Rendkívüli ítélkezési szünet, fogorvos csak sürgősségi esetben - szabályok a védekezéshez

Publikálás dátuma
2020.03.14. 19:51

Fotó: Shutterstock
Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában.
A közlönyszámban kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket. A rendelet többek között tartalmazza, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el. Kimondja azt is, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere - a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester - a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét. A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít: az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól. A dokumentumból az is kiderül, hogy a vészhelyzet időszakában a fogorvosi alapellátást csak sürgősségi esetben lehet igénybe venni. A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását - vagyis, az öregségi nyugdíj-korhatárt elérő közszolgákat sem engedik el egyelőre  - emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. Ez kétmilliárd forintot jelent, amit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ használhat fel. Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d'Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.
Témák
koronavírus

Karanténba vonult a pápai polgármester

Publikálás dátuma
2020.03.14. 18:29
Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is karanténba vonult
Fotó: Facebook / Áldozó Tamás
A miniszterelnök felhívása ébresztette rá a helyzet komolyságára Áldozó Tamást, aki küldöttségével néhány napja érkezett vissza Izraelből.
„Orbán Viktor miniszterelnök úr tegnap esti felhívására figyelemmel (bár kérését nem visszamenőleges hatállyal fogalmazta meg) a következő két hétben itthonról látom el polgármesteri feladataimat” – írta ki szombaton kora délután Facebook-oldalára Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, aki hozzátette: hogy Meir Yitzak Halevi polgármester szombat reggeli tájékoztatása szerint Ejlatban továbbra sincs igazolt, koronavírussal fertőzött beteg.
Áldozó Tamást még péntek délután lapunk is megkereste, ugyanis néhány napja érkezett haza Izraelből egy pápai küldöttség: Áldozón kívül városházi képviselők, intézményvezetők, iskolaigazgatók jártak a veszprémi település testvérvárosában, emellett több izraeli turistalátványosságot is felkerestek. Miután a koronavírus Izraelben is terjed, ráadásul a csütörtöki magyarországi fertőzöttek egyikéről kiderült, nemrégiben Izraelben járt, megkérdeztük Áldozó Tamást, jelezték-e bármilyen formában a hatóságoknak, hol jártak, illetve kivizsgáltatták-e magukat a hazatérést követően?
- Hagyjuk ezt, felejtsük el egymást! Viszontlátásra! – tette le a telefont érdeklődésünket hallva a pápai polgármester, akinek ezek szerint néhány nap és egy kormányfői felhívás kellett, hogy felébredjen a felelősségtudata…
Szerző

MSZP: a kormány napról napra ismeri be, hogy rossz döntéseket hozott

Publikálás dátuma
2020.03.14. 17:42
Kunhalmi Ágnes egy korábbi rendezvényen. Fotó: Népszava
Kunhalmi Ágnes azt is furcsállja, hogy már második napja nem áll ki egészségügyi szakértő az operatív törzs utáni sajtótájékoztatóra.
A kormány képtelen felelősségteljesen kezelni a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet Magyarországon, napról napra ismeri be, hogy eddig rossz döntéseket hozott - közölte az az MSZP választmányi elnöke, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke szombaton az MTI-vel. Kunhalmi Ágnes az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatóra reagálva közölte: pénteken Orbán Viktor miniszterelnök változtatta meg nagyon gyorsan véleményét az iskolabezárásokról, szombaton pedig azt ismerte el a kormány, hogy rossz döntés volt az óvodák bezárásának jogát elvonni az önkormányzatoktól. Az ellenzéki politikus azt mondta, évek óta kérik, hogy ne vonjanak el több pénzt az oktatásból és az egészségügyből, most világosan érződik, ez a két terület összeér és ha valódi problémával áll szemben a kormány, nem tudja megfelelő módon kezelni azokat. Hiányolta, hogy nem hangzott el semmi az érettségikről, holott a hétpárti egyeztetésen konszenzus volt abban: a május 4-én induló vizsgákat meg kell tartani. Azt is kifogásolta: nem érkezett válasz azon javaslatukra sem, hogy a horvát mintára a közszolgálati televízió segítse alsó tagozaton a tananyag eljuttatását a diákokhoz. Kunhalmi Ágnes szóvá tette azt is, hogy nem volt szó arról, mi lesz azokkal a szülőkkel, akik kiesnek a munkából, mert otthon vigyáznak a gyerekeikre. Szorgalmazta, hogy a legszegényebb térségek iskoláit lássák el plusz digitális eszközökkel és szervezzék meg a mikrocsoportos tanulást a gyerekeknek. A digitális oktatás költségeire biztosítson megfelelő fedezetet a kormány - javasolta. Kitért arra, hogy a gyermekétkeztetést eddig csak szünidőben kellett megoldania az önkormányzatoknak, most teljesen rájuk tolták a feladatot. Ennek megoldásához pluszforrások szükségesek - közölte. Kunhalmi Ágnes beszélt arról is, a digitális tananyag piaci szereplőktől történő elfogadása beismerése annak, hogy rossz döntés volt a tankönyvpiac államosítása. Azt is megjegyezte, hogy már második napja nem áll ki egészségügyi szakértő az operatív törzs utáni sajtótájékoztatóra.
Szerző