Előfizetés

Orbán: A szerb állampolgárok továbbra sem mehetnek át Magyarországon, ha Olaszországból érkeztek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.15. 15:45

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Ezt jelentette be Orbán Viktor, miután könyökölve búcsúzott a szerv államfőtől.
Továbbra sem áll módjában Magyarországnak beengedni senkit, aki Olaszországból érkezik, azokat sem, akik szerb állampolgárok és Szerbiába akarnak hazamenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban. Orbán Viktor vasárnap reggel utazott Belgrádba, ahol fogadta őt Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke. A megbeszélés után a magyar miniszterelnök a belgrádi magyar nagykövetség épülete előtt készített rövid videoüzenetet.
A miniszterelnök elmondta, kicserélték tapasztalataikat a szerb elnökkel a koronavírus-járvány kezelésének ügyében. Orbán Viktor azt mondta, van egy közös témájuk is, a szerb-magyar határ. Megállapodtak, hogy a teherforgalom továbbra is bonyolódhat, bár biztonsági intézkedések mellett.
Hozzátette, Magyarországnak azonban továbbra sem áll módjában beengedni azokat, akik Olaszországból érkeznek, a szerb állampolgárokat sem, akik Szerbiába akarnak hazamenni.

– Megértést kértem Szerbia elnökétől, Magyarország határa Olaszország irányába továbbra is zárva van – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. A megbeszélést követően Orbán Viktor lazázott egyet a szerb államfővel, kézfogás helyett összekönyökölve búcsúztak egymástól. 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szervusz, üdvözöllek // Greetings

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

Teljes fertőtlenítést vezet be a vasúti és HÉV-szerelvényeken a MÁV

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 15:21

Fotó: Népszava
Hétfőtől a legnagyobb forgalmú – vagyis elsősorban a budapesti elővárosi közlekedésben érintett – járműveken kezdik a fertőtlenítést.
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként – mondta el a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vasárnap az MTI-nek. Homolya Róbert hozzátette: úgynevezett záró fertőtlenítést fognak végezni a szerelvényeken, amely baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, és amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken. Ilyen jellegű fertőtlenítést először a nemzetközi vonalakon alkalmaztak, de ezek száma egyre csökken, így most lehetőség nyílik a belföldi járatok szerelvényeinek teljes fertőtlenítésére is – ismertette. Hétfőtől a legnagyobb forgalmú – vagyis elsősorban a budapesti elővárosi közlekedésben érintett – járműveken kezdik a teljes fertőtlenítést, de az kiterjed a HÉV-ekre és az alacsonyabb forgalmú vonalak járműveire is. Az intézkedés több száz járművet érint, és a tervek szerint jövő hét végére már folyamatos lesz a járművek ilyen típusú fertőtlenítése. Homolya Róbert hozzátette: ugyancsak hétfőtől a legnagyobb forgalmú budapesti és vidéki pályaudvarokon, megállóhelyeken az utazóközönségnek is biztosítanak kézfertőtlenítő lehetőséget. Az elnök-vezérigazgató felidézte: korábban már több száz érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolót osztottak szét az üzemi területeken, kézfertőtlenítőket, szájmaszkokat, gumikesztyűket osztottak a vírus terjedésének leginkább kitett munkakörökben dolgozóknak – például a jegypénztárosoknak, kalauzoknak. A vasúttársaság a pályaudvarokat, szerelvényeket, üzemi területeket vírusellenes takarítószerekkel takarítja.

A játszóterek is bezárnak két fővárosi kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 14:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Van olyan polgármesteri hivatal, ahol a személyes ügyfélfogadást is felfüggesztették.
A koronavírus-veszély miatt a budapesti kerületekben szinte mindenhol elrendelték az óvodák és bölcsődék bezárását, van, ahol már hétfőtől, és van, ahol hétfőn és kedden még biztosítják a működést, hogy a szülők fel tudjanak készülni a helyzetre. Az I. kerületben emellett átmenetileg bezárnak a játszóterek, valamint a kiállítóterek és a művészeti szalonok, a Művelődési Ház és a Czakó utcai Sportcentrum is – írja a 24.hu. A játszóterek és a sportpályák határozatlan idejű lezárásáról döntött a terézvárosi önkormányzat is. A Podmaniczky úti kutyafuttató nyitva marad, de azt kérik, csökkentsék az ott töltött időt a lehető legrövidebbre, és kerüljék a csoportos beszélgetéseket. Bezárt és bizonytalan ideig nem fogad ügyfeleket a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. parkolási ügyekkel és bérlemény ellenőrzéssel foglalkozó ügyfélszolgálata. Erzsébetvárosban és Pesterzsébeten felfüggesztették a személyes ügyfélfogadást a polgármesteri hivatalban, több kerület pedig azt kéri, hogy csak sürgős esetben keressék fel az ügyfelek a hivatalt. A II. kerületben kitolták a helyi adók (gépjárműadó, kommunális adó, építményadó) befizetéseinek határidejét április 15-ig, nem számítanak fel késedelmi pótlékot. Azt kérik, senki ne menjen postára sárga csekket feladni. Kispesten március 31-ig hosszabbították meg a gépjárműadó befizetésének határidejét. Vasárnap délelőtt a kőbányai önkormányzat közölte honlapján, hogy még vizsgálják az óvodák zárva tartásának feltételeit.