Papírkendővel nyomják meg a lift gombját

Publikálás dátuma
2020.03.16. 08:00

Fotó: Li / AFP/XINHUA-LI AN
A korlátozások egy részét már feloldották, Vuhan kivételével az élet lassan mindenhol visszatér a rendes kerékvágásba.
Vuhanban és a többi kínai nagyvárosban egészségügyi maszk nélkül ki sem lehet lépni az utcára, mert azonnal visszaküldenek. Nem is értem, hogy más országokban ez miért nincs így, miért vannak még kormányok, amelyek ezt nem javasolják, hiszen nagyon fontos – írja lapunknak küldött beszámolójában egy kínai egészségügyi dolgozó.
Sencsent és a többi nagyvárost a kínai újévkor, január 22-én zárták le. A lakosok gyakorlatilag csupán bevásárolni mehettek ki, szerencsére a piacok és a szupermarketek élelmiszerrel és háztartási papíráruval való ellátottsága végig zavartalan volt. Viszont bezárt minden vendéglő, edzőterem, fodrászat és fürdő. Senki nem fogadhatott vendégeket, mindenkinek otthon kellett maradnia. A lakóházakból kilépő és oda visszatérő lakosoknak ki- és bemenet is megmérték a hőmérsékletét, továbbá újra és újra beszkennelték mindenkinek a mobiltelefonjáról az előző harminc napban történt mozgását. Minden ház lakóközössége naponta háromszor fertőtlenítette az ajtókat, a lifteket és felmosta a folyosókat. A liftekben ingyen papírkendőt helyeztek ki, hogy még a nyomógombokhoz se kelljen hozzáérni.
A bezártság idején mindenkiből szakács lett – a beszámoló szerzőjének férje például megtanult kenyeret sütni. A család a gyerekekkel együtt legfeljebb egy-egy rövid kocogás vagy séta erejéig hagyta el az épületet. A gyerekek sokat unatkoztak, viszont mindenki értékelte a csendes együttlétet. A családok is sok egészségügyi fertőtlenítőt vettek, amivel lefújták a cipőket és a hazahozott zacskókat, táskákat.
Mostanra a korlátozások egy részét már feloldották és Vuhan kivételével az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba. A vuhaniaknak viszont nagyon nehéz sors jutott, több mint két hónapja be vannak zárva az otthonaikba, ott a hatóságok viszik az ételt a lakások ajtajához, amit persze nagyon nehéz megszervezni. Az egyik ott rekedt kollégára majd csak áprilisban lehet számítani, amikor újraindul a közlekedés.
A kínai orvosok hősiesen helytállnak, szabadnap nélkül olykor egyhuzamban 15 órát is dolgoznak – pedig a fizetésük alacsony. Nekik köszönhető, hogy a kórházak nem omlottak össze és a halálozási rátát is sikerült viszonylag alacsonyan tartani. Mindenesetre, zárja a szerző, erősen ajánlom minden külföldi barátomnak, hogy viseljen maszkot, mosson gyakran kezet és kerülje a zsúfolt helyeket.

Kigyulladt a szekszárdi börtön tetőszerkezete

Publikálás dátuma
2020.03.16. 07:36
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A raboknak el kellet hagyniuk az épületet.
Tűz keletkezett hétfő reggel a szekszárdi büntetés-végrehajtási intézet tetőszerkezetében, az oltás idejére az épületet teljesen kiürítették - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. A Béla király téri épület teteje mintegy ötven négyzetméteren gyulladt ki, az oltásban a szekszárdi, bonyhádi, paksi, véméndi, bajai, kalocsai és komlói hivatásos tűzoltók dolgoznak - mondta Boros Brigitta, Tolna megyei szóvivő. A lángokat sikerült megfékezni, jelenleg utómunkálatokat végeznek - tette hozzá. Az oltás idejére az épületet mindenkinek, így a raboknak is el kellett hagynia.
Szerző
Témák
tűz börtön

Szülői dilemma: szabadnap vagy béráldozat?

