Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei

Publikálás dátuma
2020.03.17. 11:06

Fotó: Sergio Pitamitz / AFP/Biosphoto
Világszinten a decembertől februárig tartó időszak a második legmelegebb az elmúlt 141 év mérései szerint.
Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Globálisan nézve pedig a második legmelegebb februárját élte meg a világ 2020-ban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint. Világszinten a decembertől februárig tartó időszak és az idei első két hónap is a második legmelegebb periódusnak számítanak az elmúlt 141 év mérései szerint – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A kutatók szerint a Föld átlagos globális felszíni hőmérséklete 2020 februárjában 1,17 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát. Az egyetlen ennél melegebb február 2016-ban volt, ekkor az El Nino éghajlati jelenség állt a melegedés hátterében. Ez, amelyet a NOAA szerint "szokatlanul meleg óceáni hőmérsékletek" jellemeznek a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, a globális hőmérséklet emelkedésének egyik felhajtóerejeként hat.
"Rekordmagas hőmérsékleteket mértek a decembertől februárig tartó időszakban Oroszország nyugati területének nagy részén és Európa, Kelet-Ázsia, Észak-Ausztrália egyes részein, valamint szerte az Atlanti-, Indiai-óceánon és a Csendes-óceán nyugati térségében" – közölték a NOAA szakértői. Ez volt a legmelegebb tél Franciaországban. Mind Ausztráliában, mind Hollandiában a második legmelegebb telet regisztrálták.
A NOAA tudósai kitértek arra is, hogy mindkét sarkvidéken az átlagos alá esett a tengeri jég kiterjedése. "Az elmúlt hónapban az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése 4 százalékkal esett az 1981-2010 közötti átlag alá, míg a Déli-sarkvidékié 6,5 százalékkal. Mindazonáltal ez volt a déli-sarkvidéki jégtakaró legnagyobb februári kiterjedése 2015 óta" – olvasható a kutatásban.
Szerző

Tükörképükkel harcolnak a madarak az üvegekben (videó)

Publikálás dátuma
2020.03.16. 16:43
Az autók fényezése is vizuális madárcsapda
Fotó: Orbán Zoltán / MME
Beköszöntött a madarak ablakokat, autókat támadó időszaka. A problémát a tükröződő felületek eltakarásával lehet megelőzni.
Tavasszal a madarak akár napokon át harcolnak az épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében látszódó tükörképükkel – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) közleményéből. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, a folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. 
A jelenség hátterében az áll, hogy a költési időszakának kezdetén felerősödik a területféltő magatartásuk, amelyet a civilizációs környezet "tükörkép-szennyező" hatása tovább fokoz. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonló gyakoriságú, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza. 
A hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, hosszú, több óráig is tartó, mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört. 
A jelenséget úgy lehet megelőzni, ha a tükröződő felületeket eltakarjuk, a külső visszapillantó tükröket behajtjuk, és a madarakat riasztó „rémzsinórt” is ki lehet tenni.
Szerző
Témák
madarak MME ablakok

Elhalasztják a magyar hegymászók tavaszi Himalája-expedícióját

Publikálás dátuma
2020.03.16. 12:42

Fotó: Suhajda Szilárd Facebook oldala
A járványügyi helyzet miatt felfüggesztették a nepáli expedíciókat, amely Klein Dávidékat is érinti.
A tavaszi mászószezon minden expedícióját  törölte csütörtökön Nepál turisztikai minisztere. A döntés értelmében az Eseményhorizont csapata, Klein Dávid és Suhajda Szilárd sem tud elindulni a Makalura. A 8463 méter magas hegy palack nélküli megmászására szeptember óta készülnek – derült ki a csapat közleményéből.
“Tavalyi sikeres K2 expedíciónk óta folyamatosan készültünk az új megmérettetésre. Legfőbb célunk, hogy 2021-ben együtt álljunk az Everest csúcsán, befejezve ezzel a “Himalájai 3 LEG” kihívást (ez a legveszélyesebb, legnehezebb és legmagasabb nyolcezres megmászását jelentené), előtte azonban a 8463 méteres Makalu legmagasabb pontját szerettük volna együtt elérni. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy áprilisban már biztosan nem indulunk expedícióra” – mondta el Klein Dávid, aki azt is hozzátette, bíznak abban, hogy a nyári mászószezon még lehetőséget kínálhat egy újabb nyolcezres expedícióra.
A nepáli expedíciók felfüggesztése több száz külföldi hegymászót érint, akik a tavaszi szezonra készültek a hideg tél és a területre jellemző, júniusban kezdődő csapadékos évszak között. Az utóbbi években ez a második alkalom, hogy egy mászószezon meghiúsul. Az expedíciókat 2015-ben is fel kellett függeszteni, miután Nepált súlyos földrengés rázta meg. A mostani intézkedések rendkívüliek, de nem egyedülállóak: néhány nappal korábban már Kína is bejelentette, hogy a Mount Everest északi oldalát lezárják a hegymászók előtt.
“Természetesen csalódottak vagyunk. Szomorú, hogy az expedíció a felkészülési hajrában “már be is fejeződött”, de megértjük, elfogadjuk és felelősségteljes döntésnek tartjuk az expedíciók szüneteltetését. Szeretteink biztonsága, embertársaink biztonsága, saját biztonságunk fontosabb. Ezt mindvégig szem előtt tartjuk és tudjuk, a nepáli kormány saját állampolgáraik és a külföldről érkező látogatók egészségének érdekében hozta meg a döntést. Alighanem ez mindannyiunk érdeke. Úgy gondoljuk, lesz 2020-as nyári/őszi expedíciónk, 2021-ben pedig folytathatjuk utunkat a közös cél, a Mount Everest felé!” – emelte ki Suhajda Szilárd.
Szerző