Előfizetés

Von der Leyen: A szakértőkön kívül mindenki alábecsülte a koronavírus veszélyességét

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:51
Fertőtlenítik a tömegközlekedési járműveket Pozsonyban
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még „drasztikusnak és drákói szigorúságúnak” tűntek volna, de most már „megértettük, hogy szükségesek” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja – mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai német interjúban. Ursula von der Leyen a Bild című lap hírportálján közvetített videóinterjúban kiemelte, hogy igen fontos az Európai Unió (EU) egészére vonatkozó 30 napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét. Azonban mivel a Kínából kiindult koronavírus-világjárvány központja pillanatnyilag Európa, a beutazási tilalom azért is fontos, mert a beutazó és esetlegesen megfertőződő, majd távozó emberek az egész világra veszélyt jelentenének. Mint mondta, az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még „drasztikusnak és drákói szigorúságúnak” tűntek volna, hiszen a szakértőkön kívül senki sem tudta helyesen felmérni a veszélyt, de most már „megértettük, hogy szükségesek”.
Az intézkedések „nagyon kemények, de azt hiszem, hogy a lakosság jól együttműködik” – mondta a brüsszeli bizottság vezetője, jelezve: valószínűnek tartja, hogy egyre több tagállamban vezetnek be kijárási tilalmat. Az országok „azonos ritmusban, egy-három nap eltéréssel” alkalmazzák az egyre szigorúbb járványlassító módszereket – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron háborúnak nevezte a járvány lelassításáért folytatott küzdelmet, azt mondta, hogy ezt a kifejezést ugyan nem használná, de megérti a francia államfő motivációját. A koronavírus „rejtélyes ellenfél, nem látjuk, nincs színe, nincs íze, de tapasztaljuk, hogy roppant sebességgel terjed, és nem tudjuk, hogy mekkora erővel sújt le az egyes emberekre” – mondta a német kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: míg a fertőzöttek egy részének egyáltalán nincsenek tünetei, mások rövid idő alatt belehalnak a vírus okozta betegségbe (Covid-19). A pánikvásárlásokról szólva hangsúlyozta, hogy megérti ezt a reakciót, de úgy érzi, hogy az érzelmeken alapuló első döntések után a higgadt belátásra kell hagyatkozni. A lakosság ellátása biztosított, így csak az éppen szükséges élelmiszert érdemes megvásárolni – mondta Ursula von der Leyen.

Koronavírus – Csaknem kétszázezerre emelkedett a fertőzöttek száma a világon

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:28

Fotó: Shutterstock
A halálesetek száma 7954-nőtt, 81 961 ember meggyógyult.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 199 258-ra emelkedett szerdán reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 7954-nőtt, 81 961 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 156 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, összesen 81 102 esetet tartottak nyilván, ebből 3241-en haltak meg és 69 718-an gyógyultak meg. Kína után a legjobban érintett országok Olaszország 2503 halottal és 31 506 megbetegedéssel, Irán 988 halottal (16 169 eset), Spanyolország 533 halottal (11 829 eset) és Franciaország 148 halottal (7695 eset), Egyesült Államok 114 halottal (6496 eset), Dél-Korea 84 (8413 eset), Nagy-Britannia 72 halottal (1960 eset), Hollandia 43 halottal (1710 eset), Svájc 27 halottal (2700 eset) és Németország 26 halottal (9360 eset).

Minden beltéri rendezvényt betiltottak Romániában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 11:45
Piacot fertőtlenítenek Bukaresben
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A kültérieket legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól.
Románia szerdától betiltott minden beltéri – kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató – rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól. A vendéglátóhelyeken betiltották a helyi fogyasztást, a tiltás azonban a házhozszállításra és drive-in típusú kiszolgálásra nem vonatkozik. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják. Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. A járvány további rohamos terjedésére készülő román hatóságok az egészségügyi munkaerőhiány pótlása érdekében elrendelték a rezidens orvosok képzését, hogy kórházi ügyeletekbe és a mentőszolgálatokhoz osszák be őket. Önkénteseket is toboroznak a legalább negyedéves orvostanhallgatók közül.  Szerdán a legnagyobb – évi több mint ötmilliárd eurós – forgalmat lebonyolító román vállalat, a Renault-csoporthoz tartozó Dacia szakszervezeti vezetője is bejelentette, hogy a romániai autógyár 13 500 alkalmazottját csütörtöktől április 5-ig kényszerszabadságra küldik bérük 85 százalékának megfelelő segéllyel. Kedden az amerikai Ford is bejelentette, hogy – más európai gyárai mellett – romániai üzeme 6000 dolgozóját is csütörtöktől kényszerszabadságra küldi.