Publikálás dátuma
2020.03.16. 07:00

Fotó: WAVEBREAK MEDIA
Nem sok választásuk van a szülőknek, ha nem tudnak otthonról dolgozni, de az iskola és óvodabezárások miatt vigyázniuk kell gyermekükre.
Sok szülő kerül nehéz helyzetbe az iskolák bezárása miatt. A jelenlegi jogszabályok ugyanis nem térnek ki egyértelműen arra, mi a teendő, ha a szülő azért nem tud bemenni dolgozni, mert a „digitális oktatásban résztvevő” gyermekére kell vigyáznia. Máskor iskolaszünet idején első körben a nagyszülők jöhettek szóba, de ők most nem vigyázhatnak az unokákra, mert rájuk különösen veszélyes a koronavírus. A hatályos jogszabályok szerint az iskolabezárás miatt a dolgozó nem számít keresőképtelennek, ezért nem jogosult táppénzre. Szigorúan értelmezve a szabadság sem jöhet rögtön szóba, hiszen azt 15 nappal korábban kellene igényelni. A Munka törvénykönyve biztosít ugyanakkor egy olyan lehetőséget, hogy a dolgozót rendkívüli esetben, különös méltánylást igénylő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt felmentsenek pár napra a munka alól. Ezen okok között a koronavírus miatti iskolabezárás egyelőre nem szerepel, így most a munkaadókon múlik, hogyan döntenek ilyen helyzetekben. Úgy tudjuk: a cégek most rugalmasabban kezelik ezt a kérdést, és maguk is keresik a megoldásokat. Ebben az esetben azonban a távollét idejére nem jár fizetés, bár elméletileg a cég köthet olyan megállapodást a dolgozóval, hogy erre az időszakra is fizet valamennyit. Ez azonban akár a minimálbérnél is kevesebb lehet. A szülők kivehetnek fizetés nélküli szabadságot is, de – nevéből is adódóan – ebben az esetben sem jár bér, sőt, a dolgozó ekkor társadalombiztosítási szempontból is ellátatlan marad. A fizetett szabadság pedig szintén csak rövid távon lehet megoldás, hiszen elképzelhető, hogy a járvány miatti korlátozások még hosszú hónapokig eltartanak, utána pedig a nyári szünetet is meg kell oldaniuk a szülőknek. Ennyi szabadnapja viszont senkinek sincs. Van a fentieken kívül még néhány megoldás, de ezekkel nem tud minden szülő élni. Ahol munkaidő keretben dolgoznak a munkavállalók, ott annak beosztását lehet módosítani úgy, hogy aki most nem tud bemenni a munkahelyére, az később dolgozza le az így kiesett napokat úgy, hogy közben végig kap fizetést. A kereskedelemben ezt javasolja a szakszervezet. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szerint akár arra is van lehetőség, hogy az éves cafeteria terhére a munkavállaló rendkívüli fizetett szabadnapokat vásároljon. Ebben az esetben a felek meghatározzák, hogy mennyi az adott szabadnap „ára”, és a szabadnapok által felhasznált összeggel az éves cafeteria keretet arányosan csökkentik.
A szellemi munkakörben dolgozóknál a távmunka is szóba jöhet, a szolgáltató cégek  többsége a járvány miatt már amúgy is elrendelte az otthoni munkavégzést, vagy legalábbis készül annak bevezetésére. Ez sem lesz azonban könnyű feladat azoknak a szülőknek, akiknek munka közben bölcsis vagy óvodás gyermekük felügyeletéről, etetéséről és szórakoztatásáról is gondoskodniuk kell. Az iskolásokat nevelő szülőknek is csak egy hajszállal lesz egyszerűbb a dolguk, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy azok a diákok, akik még sosem találkoztak ilyesmivel, önállóan oldják majd meg a hirtelenjében digitálisan eléjük tett feladatokat.  A fentiek alapján a szülők tehát vagy otthonról dolgoznak, ha tudnak, vagy pedig komoly anyagi veszteségeket szenvednek el. Számos országban – Ausztriában, Romániában vagy Franciaországban – gondoltak az iskolabezárások kapcsán erre is, és a kieső bért az állam kipótolja vagy rendkívüli szabadságot engedélyez a szülőknek. Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki bejelentésben azonban egy szóval sem említette, hogy bármilyen megoldásban is gondolkoznának e téren, és a hétvégi további tájékoztatókból is csak az derült ki, hogy a kormánynak egyelőre nincs válasza erre. Kerestük kérdéseinkkel az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, vannak-e már javaslataik a kialakult helyzettel kapcsolatban, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.
Szerző