Berecz Zsombor Mallorcán készül

Publikálás dátuma
2020.03.16. 19:44

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
A finn dingi hajóosztályban világbajnok sportoló a koronavírus-járvány miatt meghozott kényszerintézkedések miatt maradt kint Spanyolországban.
Spanyolországban készül tovább az olimpiára a finn dingi hajóosztályban világbajnok Berecz Zsombor, aki a koronavírus-járvány miatt meghozott kényszerintézkedések nyomán kint maradt Mallorcán, ahol a napokban töröltek egy versenyt.
Az M4 Sport Sporthíradójában hétfőn elmondta, hogy szinte mindenki elhagyta a helyszínt, ő azonban az edzőpartnerével, azzal a horvát vitorlázóval, akivel együtt készül, ott maradt.
„Mi megpróbáltunk higgadtak maradni, és a rendelkezésre álló információkat feldolgozni. Mérlegeltünk és itt maradtunk” – mondta a sportoló. Berecz egyelőre tartja magát a terveihez, jelezte, hogy a hajószállító konténer elindult, és májusban ott is lesz Japánban.
„Júniusban lenne ott az első edzőtábor, reméljük, hogy ki is jutunk – tette hozzá.   Ami a tokiói olimpiát illeti, Berecz reményei szerint „meg lesz rendezve, időben”. -   „Részben ezért is döntöttünk úgy, hogy maradunk és edzünk tovább, míg az ellenfeleink hazamentek. Szörnyű a helyzet, de én megpróbálok pozitívan tekinteni a következő pár hétre és a saját magam hasznára fordítani ezt az időszakot.”
Berecz úgy véli, hogy június végéig el kel dőlnie, lesz-e olimpia, vagy elhalasztják-e. Május közepén lenne Palma de Mallorcán a világbajnokság - aminek a lebonyolítása szerinte is kétséges egyelőre -, Japánban pedig a júniusi edzőtábor mellett világkupa-futamra is sor kerülne. A jelen helyzetben úgy tervezi, hogy a világbajnokságig kint marad Mallorcán.
„Ez a legrosszabb, ami történhet, de készen állok itt maradni – hangsúlyozta Berecz. - Speciális helyzetben az ember elmehet dolgozni most is Spanyolországban. Ha nem muszáj persze, akkor otthon kell maradni, de mivel ötven méterre lakunk a kikötőtől, gyakorlatilag emberrel nem találkozunk, megpróbáljuk folytatni az edzést.”
Abban a döntésében, hogy kinn marad, szerepet játszott az is, hogy családját nem akarta veszélyeztetni.
„Otthon az egész családom egészséges, mindenki jól van. Úgy gondoltam, hogy ha hazamegyek, az egy plusz rizikófaktor - emelte ki a versenyző. - Ráadásul saját magamat raktam volna karanténba két hétig, ami extra megterhelés lett volna a családomnak. Ezt a döntést részben értük is hoztam meg, meg mindenkiért, akivel kapcsolatba kerültem volna otthon. Hozzá vagyunk szokva alapvetően ehhez az élethez, de rég volt, hogy ilyen sokat voltunk egymástól távol. Hál' istennek, talpraesett feleségem van, jó kezekben van a családom.”
Szerző
Témák
finndingi

Sem meccs, sem edzés: a járvány idejére leállítaná a focit az MLSZ

Publikálás dátuma
2020.03.16. 15:37
Sipos Jenő
Fotó: Népszava
A játékosok, az edzők és a szurkolók megértését kéri az elnökség.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége - a hatóságok döntésével összhangban - azonnali hatállyal felfüggesztette a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre. Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője hétfőn a szervezet közösségi oldalán közzétett üzenetben elmondta, hogy
az MLSZ vezető testülete "valamennyi labdarúgó-mérkőzés lejátszását felfüggesztette, beleértve az NB I-es mérkőzéseket is".

"Azt kértük a kluboktól, hogy ebben az időszakban tekintsenek el az edzések megtartásától és látogatásától, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy a játékosok, stábtagok otthon maradhassanak" - mondta Sipos Jenő. Hozzátette: "reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy a járvány ne terjedjen tovább. Ebben kérjük a megértését a játékosoknak, az edzőknek és természetesen a szurkolóknak is".
Az MLSZ már korábban is hozott meg a járvány terjedését megelőzni hivatott döntéseket: elhalasztott egy nagy létszámú edzői konferenciát, az utánpótlás csapatok nem utaztak el külföldre és az MLSZ sem rendezett utánpótlás tornákat, a kormány döntésével összhangban zárt kapus mérkőzéseket rendelt el, továbbá felfüggesztette az utánpótlás bajnoki mérkőzések lejátszását "a legfontosabb cél, mindenki egészségének a megóvása érdekében".
Az OTP Bank Liga 33 fordulójából eddig 25-öt játszottak le, a Merkantil Bank Liga NB II-ből pedig még tíz kör van hátra. Előbbiben eredetileg május 16-án, utóbbiban egy nappal később lett volna az utolsó játéknap.

Már 34 életet követelt a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság

Publikálás dátuma
2020.03.16. 12:03
Fiatalok fociznak a dohai Khalifa Stadion mellett
Fotó: Ramil Sitdikov / AFP
Hivatalosan ennyi munkás halt meg azok közül, akik a stadionokon dolgoznak, közülük 9-en tavaly.
Eddig hivatalosan 34, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság építkezésein dolgozó munkás vesztette életét - írja a hat éve tartó előkészületeket felügyelő bizottság jelentése nyomán a Guardian. Csak 2019-ben 9-en haltak meg.
Katarban mintegy 2 millió vendégmunkást foglalkoztatnak, 2 százalékuk pedig a vb stadionjain dolgozik. Civilek már többször figyelmeztettek arra, hogy a munkások jogai nem biztosítottak, így például a Human Rights Watch jogvédői szerint gyakori a túldolgoztatásuk, egyébként is alacsony fizetésük visszatartása, továbbá szállásaikon is lesújtóak a körülmények.
A katari bizottság szerint a 34 halálesetből 8 munkahelyi baleset, a többit mint "nem munkával kapcsolatosat" kategorizálták. Utóbbiak többségét hirtelen szívleállásal magyarázták. Ugyanakkor a Guardian szerint jellemző, hogy az elhunyt munkásokon nem végeznek boncolást, így szinte lehetetlen megállapítani, hogy valójában mi vezetett a halálukhoz.
Az egyik elismerten munkahelyi baleset miatt elhunyt nepáli munkás özvegye arról nyilatkozott a lapnak, hogy tavaly óta vár a kártérítésre. Sérelmezte azt is, hogy a családot egyedül eltartó fiatal férje után mindössze 7000 riált, 585 ezer forintnak megfelelő összeget ígértek kifizetni.
A 2022-es vb körül korrupciós botrány is kibontakozott tavaly. A Times című brit lap arról írt, hogy Katar mintegy 400 millió dollárt ígért a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) a rendezési jogért cserébe. A francia rendőrök ezután nem sokkal őrizetbe vették Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét. Nem is ez volt az első korrupciós botrány a FIFA körül, a 2022-es vb-rendezés jogának odaítélésekor hivatalban lévő főtitkárt, Jérome Valcke-ot többek között korrupció miatt is már elítélték és kilenc évre eltiltották attól, hogy a labdarúgásban bármilyen szerepet vállaljon.
Szerző