla, hogy megfertőződött, és kórházi karanténba került. A férfi kapcsolatban áll a 194-es számú szingapúri esettel, aki egy 24 éves kínai nő, szintén van szingapúri munkavállalói engedélye. Ugyanazon az útvonalon járt, mint a 193-as eset, és róla is péntek reggel bizonyosodott be, hogy koronavírusos. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken azt jelentette be, hogy jelenleg Szingapúrban egy magyar állampolgár van karanténban, mert fertőzött személlyel utazott együtt egy repülőgépen.  
Szerző

Vírusteszt – Megrohamozták a fővárosi magánlaboratóriumot

Publikálás dátuma
2020.03.13. 18:51
Illusztráció
Fotó: ROBERT MICHAEL / dpa Picture-Alliance/AFP
A MikroMikoMed Lab vezetője, Széll András közölte: akkora tömeg kereste őket telefonon, hogy képtelenek voltak minden hívást fogadni.
Sokan nem érték el pénteken annak a fővárosi magánlaboratóriumnak a munkatársait, amelyik elsőként jelentette be a hazai a piacon, hogy koronavírus tesztet készít. A MikroMikoMed Lab vezetője, Széll András arról tájékoztatta lapunkat, akkora tömeg kereste őket telefonon, hogy képtelenek voltak minden hívást fogadni. Szerződött partnereik egy budapesti és két vidéki helyszínen veszik le a mintákat, a laboratórium naponta 40-50 koronavírus tesztet tud elvégezni.
Szerző
Témák
koronavírus

Az EMIH nem zárja be zsinagógáit

Publikálás dátuma
2020.03.13. 18:43
Köves Slomó
Fotó: Népszava
A Mazsihisszel szemben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) nem zárja be a fenntartása alatt álló zsinagógákat a koronavírus miatt.
Az EMIH az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, a hitközség a rendszeres zsinagógai imákat, illetve a kiemelt napokon egyes szakrális együttléteket követő, borra mondott áldásokat (kidus) és az azok után következő könnyű étkezéseket továbbra is megtartja.
Kiemelték, az EMIH a zsinagógáit napok óta rendszeresen fertőtleníti, továbbá minden imahelyen rendelkezésre áll elegendő mennyiségű kézfertőtlenítő is a közösség tagjai számára.

 Az EMIH mindemellett az elmúlt napok során folyamatosan felhívta a zsidó közösség figyelmét, és ismételten kéri a közösségi vallásos tevékenységeken résztvevő valamennyi látogatóját, hogy fokozottan figyeljen társai egészségének megóvására, illetve a közösen használt terek higiéniájára és a rendszeres kézmosásra. Egyúttal kéri a közösség tagjait, ha betegnek érzik magukat, mindenképpen maradjanak otthon, áll a közleményben. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén pénteken azt közölte, elrendelték budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt.
Szerző