Előfizetés

A játszóterek is bezárnak két fővárosi kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 14:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Van olyan polgármesteri hivatal, ahol a személyes ügyfélfogadást is felfüggesztették.
A koronavírus-veszély miatt a budapesti kerületekben szinte mindenhol elrendelték az óvodák és bölcsődék bezárását, van, ahol már hétfőtől, és van, ahol hétfőn és kedden még biztosítják a működést, hogy a szülők fel tudjanak készülni a helyzetre. Az I. kerületben emellett átmenetileg bezárnak a játszóterek, valamint a kiállítóterek és a művészeti szalonok, a Művelődési Ház és a Czakó utcai Sportcentrum is – írja a 24.hu. A játszóterek és a sportpályák határozatlan idejű lezárásáról döntött a terézvárosi önkormányzat is. A Podmaniczky úti kutyafuttató nyitva marad, de azt kérik, csökkentsék az ott töltött időt a lehető legrövidebbre, és kerüljék a csoportos beszélgetéseket. Bezárt és bizonytalan ideig nem fogad ügyfeleket a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. parkolási ügyekkel és bérlemény ellenőrzéssel foglalkozó ügyfélszolgálata. Erzsébetvárosban és Pesterzsébeten felfüggesztették a személyes ügyfélfogadást a polgármesteri hivatalban, több kerület pedig azt kéri, hogy csak sürgős esetben keressék fel az ügyfelek a hivatalt. A II. kerületben kitolták a helyi adók (gépjárműadó, kommunális adó, építményadó) befizetéseinek határidejét április 15-ig, nem számítanak fel késedelmi pótlékot. Azt kérik, senki ne menjen postára sárga csekket feladni. Kispesten március 31-ig hosszabbították meg a gépjárműadó befizetésének határidejét. Vasárnap délelőtt a kőbányai önkormányzat közölte honlapján, hogy még vizsgálják az óvodák zárva tartásának feltételeit.   

Koronavírustesztet végeznek Pintér Sándoron

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.15. 14:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A belügyminiszter pár napja tárgyalt azzal a marokkói miniszterrel, akiről kiderült, hogy fertőzött.
Minden magyar állampolgárra egyformán érvényesek a szabályok, ezért Pintér Sándor belügyminiszter esetében is elkezdődtek a járványügyi vizsgálatok – jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.
A miniszternek tünetei nincsenek, ennek ellenére az egészségügyi előírásoknak megfelelően az ő esetében is elvégezték a szükséges vizsgálatokat.

A közlemény szerint az eredményről a nyilvánosságot is tájékoztatni fogják. A vizsgálatra azért van szükség, mert szombat este derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg Abdelkader Amara, Marokkó közlekedési és vízügyi minisztere. A tárcavezető szerdán Budapesten járt, és több magyar politikussal is tárgyalt. Találkozott Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával, illetve Pintér Sándorral. Egy fotó tanúsága szerint a tárgyaló felek kezet is ráztak.   Abdelkader Amara Szentendrén is járt. A város hivatalos Facebook-oldalán közölték, hogy az általa vezetett delegáció a Városháza dísztermében előadást hallgatott meg a mobilgátról, majd lesétált a Dunakorzóra – vette észre a 24.hu. A küldöttséget a polgármesteri kabinet fogadta, ezért március 15-én kora reggel az a döntés született, hogy az ünnepi koszorúzáson nem vesz részt sem Fülöp Zsolt polgármester, sem Pilis Dániel alpolgármester, illetve a kabinet és a hivatal egyetlen olyan tagja sem, aki részt vett a marokkói delegáció fogadásán. Ők március 15-től önkéntes, házi karanténban maradnak. Szentendrén emellett vasárnap elkezdődik a Városháza teljes fertőtlenítése. A dísztermet, a kilincseket, lépcsőt, a mellékhelyiségeket március 16-áig, hétfő hajnalig, még a hivatali munkaidő előtt fertőtlenítik.   

Koronavírus: meghalt az első magyar beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 13:33

Fotó: Béres Márton
Vasárnap életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba.
Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el. Korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester közölte a Facebook-oldalán: „hivatalos tájékoztatást kaptam arról, hogy ma délelőtt meghalt az első kerületi koronavírus fertőzött, a Szt. László kórházban”. Hozzátette: az önkormányzat és a kerületiek nevében kitartást és erőt kívánt az elhunyt családjának, szeretteinek, barátainak.
A kormányzati tájékoztatási portál szerint Magyarországon eddig 32 embernél diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), egy ember meggyógyult, és a karanténba kerültek száma 159-re nőtt.