Koronavírus – Csaknem kétszázezerre emelkedett a fertőzöttek száma a világon

Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:28

Fotó: Shutterstock
A halálesetek száma 7954-nőtt, 81 961 ember meggyógyult.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 199 258-ra emelkedett szerdán reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 7954-nőtt, 81 961 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 156 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, összesen 81 102 esetet tartottak nyilván, ebből 3241-en haltak meg és 69 718-an gyógyultak meg. Kína után a legjobban érintett országok Olaszország 2503 halottal és 31 506 megbetegedéssel, Irán 988 halottal (16 169 eset), Spanyolország 533 halottal (11 829 eset) és Franciaország 148 halottal (7695 eset), Egyesült Államok 114 halottal (6496 eset), Dél-Korea 84 (8413 eset), Nagy-Britannia 72 halottal (1960 eset), Hollandia 43 halottal (1710 eset), Svájc 27 halottal (2700 eset) és Németország 26 halottal (9360 eset).
Szerző
Témák
koronavírus

Minden beltéri rendezvényt betiltottak Romániában

Publikálás dátuma
2020.03.18. 11:45
Piacot fertőtlenítenek Bukaresben
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A kültérieket legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól.
Románia szerdától betiltott minden beltéri – kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató – rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól. A vendéglátóhelyeken betiltották a helyi fogyasztást, a tiltás azonban a házhozszállításra és drive-in típusú kiszolgálásra nem vonatkozik. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják. Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. A járvány további rohamos terjedésére készülő román hatóságok az egészségügyi munkaerőhiány pótlása érdekében elrendelték a rezidens orvosok képzését, hogy kórházi ügyeletekbe és a mentőszolgálatokhoz osszák be őket. Önkénteseket is toboroznak a legalább negyedéves orvostanhallgatók közül.  Szerdán a legnagyobb – évi több mint ötmilliárd eurós – forgalmat lebonyolító román vállalat, a Renault-csoporthoz tartozó Dacia szakszervezeti vezetője is bejelentette, hogy a romániai autógyár 13 500 alkalmazottját csütörtöktől április 5-ig kényszerszabadságra küldik bérük 85 százalékának megfelelő segéllyel. Kedden az amerikai Ford is bejelentette, hogy – más európai gyárai mellett – romániai üzeme 6000 dolgozóját is csütörtöktől kényszerszabadságra küldi.
Szerző

Ferenc pápa: Azt kértem Istentől, hogy állítsa meg a járványt

Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:59

Fotó: AFP
Aki nem hívő és nem imádkozik, az is „megtalálhatja az utat a jóban, amelyben hisz. Hihet a körülötte levő emberek szeretetében, és ott reményre is találhat” – mondta az egyházfő.
Elszalaszthatatlan lehetőséget nyújt a „konkrét gesztusok” felfedezésére az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Ferenc pápa szerint, aki a La Repubblica című olasz napilapnak adott, szerdán megjelent interjúban elmondta, hogy elsősorban a járvány megállításáért imádkozik ezekben a nehéz napokban. A katolikus egyházfő úgy vélte, a járványhelyzet lehetőséget ad azokra az apró, de konkrét gesztusokra, cselekvésekre, amelyek erősítik a kapcsolatot a hozzánk közel állókkal. Hangoztatta: meg kell értenünk, hogy a kis dolgokban kincs rejlik.
„Ha így éljük meg ezeket a napokat, nem pazaroljuk őket feleslegesen”

– jelentette ki Ferenc pápa.

Példaként említett egy tál meleg ételt a rászorulóknak, de gyengédséget a családtagok felé is, jelképes ölelést, telefonhívást rokonoknak, ismerősöknek. Vannak apró „hétköznapi részletek, amelyek értelmet adnak az életnek, közösséget és párbeszédet teremtenek közöttünk” – nyilatkozott Ferenc pápa. Kifejtette: az eddig megszokott rohanó hétköznapokban a családok is gyakran teljes csendben étkeztek, de nem azért, mert egymást hallgatták: „a szülők evés közben a tévét nézik, a gyerekek pedig a telefonjaikat”. Ferenc pápa hétfőn a Vatikánból a római Santa Maria Maggiore-bazilikába ment autóval, ahol a római népet oltalmazó Szűz Mária-ikonnál imádkozott. Innen a San Marcello al Corso templomba ment át a csodatevő feszülethez, amelyet 1522-ben hordoztak végig a városon, hogy véget érjen az akkori pestisjárvány. Az egész világot bejárták a felvételek, amelyek a teljesen kihalt római belvárosban a templomba gyalogosan tartó pápát örökítették meg. Ferenc pápa az interjúban kijelentette, azért imádkozott, hogy az Úr állítsa meg a mostani járványt.
„Állítsd meg a kezeddel! – ezt kértem tőle”

– mondta az egyházfő.

Hozzátette, aki nem hívő és nem imádkozik, az is
„megtalálhatja az utat a jóban, amelyben hisz. Hihet a körülötte levő emberek szeretetében, és ott reményre is találhat”.

A 83 éves Ferenc pápa a járvány miatt szintén lezárt Vatikánvárosban maradt, imáit, beszédeit egyenes internetes közvetítéssel sugározzák.
Szerző