Előfizetés

Tükörképükkel harcolnak a madarak az üvegekben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.16. 16:43
Az autók fényezése is vizuális madárcsapda
Fotó: Orbán Zoltán / MME
Beköszöntött a madarak ablakokat, autókat támadó időszaka. A problémát a tükröződő felületek eltakarásával lehet megelőzni.
Tavasszal a madarak akár napokon át harcolnak az épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében látszódó tükörképükkel – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) közleményéből. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, a folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. 
A jelenség hátterében az áll, hogy a költési időszakának kezdetén felerősödik a területféltő magatartásuk, amelyet a civilizációs környezet "tükörkép-szennyező" hatása tovább fokoz. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonló gyakoriságú, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza. 
A hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, hosszú, több óráig is tartó, mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört. 
A jelenséget úgy lehet megelőzni, ha a tükröződő felületeket eltakarjuk, a külső visszapillantó tükröket behajtjuk, és a madarakat riasztó „rémzsinórt” is ki lehet tenni.

Elhalasztják a magyar hegymászók tavaszi Himalája-expedícióját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.16. 12:42

Fotó: Suhajda Szilárd Facebook oldala
A járványügyi helyzet miatt felfüggesztették a nepáli expedíciókat, amely Klein Dávidékat is érinti.
A tavaszi mászószezon minden expedícióját  törölte csütörtökön Nepál turisztikai minisztere. A döntés értelmében az Eseményhorizont csapata, Klein Dávid és Suhajda Szilárd sem tud elindulni a Makalura. A 8463 méter magas hegy palack nélküli megmászására szeptember óta készülnek – derült ki a csapat közleményéből.
“Tavalyi sikeres K2 expedíciónk óta folyamatosan készültünk az új megmérettetésre. Legfőbb célunk, hogy 2021-ben együtt álljunk az Everest csúcsán, befejezve ezzel a “Himalájai 3 LEG” kihívást (ez a legveszélyesebb, legnehezebb és legmagasabb nyolcezres megmászását jelentené), előtte azonban a 8463 méteres Makalu legmagasabb pontját szerettük volna együtt elérni. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy áprilisban már biztosan nem indulunk expedícióra” – mondta el Klein Dávid, aki azt is hozzátette, bíznak abban, hogy a nyári mászószezon még lehetőséget kínálhat egy újabb nyolcezres expedícióra.
A nepáli expedíciók felfüggesztése több száz külföldi hegymászót érint, akik a tavaszi szezonra készültek a hideg tél és a területre jellemző, júniusban kezdődő csapadékos évszak között. Az utóbbi években ez a második alkalom, hogy egy mászószezon meghiúsul. Az expedíciókat 2015-ben is fel kellett függeszteni, miután Nepált súlyos földrengés rázta meg. A mostani intézkedések rendkívüliek, de nem egyedülállóak: néhány nappal korábban már Kína is bejelentette, hogy a Mount Everest északi oldalát lezárják a hegymászók előtt.
“Természetesen csalódottak vagyunk. Szomorú, hogy az expedíció a felkészülési hajrában “már be is fejeződött”, de megértjük, elfogadjuk és felelősségteljes döntésnek tartjuk az expedíciók szüneteltetését. Szeretteink biztonsága, embertársaink biztonsága, saját biztonságunk fontosabb. Ezt mindvégig szem előtt tartjuk és tudjuk, a nepáli kormány saját állampolgáraik és a külföldről érkező látogatók egészségének érdekében hozta meg a döntést. Alighanem ez mindannyiunk érdeke. Úgy gondoljuk, lesz 2020-as nyári/őszi expedíciónk, 2021-ben pedig folytathatjuk utunkat a közös cél, a Mount Everest felé!” – emelte ki Suhajda Szilárd.

3500 fát ültet egy budai szórakozóhely

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.14. 11:11
Illusztráció
Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance / AFP
A radikális zöld vállalással a karbonlábnyomát szeretné semlegesíteni a KOBUCI.
Az óbudai lesz az első olyan fővárosi koncerthelyszín, ami semlegesíti a karbonlábnyomát – jelentette be a KOBUCI a Facebook-oldalán. Ezt úgy teszik, hogy 3500 gyümölcsfát, őshonos facsemetét ültetnek el Budapesten, mert, mint írták, ennyi képes kompenzálni a nyitvatartási idő alatt kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.      
„Egy olyan fenntartható modellt szeretnénk kialakítani, amelyben a zene szeretete és a zöld gondolat összekapcsolódik. Ez egy közös tanulási folyamat része, ami fákat és gondolatokat egyaránt elültethet.”
Hozzátették, a faültetési projektről, a kompenzációs folyamatról, és arról is, hogy a szórakozóhely vendégei hogyan tudnak mindebben közreműködni, „még sokat fogunk beszélni”.