Előfizetés

Összezárt sorsok az Első Magyar Karanténszínházban

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2020.03.19. 11:20

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Magács László nem sokáig hezitált, az általa vezetett Trip hajón létrehozta az Első Magyar Karanténszínházat.
Ennek keretében a Triphez köthető csapattal a járvány ideje alatt rendszeresen élőben közvetít az interneten két-háromszereplős produkciókat. Először a Merlin Színházban 2008-ban korábban már játszott After the end című kétszereplős darab felolvasó színházi változatát láthatták az érdeklődők két egymást követő estére szabva. A műválasztás nem véletlen. Denis Kelly darabja két fiatalról szól, akiket egy atombiztos pincében egy időre összezárt az élet. A cselekmény persze nem ilyen egyszerű, erős benne a krimi szál, vagyis egy ponton kiderül, hogy a véletlenen túl más is szerepet játszott ebben az összezártságban. A történet fokozatosan bomlik ki. A kedves, bizalommal teli társalgás egyre drámaibbá válik. A fiú (Rába Roland) és a lány (Láng Annamária) az elején még bízik egymásban. Úgy tűnik az egész, hogy csak ketten éltek túl egy atomkatasztrófát. Sok a halott, ők maradtak életben, ezért egymásra utaltak. Beszélgetnek, később szerepjátékokat játszanak. Próbálják valamilyen módon „otthon maradva”, bezárva elütni az időt. Később nő a feszültség, az kerül helyzetbe, aki képes sakkban tartani a másikat. Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című drámájának is ez a kulcsa. Rába Roland és Láng Annamária még így ebben a felolvasószínházi formában (valamennyire azért emlékeznek is a korábban már játszott szövegre) mesterien képesek megmutatni hogyan nő a fiúban és a lányban a rémület, miként válnak egyre agresszívabbá, illetve hogyan lesz belőlük áldozat. Olyan az egész, mint ha mérleghintán ülnének, a súly hol ide, hol oda billen. Az előadás két remek színész jutalomjátékává válik, mire jó a karanténszínház? Az utolsó jelenet már nem a pincében, hanem egy börtönben játszódik, mert kiderül a fiú nem megmentette, hanem elrabolta a lányt, aki meglátogatja a bezárt fiút. A viszonyok változtak, a rablóból fogoly lett, az áldozatból pedig gesztust tevő, mégis valamilyen módon függővé vált személy. Kettejük sorsa most már örökre összefonódott. Infó: Denis Kelly: After the end Trip Facebook oldala Első Magyar Karantén-színház Rendező: Magács László

A film- és színházi világ 120 ezer dolgozója maradhat munka nélkül a járvány miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 10:53
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének vezetői 2,5 millió dollárt ajánlottak az állásukat elvesztők megsegítésére.
Becslések szerint a Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IATSE) 150 ezer tagja közül mintegy 120 ezren maradnak munka nélkül a koronavírus-járvány miatt. A szakszervezet vezetői 2,5 millió dollárt (787,9 millió forint) ajánlottak fel az állásukat elvesztők megsegítésére – számolt be róla a Variety.com. Az IATSE igazgatótanácsa kedden három közhasznú szervezet, a Színész Alap, a Film- és Televíziós Alap és a kanadai Színész Alap között osztotta el az adományt. Matthew D. Loeb, az IATSE elnöke elmondta, hogy a három szervezet régóta segíti és támogatja a szakszervezet tagjait és a szórakoztatóiparban dolgozókat. Loeb a héten az amerikai kormánnyal is felvette a kapcsolatot, hogy segítséget kérjen a munka nélkül maradt tagság számára. Egyebek mellett olyan mentőcsomagot javasolt, amely lehetővé tenné, hogy a tagok fizetett rendkívüli szabadságra mehessenek.
„A szórakoztatóipar minden szektorában tagjaink ezrei kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe a kormány által elrendelt leállások miatt. Nem kellene, hogy a szórakoztatóipari munkások a koronavírus-járvány járulékos áldozataivá váljanak”

– fogalmazott az elnök.

Az IATSE jelentése szerint a szakszervezet 150 ezer tagjából 120 ezren vesztették el munkájukat. Mint írták, a rendkívüli helyzet hetekig, hónapokig elhúzódhat, és a szakszervezet tagjainak egészsége és biztonsága prioritás számukra. Az alkalmazottak és családjaik biztonsága érdekében a szakszervezet minden helyi irodáját is bezárta vagy minimális létszámmal működteti, és azon dolgoznak, hogy távmunkában tudják irányítani az egész szervezetet.

Megkezdte 23 éves börtönbüntetését Harvey Weinstein

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 10:16

Fotó: ANGELA WEISS / AFP
A Buffalo melletti Wende Büntetésvégrehajtási Intézetben lesz, míg felmérik, hogy egészségügyi, biztonsági és egyéb szempontok miatt melyik szövetségi börtönben helyezhető majd el.
Harvey Weinstein egykori hollywoodi filmmogult szerdán átszállították egy New York-i állami börtönbe, ahol megkezdte 23 éves börtönbüntetését, amit szexuális erőszak és zaklatás miatt kapott. Weinsteint, 20B0584-es számú rabként, a Buffalo melletti Wende Büntetésvégrehajtási Intézetben a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel őrzik – közölte a börtön vezetése. A Manhattantől hat órányi autóútra fekvő börtön valószínűleg csak átmeneti állomás lesz a bukott filmproducer számára. Addig tartózkodik majd ott, amíg felmérik, hogy egészségügyi, biztonsági és egyéb szempontok miatt melyik szövetségi börtönben helyezhető majd el. Weinsteinről február 24-én mondta ki az esküdtszék, hogy bűnös, a bíróság pedig a múlt héten hozta meg ítéletét. Azóta a New York-i Rikers-sziget börtönében és egy manhattani kórházban tartózkodott. A Szerelmes Shakespeare című film Oscar-díjas producere egy 2013-ban és egy 2006-ban elkövetett bűncselekmény, szexuális erőszak és szexuális kényszerítés miatt kapott 23 év börtönt. Egyik áldozata egy színésznőjelölt, a másik egy produkciós asszisztens volt. Weinstein ügyvédjei jelezték, hogy megfellebbezik az ítéletet. Egy újabb tárgyalás is vár az elítéltre, mivel Los Angelesben is bíróság elé kell állnia szexuális bűncselekmények miatt. A koronavírus-járvány terjedését korlátozó intézkedések, a bíróságok bezárása és az utazások felfüggesztése miatt azonban ez a per egyelőre csúszik. Weinstein számára a buffalói környék ismerős, mivel ott járt főiskolára, és ott kezdte szórakoztatóipari pályafutását koncertszervezőként.