Karácsony levelet küldött Orbánnak, hogy a polgármesterek dönthessenek a nem létfontosságú boltok bezárásáról

Publikálás dátuma
2020.03.15. 16:25

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A járványveszély egyre súlyosabbá válásával párhuzamosan az európai nagyvárosok tekintetében sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárására irányuló intézkedések – írta a főpolgármester.
„Készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat – meggyőződésem, hogy most így kell eljárnunk. Emberi kapcsolatainkban, az idősebbekre való odafigyeléssel, de a döntéshozóknak különösen” – közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester azt írta: ebből a felelősségből kiindulva kezdeményezi, hogy a kormány tegye lehetővé a települési polgármestereknek, Budapesten pedig a főpolgármesternek a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitvatartásának korlátozását, szükség esetén a bezárás elrendelését. A főpolgármester levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben az áll: „Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés j) pontja alapján kezdeményezem, hogy a Kormány a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 47. § (2) bekezdése szerinti rendkívüli intézkedésként tegye lehetővé, hogy a polgármester (a fővárosban a főpolgármester) elrendelhesse a településen található üzletek nyitvatartásának korlátozását, illetve – a napi fogyasztási cikkeket, dohányterméket, gyógyászati segédeszközt és üzemanyagot értékesítő üzletek, valamint a gyógyszertárak, a posták, továbbá a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások fiókjai kivételével – bezárását.” Karácsony a levélben kiemelte: a járványveszély egyre súlyosabbá válásával párhuzamosan az európai nagyvárosok tekintetében sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárására irányuló intézkedések, mivel ezek alkalmasak lehetnek a nem feltétlenül szükséges találkozások számának csökkentésére, ekként a koronavírus terjedésének lassítására. „A Kat. az üzletek bezárásának elrendelésére a Kormánynak nem ad felhatalmazást, azonban álláspontom szerint a Kat. 47. § (2) bekezdése megteremti annak a lehetőségét, hogy a veszélyhelyzet idejére a polgármesterek számára olyan államigazgatási feladatot állapítson meg rendeletben a Kormány, amely a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény rendelkezéseiről eltérően lehetővé teszi az üzletek nyitvatartásának szabályozását, illetve korlátozását. Mindez lehetővé tenné azt is, hogy a települési sajátosságokra figyelemmel differenciált szabályozás segítse elő a járványveszéllyel szembeni fellépést. Ezen belül a főváros esetében az egységes gyakorlat kialakítása érdekében ezt a hatáskört álláspontom szerint a főpolgármesterhez célszerű telepíteni” – tette hozzá.   A főpolgármester bejegyzésében együttérzését fejezte ki a járvány első magyar áldozata hozzátartozóinak, és köszönetet mondott a járvány frontvonalában küzdő nővéreknek, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak.
Szerző

Orbán: A szerb állampolgárok továbbra sem mehetnek át Magyarországon, ha Olaszországból érkeztek

Publikálás dátuma
2020.03.15. 15:45

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Ezt jelentette be Orbán Viktor, miután könyökölve búcsúzott a szerv államfőtől.
Továbbra sem áll módjában Magyarországnak beengedni senkit, aki Olaszországból érkezik, azokat sem, akik szerb állampolgárok és Szerbiába akarnak hazamenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban. Orbán Viktor vasárnap reggel utazott Belgrádba, ahol fogadta őt Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke. A megbeszélés után a magyar miniszterelnök a belgrádi magyar nagykövetség épülete előtt készített rövid videoüzenetet.
A miniszterelnök elmondta, kicserélték tapasztalataikat a szerb elnökkel a koronavírus-járvány kezelésének ügyében. Orbán Viktor azt mondta, van egy közös témájuk is, a szerb-magyar határ. Megállapodtak, hogy a teherforgalom továbbra is bonyolódhat, bár biztonsági intézkedések mellett.
Hozzátette, Magyarországnak azonban továbbra sem áll módjában beengedni azokat, akik Olaszországból érkeznek, a szerb állampolgárokat sem, akik Szerbiába akarnak hazamenni.

– Megértést kértem Szerbia elnökétől, Magyarország határa Olaszország irányába továbbra is zárva van – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. A megbeszélést követően Orbán Viktor lazázott egyet a szerb államfővel, kézfogás helyett összekönyökölve búcsúztak egymástól. 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szervusz, üdvözöllek // Greetings

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

Teljes fertőtlenítést vezet be a vasúti és HÉV-szerelvényeken a MÁV

Publikálás dátuma
2020.03.15. 15:21

Fotó: Népszava
Hétfőtől a legnagyobb forgalmú – vagyis elsősorban a budapesti elővárosi közlekedésben érintett – járműveken kezdik a fertőtlenítést.
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként – mondta el a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vasárnap az MTI-nek. Homolya Róbert hozzátette: úgynevezett záró fertőtlenítést fognak végezni a szerelvényeken, amely baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, és amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken. Ilyen jellegű fertőtlenítést először a nemzetközi vonalakon alkalmaztak, de ezek száma egyre csökken, így most lehetőség nyílik a belföldi járatok szerelvényeinek teljes fertőtlenítésére is – ismertette. Hétfőtől a legnagyobb forgalmú – vagyis elsősorban a budapesti elővárosi közlekedésben érintett – járműveken kezdik a teljes fertőtlenítést, de az kiterjed a HÉV-ekre és az alacsonyabb forgalmú vonalak járműveire is. Az intézkedés több száz járművet érint, és a tervek szerint jövő hét végére már folyamatos lesz a járművek ilyen típusú fertőtlenítése. Homolya Róbert hozzátette: ugyancsak hétfőtől a legnagyobb forgalmú budapesti és vidéki pályaudvarokon, megállóhelyeken az utazóközönségnek is biztosítanak kézfertőtlenítő lehetőséget. Az elnök-vezérigazgató felidézte: korábban már több száz érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolót osztottak szét az üzemi területeken, kézfertőtlenítőket, szájmaszkokat, gumikesztyűket osztottak a vírus terjedésének leginkább kitett munkakörökben dolgozóknak – például a jegypénztárosoknak, kalauzoknak. A vasúttársaság a pályaudvarokat, szerelvényeket, üzemi területeket vírusellenes takarítószerekkel takarítja.
Szerző
Témák
koronavírus MÁV