Előfizetés

Bécsben a 10 ezer vírusteszt is kudarcnak számít

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.18. 18:27

Fotó: Ulrich Kettner / SEPA.Media
Ausztriában némi kétségbeesés tapasztalható a koronavírus terjedése kapcsán, s amiatt, hogy az osztrák síparadicsomok a legveszélyesebb gócpontok közé tartoznak. Sebastian Kurz kancellár ugyan több területet helyezett vesztegzár alá, de különösen nagy aggodalomra ad okot a tiroli esetek magas száma.
A Die Presse szerdai számának címlapján levonja a megfelelő következtetést: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően minél több mintavételre van szükség. Miközben azonban az osztrákok rendre arról olvashatnak, hogy Dél-Koreában naponta akár 20 ezer tesztet is képesek elvégezni, náluk az összes mintavétel száma alig haladja meg a 10 ezret. Ezt pedig komoly kudarcként élik át. (Magyarországon a hivatalos tájékoztatás szerint szerda estig 1800 tesztet végeztek.) Az osztrákok számára semmiféle vigaszt sem jelent, hogy keleti szomszéduknál, a nagyjából egymillióval nagyobb lakosságú Magyarországon ennél összehasonlíthatatlanul rosszabb a helyzet: még 2000 teszt sem készült. Különösen sok bírálat éri a tiroli hatóságokat. A Der Standard szerint a tartományi kormányzat túl lassan reagált, mert komoly bevételkieséstől tartott abban az esetben, ha szigorú intézkedéseket rendel el. Mára azonban sokszorosan is vereséget szenvedett a helyi vezetés: nemcsak turisták nincsenek, a megbetegedések száma is magas. Ugyanakkor a sajtó arról számolt be, hogy sok külföldi nem is hagyta el Ausztriát, Innsbruckban maradtak különböző szállodákban, ezért még nagyobb bajtól tartanak. Akadtak, akik egyszerűen másik síparadicsomba mentek át. Az osztrák televízió, az ORF arra kereste a választ: elkerülhető lett volna-e a kialakult dráma. A tiroli politikusok továbbra is kötik az ebet a karóhoz. Sebastian Kurz párttársa, a szintén néppárti Günther Platter azt állította, minden tőlük telhetőt megtettek. A helyi kabinet egészségügyi felelőse, Bernhard Tilg pedig azt közölte, ők márpedig mindent jól csináltak. Csakhogy a tények nem ezt támasztják alá, s még az ÖVP-vel rokonszenvező konzervatív Die Presse is azt állapította meg, hogy komoly mulasztások történtek. Platter szerint azonban mindig is jól és gyorsan reagáltak a helyi hatóságok, például akkor is, amikor még Ausztriában még alig jelent meg a vírus, de már akkor leállítottak a határon egy Olaszországból Ausztriába közlekedő vonatot. A helyi hatóságokat kétféle bírálat éri. Nemcsak a lassú reagálást vetik a tiroli kormány szemére, hanem azt, hogy múlt héten teljes káosz közepette zajlott az ischlgi síparadicsom, az egyik legsúlyosabb gócpont bezárása. Annyira szervezetlenül zajlott a „mentés”, hogy azzal csak felgyorsították a vírus terjedését. A tiroli hatóságokat március 5-én értesítették arról, hogy 15 hazatérő izlandi fertőződött meg. Március 6-tól kezdtek teszteket végezni Ischlgben, másnap derült ki, hogy a Kitzloch nevű népszerű bárban koronavírussal fertőzött a pincér. A szórakozóhelyet fertőtlenítették ugyan, de még két napig tovább működhetett. Csak 10-én zárták be az összes helyi lokált, 11-én pedig az összes tiroli síparadicsomot karantén alá helyezték. 
A nagy kérdés az, időben meghozták-e a szükséges intézkedéseket? Aligha lehet igennel válaszolni, hiszen majdnem egy hét telt el az első jelzések és a terület teljes lezárása között. A kérdés az, lehetett-e előre látni, hogy ezen hat nap alatt ennyire megnő a fertőzések száma? Egyértelmű, hogy a helyi hatóságok súlyos hibát követtek el, a tiroli egészségügyi hatóság azt kommunikálta, valószínűtlen, hogy egy bárban el lehet kapni a vírust. A kialakult helyzet még ugyanazon párt politikusait is megosztja. Johannes Rauch, az ausztriai zöldek vorarlbergi tisztségviselője szerint a mulasztások mögött nyilvánvalóan az áll, hogy a helyi kormányzat számára fontosabb volt a turizmusból befolyó bevétel az emberek egészségénél. Párttársa, a tiroli Gebi Mair már sokkal visszafogottabb, úgy véli, a turisztikai lobbi nem gyakorolt nyomást a helyi politikai vezetésre.

