Előfizetés

Még nagyobb a kockázat a gettótelepüléseken

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:45

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hozzáértő civil szakértők, terepmunkások bevonásával létre kell hozni a leszakadó kistérségek, gettótelepülések speciális gondjainak kezelésére szakosodott válságkezelő csoportot. Ha ezekbe a zárványokba bejut a vírus, és az ott élő legszegényebb, legbetegebb emberek karanténba kerülnek, emberfeletti erőfeszítésekre lesz szükség az életek megmentése érdekében – hívják fel a figyelmet különféle szervezetek, amelyek a Roma Parlament kezdeményezésére fogalmazták meg álláspontjukat.
Abból indultak ki, hogy azok, akiknek „békeidőben” is már-már teljesíthetetlen feladat a legalapvetőbb szükségletek kielégítése, egy ilyen időszakban végképp eszköztelenné válnak. Sok egyéb mellett szükségesnek tartják a „kilakoltatási moratórium haladéktalan és határozatlan időre szóló meghirdetését”, alapfeltételnek az egészségügyi ellátás feltételmentes kiterjesztését az ország területén élő minden lakosra. Megkövetelik a kormánytól, hogy a vészhelyzetet ne használja föl olyan intézkedések meghozatalára, amelyek indokolatlanul korlátozzák a személyiségi és közösségi jogokat.

Amit a koronavírus sem töröl el: elérhetőek az adóbevallás tervezetek az adóhatóság honlapján

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:18

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Öt és félmillió embernek készítette el az adóhivatal a bevallását
Hétfőtől elérhetőek az elektronikus személyijövedelemadó-bevallás tervezetek az adóhatóság honlapján - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban hétfőn reggel. Hozzátette: az idén már öt és félmillió embernek készíti el az adóhivatal a bevallását. A kormány évek óta azt a célt követi, hogy egyre kevesebb időt kelljen az embereknek az adóbevallással tölteni. Mára véget ért a papír alapú adóbevallások korszaka - mondta. A tervezeteket az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik az adóhatóság honlapján, és nyilatkozhatnak az adójuk 1+1 százalékról is. Néhány kattintás, és a tervezet automatikusan bevallássá válik, valamint május 20-ig lehetőség van a módosításra is - ismertette a tárcavezető. Akinek nincs ügyfélkapuja, az sms-ben kérheti a tervezet postázását. A kormány tervei szerint 2021-től a vállalkozások áfabevallását is az adóhatóság készíti majd el - mondta Varga Mihály.

Papírkendővel nyomják meg a lift gombját

Danó Anna Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:00

Fotó: Li / AFP/XINHUA-LI AN
A korlátozások egy részét már feloldották, Vuhan kivételével az élet lassan mindenhol visszatér a rendes kerékvágásba.
Vuhanban és a többi kínai nagyvárosban egészségügyi maszk nélkül ki sem lehet lépni az utcára, mert azonnal visszaküldenek. Nem is értem, hogy más országokban ez miért nincs így, miért vannak még kormányok, amelyek ezt nem javasolják, hiszen nagyon fontos – írja lapunknak küldött beszámolójában egy kínai egészségügyi dolgozó.
Sencsent és a többi nagyvárost a kínai újévkor, január 22-én zárták le. A lakosok gyakorlatilag csupán bevásárolni mehettek ki, szerencsére a piacok és a szupermarketek élelmiszerrel és háztartási papíráruval való ellátottsága végig zavartalan volt. Viszont bezárt minden vendéglő, edzőterem, fodrászat és fürdő. Senki nem fogadhatott vendégeket, mindenkinek otthon kellett maradnia. A lakóházakból kilépő és oda visszatérő lakosoknak ki- és bemenet is megmérték a hőmérsékletét, továbbá újra és újra beszkennelték mindenkinek a mobiltelefonjáról az előző harminc napban történt mozgását. Minden ház lakóközössége naponta háromszor fertőtlenítette az ajtókat, a lifteket és felmosta a folyosókat. A liftekben ingyen papírkendőt helyeztek ki, hogy még a nyomógombokhoz se kelljen hozzáérni.
A bezártság idején mindenkiből szakács lett – a beszámoló szerzőjének férje például megtanult kenyeret sütni. A család a gyerekekkel együtt legfeljebb egy-egy rövid kocogás vagy séta erejéig hagyta el az épületet. A gyerekek sokat unatkoztak, viszont mindenki értékelte a csendes együttlétet. A családok is sok egészségügyi fertőtlenítőt vettek, amivel lefújták a cipőket és a hazahozott zacskókat, táskákat.
Mostanra a korlátozások egy részét már feloldották és Vuhan kivételével az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba. A vuhaniaknak viszont nagyon nehéz sors jutott, több mint két hónapja be vannak zárva az otthonaikba, ott a hatóságok viszik az ételt a lakások ajtajához, amit persze nagyon nehéz megszervezni. Az egyik ott rekedt kollégára majd csak áprilisban lehet számítani, amikor újraindul a közlekedés.
A kínai orvosok hősiesen helytállnak, szabadnap nélkül olykor egyhuzamban 15 órát is dolgoznak – pedig a fizetésük alacsony. Nekik köszönhető, hogy a kórházak nem omlottak össze és a halálozási rátát is sikerült viszonylag alacsonyan tartani. Mindenesetre, zárja a szerző, erősen ajánlom minden külföldi barátomnak, hogy viseljen maszkot, mosson gyakran kezet és kerülje a zsúfolt helyeket.