Előfizetés

Rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 16:25

Fotó: Népszava
A járványtól leginkább sújtott ágazatok jelentős könnyítéseket kapnak, a hiteltörlesztéseket felfüggesztik.
A gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében hozott rendkívüli döntéseket a kormány - jelentette be Orbán Viktor a Facebookon, némi nehézség és néma tátogás után. (Kora délután elterjedt a pletyka, hogy a miniszterelnök kijárási tilalmat fog bejelenteni, erről egy szó sem esett.) A videón elmondottak szerint a miniszterelnök a kormányülés szünetében állt ki, hogy tájékoztasson a legfrissebb - ahogy ő mondta - húsbavágó - döntésekről. Mint felidézte, hetedik napja élünk vészhelyzetben, itt az idő, hogy az egészségügyi, járványügyi döntések után a gazdaság, a munkahelyek védelmében is megtegyék a szükséges lépéseket. Ezek csak a legsürgetőbb döntések, minden nap meghozzák majd a további szükségeseket - mondta, majd pontokba szedve felsorolta a mai határozatokat.
 • Teljes hitelmoratórium: minden magánszemély és vállalkozások hitelének tőke- és kamatfizetési kötelezettségét év végégig felfüggesztik.
 • A rövideljáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.
 • A holnaptól (csütörtöktől) felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (a thm-et) a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9 százalék)+ 5 százalékban maximálják.
 • A legsúlyosabban érintett ágazatokban (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatások, taxizás) június 30-ig a munkáltatói járulékfizetési kötelezettséget elengedik, a munkavállalók járuléka csökken: nyugdíjjárulék nem kell fizetni, egészségügyi járulékból pedig csak a törvényi minimumot.
 • Elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetést.
 • A KATA szerint adózó taxisok átalányadóját június 30-ig elengedik.
 • A felsorolt ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, nem lehet a bérleti díjat megemelni.
 • Rugalmasabbá teszik a munkavállalási szabályokat, hogy "a munkavállalók és a munkaadók a lehető legkönnyebben meg tudjanak egyezni egymással".
A most bejelentett intézkedések pontos részleteit holnap dolgozzák ki - tette hozzá Orbán Viktor.

Ez egyelőre kevés

Az MSZP számára nincs fontosabb a magyar biztonságánál, épp ezért minden kormányzati intézkedést támogat, amelyik akadályozza a koronavírus terjedését, és mérsékeli a járvány nyomán kialakuló gazdasági és társadalmi válságot, kommentálta Tóth Bertalan a kormányfő bejelentéseit. Az MSZP elnöke öszintén örül annak, hogy a kabinet megfogadta pártja több javaslatát, például a hiteltörlesztések felfüggesztéséről, illetve a járulékfizetések részleges felfüggesztéséről. A meghozott intézkedések ugyanakkor nem elegendőek, hiszen nemcsak a hiteleseket, de mindenkit meg kell védeni, akinek a válság veszélyezteti a megélhetését, legyen szó a munkanélküliekről, a nyugdíjasokról. 

Majdnem 1 millióan akarták látni Orbán Viktort

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.03.18. 16:10

Túlterhelték a látogatók a miniszterelnöki Facebook-oldalt, ezért tátogott némán Orbán Viktor.
Nem lehetett élőben követni Orbán Viktor közösségi oldalán tett bejelentését a koronavírussal kapcsolatos új kormányzati intézkedésekről, mert az oldal elérhetetlen volt, később pedig csak hang nélkül lehetett látni a valamit bejelentő kormányfőt. A köztévé híradója szintén nem tudta élőben adni a bejelentést. Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke a Népszava megkeresésére azt írta: „az élő közvetítés hibája technikai okokból következett be, mert majdnem 1 millióan próbáltak egyszerre bekapcsolódni az adásba, és ezt a Facebook rendszere nem bírta el”. További kérdésekre, miszerint indul-e az ügyben vizsgálat, tervezik-e, hogy felülvizsgálják a gyakorlatot, hogy a kormányfő a közösségi oldalán tesz bejelentéseket, egyelőre nem kaptunk választ.

Orbán rendkívüli bejelentés helyett időnként a papírjába pillantva némán tátog

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 15:23

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tesz 15 órakor a Facebookon - harangozták be már jó előre. Eleve kérdés, miért a Facebookon, miért nem a 90 milliárdért fenntartott közmédiában. A Facebookon mindenesetre nem tett semmilyen bejelentést, az eleve 10 perces késéssel kezdődött élő bejelentkezés egy hang nélkül zajlott. Hosszú percekig egy zászló lengedezett a képen zenei aláfestéssel, majd megjelent Orbán Viktor, a hang viszont elment, így nem tudhatjuk, mit akar bejelenteni. De legalább szorgalmasan csinálta, mert végigolvasta a papírjára írtakat, mindezt teljes némaságban. 
A köztévé híradójának is megoldhatatlan feladatot jelentett a miniszterelnöki bejelentés közvetítése. Orbán Viktor Facebook-oldalának elérhetősége valószínűleg a túlterheltségtől akadozott (volt, aki a tátogó miniszterelnököt sem láthatta, mert kép se volt), ez láthatóan a Híradó szerkesztőit is váratlanul érte, akik szintén egyeneseben akarták közvetíteni a bejelentést, de pár másodperc után kénytelenek voltak belátni, hogy ez nekik sem megy és híreket mondani helyette. Az ügyben a következő kérdéseket küldtük el Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtósának és a köztévének: 
 • Indítanak-e vizsgálatot az ügyben, várható-e felelősségre vonás akár a köztévé, akár a miniszterelnök kommunikációs stábja részéről?
 • Felülvizsgálják-e a gyakorlatot, hogy Orbán Viktor közösségi oldalán tesz bejelentéseket?
 • Történik-e vizsgálat és felelősségre vonás amiatt, hogy a miniszterelnök közösségi oldalán sem lehetett követni a bejelentést?
A válaszokat természetesen közölni fogjuk. Frissítés: megjött a válasz. A Facebook a hibás.