Előfizetés

Koronavírustesztet végeznek Pintér Sándoron

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.15. 14:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A belügyminiszter pár napja tárgyalt azzal a marokkói miniszterrel, akiről kiderült, hogy fertőzött.
Minden magyar állampolgárra egyformán érvényesek a szabályok, ezért Pintér Sándor belügyminiszter esetében is elkezdődtek a járványügyi vizsgálatok – jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.
A miniszternek tünetei nincsenek, ennek ellenére az egészségügyi előírásoknak megfelelően az ő esetében is elvégezték a szükséges vizsgálatokat.

A közlemény szerint az eredményről a nyilvánosságot is tájékoztatni fogják. A vizsgálatra azért van szükség, mert szombat este derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg Abdelkader Amara, Marokkó közlekedési és vízügyi minisztere. A tárcavezető szerdán Budapesten járt, és több magyar politikussal is tárgyalt. Találkozott Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával, illetve Pintér Sándorral. Egy fotó tanúsága szerint a tárgyaló felek kezet is ráztak.   Abdelkader Amara Szentendrén is járt. A város hivatalos Facebook-oldalán közölték, hogy az általa vezetett delegáció a Városháza dísztermében előadást hallgatott meg a mobilgátról, majd lesétált a Dunakorzóra – vette észre a 24.hu. A küldöttséget a polgármesteri kabinet fogadta, ezért március 15-én kora reggel az a döntés született, hogy az ünnepi koszorúzáson nem vesz részt sem Fülöp Zsolt polgármester, sem Pilis Dániel alpolgármester, illetve a kabinet és a hivatal egyetlen olyan tagja sem, aki részt vett a marokkói delegáció fogadásán. Ők március 15-től önkéntes, házi karanténban maradnak. Szentendrén emellett vasárnap elkezdődik a Városháza teljes fertőtlenítése. A dísztermet, a kilincseket, lépcsőt, a mellékhelyiségeket március 16-áig, hétfő hajnalig, még a hivatali munkaidő előtt fertőtlenítik.   

Koronavírus: meghalt az első magyar beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 13:33

Fotó: Béres Márton
Vasárnap életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba.
Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el. Korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester közölte a Facebook-oldalán: „hivatalos tájékoztatást kaptam arról, hogy ma délelőtt meghalt az első kerületi koronavírus fertőzött, a Szt. László kórházban”. Hozzátette: az önkormányzat és a kerületiek nevében kitartást és erőt kívánt az elhunyt családjának, szeretteinek, barátainak.
A kormányzati tájékoztatási portál szerint Magyarországon eddig 32 embernél diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), egy ember meggyógyult, és a karanténba kerültek száma 159-re nőtt.

Elfogták a férfit, aki a videoblogjában azt híresztelte, hogy lezárják Budapestet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.15. 13:18
Fotó: Shutterstock
A rendőrség elfogta azt a 30 éves férfit, akinek videoblogjában elsőként jelent meg az a minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül – közölte a Belügyminisztérium vasárnap az MTI-vel.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának munkatársai azonosították a youtubert és el is fogták J. Levente Szabolcsot.

„A férfi budapesti lakcímén házkutatást tartottak, és számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm kábítószergyanús növényi származékokat is lefoglaltak” – írták. A nyomozók a férfit közveszéllyel fenyegetés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, a férfi a videó feltöltésének tényét elismerte. 
A BM tudatta azt is, a férfi 30 éves, középiskolát végzett, egy budapesti hotelben biztonsági őrként dolgozik.

– Az operatív törzs önmérsékletre, felelős magatartásra int. Kizárólag a hatóságok iránymutatásait kövessék, hiteles forrásból tájékozódjanak – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy a kormány elrendelte a veszélyhelyzetet egész Magyarország területén. A bejelentéskor újságírói érdeklődésre a miniszter „kacsának” nevezte azt a hírt, miszerint lezárják Budapestet és a nagyvárosokat.