Von der Leyen: A szakértőkön kívül mindenki alábecsülte a koronavírus veszélyességét

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:51
Fertőtlenítik a tömegközlekedési járműveket Pozsonyban
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még „drasztikusnak és drákói szigorúságúnak” tűntek volna, de most már „megértettük, hogy szükségesek” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja – mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai német interjúban. Ursula von der Leyen a Bild című lap hírportálján közvetített videóinterjúban kiemelte, hogy igen fontos az Európai Unió (EU) egészére vonatkozó 30 napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét. Azonban mivel a Kínából kiindult koronavírus-világjárvány központja pillanatnyilag Európa, a beutazási tilalom azért is fontos, mert a beutazó és esetlegesen megfertőződő, majd távozó emberek az egész világra veszélyt jelentenének. Mint mondta, az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még „drasztikusnak és drákói szigorúságúnak” tűntek volna, hiszen a szakértőkön kívül senki sem tudta helyesen felmérni a veszélyt, de most már „megértettük, hogy szükségesek”.
Az intézkedések „nagyon kemények, de azt hiszem, hogy a lakosság jól együttműködik” – mondta a brüsszeli bizottság vezetője, jelezve: valószínűnek tartja, hogy egyre több tagállamban vezetnek be kijárási tilalmat. Az országok „azonos ritmusban, egy-három nap eltéréssel” alkalmazzák az egyre szigorúbb járványlassító módszereket – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron háborúnak nevezte a járvány lelassításáért folytatott küzdelmet, azt mondta, hogy ezt a kifejezést ugyan nem használná, de megérti a francia államfő motivációját. A koronavírus „rejtélyes ellenfél, nem látjuk, nincs színe, nincs íze, de tapasztaljuk, hogy roppant sebességgel terjed, és nem tudjuk, hogy mekkora erővel sújt le az egyes emberekre” – mondta a német kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: míg a fertőzöttek egy részének egyáltalán nincsenek tünetei, mások rövid idő alatt belehalnak a vírus okozta betegségbe (Covid-19). A pánikvásárlásokról szólva hangsúlyozta, hogy megérti ezt a reakciót, de úgy érzi, hogy az érzelmeken alapuló első döntések után a higgadt belátásra kell hagyatkozni. A lakosság ellátása biztosított, így csak az éppen szükséges élelmiszert érdemes megvásárolni – mondta Ursula von der Leyen.

Koronavírus – Csaknem kétszázezerre emelkedett a fertőzöttek száma a világon

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:28

Fotó: Shutterstock
A halálesetek száma 7954-nőtt, 81 961 ember meggyógyult.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 199 258-ra emelkedett szerdán reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 7954-nőtt, 81 961 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 156 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, összesen 81 102 esetet tartottak nyilván, ebből 3241-en haltak meg és 69 718-an gyógyultak meg. Kína után a legjobban érintett országok Olaszország 2503 halottal és 31 506 megbetegedéssel, Irán 988 halottal (16 169 eset), Spanyolország 533 halottal (11 829 eset) és Franciaország 148 halottal (7695 eset), Egyesült Államok 114 halottal (6496 eset), Dél-Korea 84 (8413 eset), Nagy-Britannia 72 halottal (1960 eset), Hollandia 43 halottal (1710 eset), Svájc 27 halottal (2700 eset) és Németország 26 halottal (9360 eset).