Operatív törzs: Magyarországra megérkezett a csoportos terjedés, de kijárási tilalom nem lesz

Publikálás dátuma
2020.03.18. 17:07

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Az öregek vonuljanak el, a fiatalok se az utcán csoportosuljanak – értse meg az ország, hogy az emberek nélkül az állam nem tudja megoldani a helyzetet. Viszont lélegeztető géppel jobban állunk, mint Olaszország.
Magyarországon is bárhol jelen lehet, jelen van a vírus, attól függően, hol, milyen sűrű a népesség, milyen gyakoriak a találkozások – jelezte Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy valóban itt a járvány. Amit szerinte a kormány minimalizálni próbál, azaz arra törekszik, hogy csökkentse a megbetegedések számát, így könnyítve az egészségügyi rendszer helyzetét. Ám az egészségügyi rendszer és a többi hatóság (például katasztrófavédelem, rendőrség) önmagában esélytelen a járvány megfékezésére, ha a magyar lakosság nem segít, és nem fogadja meg a kabinet tanácsait. Például az idősek komolyan vehetnék végre, hogy húzódjanak vissza az utcákról, a fiatalok pedig ne sétáljanak csoportosan, és ne rendezzenek házibulikat, hiszen most érkezett el a járvány egyfajta fordulópontja: a csoportos terjedés időszaka következik. (Ez azt jelenti, hogy lényegében már követhetetlen, ki kitől kapta meg a kórokozót – de az biztos, hogy az országos tiszti főorvos szerint immár az ország minden részén azonosítottak fertőzötteket.) Hogy a rendszer bírja a terhelést, további hét vizsgáló/tesztelő labor állt munkába, illetve kijelölték a járványkórházakat. A lélegeztetőgép-helyzet Müller Cecília szerint azért megnyugtató, mert arányosan jobban állunk, mint Olaszország. (Ahol sok embernek nem jut ilyen életmentő eszköz, de az országos tisztifőorvos azt nem árulta el, mennyivel állunk jobban.)    Müller Cecília szerint mindenki viselkedjen felelősen. Ebben a hatóságok is segítenek, például rendre ellenőrzik, hogy mindenki betartja-e az új szabályokat, például az üzletek az új zárvatartási rendjét. (Ezzel kapcsolatban az illetékes hivatalok hét vállalkozásnál kényszerültek büntetni.) A határátkelőknél cudar állapotok vannak, az osztrák oldalon Hegyeshalomnál több mint 20 kilométeres sor torlódott fel. Miután Magyarország egyeztetett a szomszédos országokkal, átengedte a Szerbiába, Romániába, Bulgáriába tartó vendégmunkásokat, magyarázta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Erre azért volt szükség, hogy a teherforgalomban ne legyen fennakadás, hiszen csak így biztosítható a lakosság ellátása. Ami a hivatalos verzió szerint zökkenőmentes, a polgárok ellátása biztosított. Így a belföldi közlekedést egyelőre nem korlátozzéák, ami azt is jelenti, hogy most senki nem tervez kijárási tilalmat, illetve senki nem akar egyes városokat, területeket lezárni. Ugyanis ezek az intézkedések komoly gazdasági károkat okoznának, így csak nagyon indokolt esetben, részletes kockázatelemzés után lehetne őket bevezetni.
Hogy tervezi-e a karanténköteles országok (aki ezekből az államokból érkezik, annak automatikusan két hét karanténba kell vonulnia) listájának kibővítését Magyarország, Lakatos Tibor lényegében kitérő választ adott. Ahogy a repülőtéri ellenőrzés szemtanúk szerint hiányosságait is annyival intézte el: szabályszerű a vizsgálat. Hasonló semmitmondással és tereléssel válaszoltak az újságírók kérdéseinek nagy részére. Miért nem a 130 milliárd forintból fenntartott közmédia valamelyik csatornáján tette meg rendkívüli „vírusbejelentését” a kormányfő, illetve lesz-e annak bármilyen következménye, hogy majdnem egy órán keresztül nem lehetett meghallgatni, mit akart mondani a miniszterelnök – kérdezte lapunk munkatársa. Úgy tudom, a videó már elérhető – mondta Lakatos Tibor, akinek saját bevallása szerint semmilyen információja nincs arról, hogy mi történt a miniszterelnöki beszéddel. A némiképp zavart csendben a Népszava tudósítója azzal indokolta kérdését, hogy a kommunikációs baklövés a bizalmatlanságot növeli, mikor épp a bizalmat kellene erősíteni. Lapunk újságírója szerint ezt a célt szolgálná a több adat publikálása, például célszerű lenne ugyanúgy közzétenni a vírustérképet, mint az influenza esetében, így a lakosság követhetné a kór terjedést. A járvány megfékezésében legyenek a sajtó munkatársai a magyar lakosság szolgálatára, a területi adatok semmilyen szempontból nem relevánsak a lakosság számára – így hangzott az országos tisztifőorvos válasza.
Egy kérdésre adott válaszból az is kiderült, hogy Müller Cecília nem ért egyet a WHO „tesztelni, tesztelni, tesztelni” álláspontjával, ugyanis szerinte nem a teszt állítja meg a járványt, hanem a kellő higiénia.    
Szerző

Rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán

Publikálás dátuma
2020.03.18. 16:25

Fotó: Népszava
A járványtól leginkább sújtott ágazatok jelentős könnyítéseket kapnak, a hiteltörlesztéseket felfüggesztik.
A gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében hozott rendkívüli döntéseket a kormány - jelentette be Orbán Viktor a Facebookon, némi nehézség és néma tátogás után. (Kora délután elterjedt a pletyka, hogy a miniszterelnök kijárási tilalmat fog bejelenteni, erről egy szó sem esett.) A videón elmondottak szerint a miniszterelnök a kormányülés szünetében állt ki, hogy tájékoztasson a legfrissebb - ahogy ő mondta - húsbavágó - döntésekről. Mint felidézte, hetedik napja élünk vészhelyzetben, itt az idő, hogy az egészségügyi, járványügyi döntések után a gazdaság, a munkahelyek védelmében is megtegyék a szükséges lépéseket. Ezek csak a legsürgetőbb döntések, minden nap meghozzák majd a további szükségeseket - mondta, majd pontokba szedve felsorolta a mai határozatokat.
  • Teljes hitelmoratórium: minden magánszemély és vállalkozások hitelének tőke- és kamatfizetési kötelezettségét év végégig felfüggesztik.
  • A rövideljáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.
  • A holnaptól (csütörtöktől) felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (a thm-et) a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9 százalék)+ 5 százalékban maximálják.
  • A legsúlyosabban érintett ágazatokban (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatások, taxizás) június 30-ig a munkáltatói járulékfizetési kötelezettséget elengedik, a munkavállalók járuléka csökken: nyugdíjjárulék nem kell fizetni, egészségügyi járulékból pedig csak a törvényi minimumot.
  • Elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetést.
  • A KATA szerint adózó taxisok átalányadóját június 30-ig elengedik.
  • A felsorolt ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, nem lehet a bérleti díjat megemelni.
  • Rugalmasabbá teszik a munkavállalási szabályokat, hogy "a munkavállalók és a munkaadók a lehető legkönnyebben meg tudjanak egyezni egymással".
A most bejelentett intézkedések pontos részleteit holnap dolgozzák ki - tette hozzá Orbán Viktor.

Ez egyelőre kevés

Az MSZP számára nincs fontosabb a magyar biztonságánál, épp ezért minden kormányzati intézkedést támogat, amelyik akadályozza a koronavírus terjedését, és mérsékeli a járvány nyomán kialakuló gazdasági és társadalmi válságot, kommentálta Tóth Bertalan a kormányfő bejelentéseit. Az MSZP elnöke öszintén örül annak, hogy a kabinet megfogadta pártja több javaslatát, például a hiteltörlesztések felfüggesztéséről, illetve a járulékfizetések részleges felfüggesztéséről. A meghozott intézkedések ugyanakkor nem elegendőek, hiszen nemcsak a hiteleseket, de mindenkit meg kell védeni, akinek a válság veszélyezteti a megélhetését, legyen szó a munkanélküliekről, a nyugdíjasokról. 

Szerző
Frissítve: 2020.03.18. 17:51

Majdnem 1 millióan akarták látni Orbán Viktort

Publikálás dátuma
2020.03.18. 16:10

Túlterhelték a látogatók a miniszterelnöki Facebook-oldalt, ezért tátogott némán Orbán Viktor.
Nem lehetett élőben követni Orbán Viktor közösségi oldalán tett bejelentését a koronavírussal kapcsolatos új kormányzati intézkedésekről, mert az oldal elérhetetlen volt, később pedig csak hang nélkül lehetett látni a valamit bejelentő kormányfőt. A köztévé híradója szintén nem tudta élőben adni a bejelentést. Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke a Népszava megkeresésére azt írta: „az élő közvetítés hibája technikai okokból következett be, mert majdnem 1 millióan próbáltak egyszerre bekapcsolódni az adásba, és ezt a Facebook rendszere nem bírta el”. További kérdésekre, miszerint indul-e az ügyben vizsgálat, tervezik-e, hogy felülvizsgálják a gyakorlatot, hogy a kormányfő a közösségi oldalán tesz bejelentéseket, egyelőre nem kaptunk választ.
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.18. 16:29