Előfizetés

Belső levelezésben pirítottak oda a vírus miatt pánikoló külügyeseknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:31
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Attól, hogy járvány van, még senki sem mentheti fel magát a munka alól – üzent az Index birtokába került levélben a dolgozóknak Szijjártó Péter helyettese.
A külügyminisztériumban tapasztalható, néhol „már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulatról” árulkodik egy levél, amelyben Magyar Levente miniszterhelyettes osztotta ki a tárca főosztályvezetőit és a nagyköveteket is, ha a koronavírusra hivatkozva nem dolgoznak a rendes ügymenetben – derül ki egy, az Index által megszerzett belső levélből. A lap egy másik levelet is megszerzett, ebben azonnali berendeléssel fenyegették meg azokat a misszióvezetőket, akik nem válaszolnak azonnal és helyesen a vírussal kapcsolatos kérdésekre.
Magyar Levente levelét Dancs Ferenc helyettes államtitkár továbbította hétfőn délelőtt a tárca főosztályvezetőinek. A levélből kiderül, hogy Magyar szerint a vírusveszély miatt fellazult a munkafegyelem a külügyben, aminek a jelét ő egyértelműen tapasztalja. „Kérek mindenkit, akit érint, hogy vezetőként függetlenítse magát az általánossá vált, néhol már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulattól, és a leghatározottabban vegye elejét annak a vírushoz hasonló sebességgel terjedő jelenségnek, hogy a fertőzéstől való atavisztikus félelem fogságában munkatársaink közül egyre többen érzik magukat felmentve a hivatali rend írott és íratlan szabályai alól” – írta a miniszterhelyettes. A levélben hangsúlyozza, hogy 
az észszerű megelőző intézkedéseket nemcsak támogatja, de el is várja, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a vírusveszélyre hivatkozva ne dolgozzanak az emberek.

Magyar utasításba adta, hogy az egyes misszióknak a felügyelő helyettes államtitkárral kell jóváhagyatniuk a munkavégzés szokásos rendjét érintő „legcsekélyebb változtatást” is.  A munka, jóllehet sok esetben akadályoztatott, nem állhat le – figyelmezteti a főosztályvezetőket a miniszterhelyettes. „Különös készségességet kérek az bajbajutott magyar állampolgárok ügyeinek figyelmes és hatékony intézésében” – írta Magyar, aki a levelét azzal zárta, hogy „jó egészséget” és „derűs szolgálatot” kívánt.  
De nemcsak Magyar pirított oda a külügy dolgozóinak, – írja a hírportál – hanem a múlt pénteken felállított egyik akciócsoport, a nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport vezetője, Menczer Tamás is.  Menczer még vasárnap írt egy levelet a misszióvezetőknek, nagyköveteknek arról, hogy Szijjártó Péter miniszter javaslatára ő lett az akciócsoport vezetője. A levélben Menczer a missziókon – Budapesthez hasonlóan – folyamatos munkarendet rendelt el.   
A kollégáim kérdéseire a misszióvezető és minden munkatárs köteles azonnal, helyes választ adni

 – utasította őket Menczer, majd kilátásba helyezte a következményeket. „Amelyik misszióvezető nem tud a koronavírussal kapcsolatban szóban vagy írásban feltett kérdésre azonnal, a legfrissebb adatoknak megfelelően helyes választ adni, az berendelésre kerül. Minden információért, amely a missziókról jön, személyesen a nagykövet felel!” – írta az  Index szerint az akciócsoport vezetője. 

Mától már dolgozhatnak otthonról a Miskolci Szakképzési Centrum tanárai

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:21

Fotó: Shutterstock
A járványveszély ellenére hétfőn és kedden még a centrum valamennyi dolgozóját berendelte a főigazgató.
A Miskolci Szakképzési Centrum alá tartozó iskolákba ma már nem hívták be tömegesen a tanárokat, azokban az intézményekben, ahol mégis többen megjelentek, hazaküldték őket – értesült lapunk több forrásból. A Népszava kedden számolt be arról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelzései alapján, hogy a centrum intézményeiben a járványügyi vészhelyzet és a kormányzati rendelkezések ellenére továbbra is bent tartják a tanárokat. A PDSZ szerint ezzel indokolatlanul és nagymértékben veszélyeztették a tanárok egészségét. Az üggyel kapcsolatban lapunk kereste a centrum főigazgatóját, Molnár Pétert – aki egyébként a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) miskolci szervezetének elnöke, a város önkormányzatában KDNP-s képviselő –, illetve a szakképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), de tájékoztatást nem kaptunk. Az ITM szerda reggel azonban közleményt tett közzé, amelyben egyebek mellett azt írták: ismételten felhívták a centrumok vezetőinek figyelmét, hogy a megváltozott munkarendben támogassák dolgozóikat. A tantermen kívüli, digitális munkarendre 2020. március 18-ig kell részletes eljárásrendet kialakítaniuk a szakképzési centrumok vezetőinek.

Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete: 93 kilométeres sor áll Rajkánál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:10
Képünk illusztráció
Fotó: HERBERT P. OCZERET / AFP
Azt írják, a kamionosok feltorlódása már a Pozsony-környéki autópályák forgalmát is teljesen leblokkolta.
Bár a szlovák-magyar határon Rajkánál van kijelölve járványügyi tranzitútvonal beléptetőpontja, szerda délelőtt a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) arról értesült, hogy a gyakorlatban Rajkánál igen nehézkesen halad a beléptetés Magyarországra; (a szlovák oldalon) 93 kilométer hosszú sor torlódott fel, melynek vége már Csehországban, Brno alatt tart – közölte az egyesület a Facebook-oldalán. Hozzátették: a sor óránként néhány kilométert halad. A bejegyzés szerint a kamionosok feltorlódása már a Pozsony-környéki autópályák forgalmát is teljesen leblokkolta.