egyházak;Magyar Katolikus Püspöki Konferencia;koronavírus;

Online miséket ajánl a püspöki kar, egy sor rendelkezést léptetnek életbe a járványveszély miatt

Bár a kormány engedné, hogy a járvány idején is tömegek találkozzanak a templomokban, az egyházak ennél felelősségteljesebbek.

Bár a kormány rendelettel tiltotta meg rendezvények tartását az új koronavírus járványa miatt, az elővigyázatosság az egyházi eseményekre nem vonatkozik. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciába viszont ennél valamivel több felelősségtudat szorult, mint az keddi közleményükből kiderül. A kormány által elrendelt vészhelyzet visszavonásának idejéig hét rendelkezést léptetnek életbe, hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik róluk. Ezek röviden a következők:

  • a templomok ugyan nem zárnak be, de a liturgia - a temetéseket kivéve - jövő hétfőtől szünetel;

  • a papokat ugyan további misézésre kérik, de a hívőket arra "bátorítják", hogy ezekbe otthonról kapcsolódjanak be;

  • a fertőzés elkerüléséért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól;

  • jelzik, hogy "súlyos okból" ér kihagyni az eucharisztikus ünneplést, a miséket pedig online és a köztévén is lehet követni;

  • azonnali hatállyal lehetővé tesszik az általános feloldozás megadását;

  • "oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük az állami előírásokat", üzenik;

  • valamint folyamatos ima megszervezését bátorítják az érintettekért.

Nem az MKPK az első vallási szervezet, amelyik komolyabban veszi a járvány megelőzését a magyar kormánynál. Így például a Magyarországi Református Egyház (MRE) elnöksége is minden egyházi alkalom szüneteltetését kéri, a Mazsihisz a zsinagógák bezárását már március 13-tól elrendelte - nem így az EMIH -, a Magyarországi Muszlimok Egyháza pedig március 12. óta szünetelteti programjait és a pénteki imákat. A Magyar Iszlám Közösség ugyancsak kedden jelentett be erről döntést.