A cégek szerint a neheze csak ezután jön

Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:40

Fotó: Ronald Zak / AP
A cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli saját vállalkozása üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan, 37 százalékuk pedig nagyon kedvezőtlen üzleti helyzetre számít a következő fél évben – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági kutatóintézetének felmérésből. A megkérdezett több mint kilencezer cégvezető mintegy ötöde úgy véli, hogy nem változik a vállalkozása helyzete, minden a tervek szerint alakul, és mindössze 7 százalék számít az üzleti helyzete javulására. A válaszadó cégek 37 százaléka szerint a koronavírus terjedése inkább rontja, további 48 százalékuk szerint viszont nagy mértékben rontja vállalkozásuk kilátásait. Nem meglepő módon a szálláshely-szolgáltatások és vendéglátás ágazatban kiemelkedően magas, 80 százalék azon cégek aránya, akik a vírus terjedése miatt a kilátásaik nagymértékű romlására számítanak. A szállítás-raktározás területén az ilyen cégek aránya a válaszadók között 59 százalék, a kereskedelemben 47 százalék, az egyéb gazdasági és személyi szolgáltatások esetében 52 százalék, míg a többi ágazatban 40 százalék alatt van. Az exportáló cégek körében magasabb, 54 százalék azon cégek aránya, amelyek szerint a járványhelyzet nagymértékben rontja a kilátásaikat, mint az exportra nem termelő válaszadók esetében. Egyelőre nem érzékeli a cége működésében a koronavírus terjedésének hatásait a válaszadók 20 százaléka, ugyanakkor 13 százalékuk már kisebb zavarokat tapasztal. Komoly, a cég működését már akadályozó zavarokat jelenleg a válaszadó cégek 25 százaléka tapasztal. A vezetők 86 százaléka számít arra, hogy a cége működését a közeljövőben befolyásolni fogja a koronavírus negatív hatása. A válaszadók átlagosan 3 és fél héten belül számítanak a negatív hatások begyűrűzésére - közölte az MKIK.
Szerző

355,61 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Történelmi mélypontjai közvetlen közelében vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a szerda esti 354,10 forint után csütörtök reggel nyolc órakor 355,61 forinton jegyezték. Szerdán 16 óra körül a forint történelmi mélypontra, 356,14-re gyengült a dollárral szemben.
A dollár jegyzése 325,38 forintra csökkent a szerda esti 327,31 forintról. Szerdán napközben a forint történelmi mélypontra, 328,05 forintos dollár jegyzésre gyengült.
A svájci frank jegyzése a szerda esti 336,19 forintról 336,24 forintra emelkedett csütörtök reggelre. Szerdán 337,34 forintig ment fel a svájci frank jegyzése, ami új rekord. A svájci frank előző árfolyamrekordja a forinttal szemben 2015 januárjában volt 333,01 forinton.
Szerző

A diákhitelekre is vonatkozik a fizetési moratórium

Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:22

Fotó: Népszava
Azt nem tudni, hogy mi lesz a már felmondott szerződésekkel.
A hallgatói hitelek törlesztését is felfüggesztik 2020. december 31-ig, mivel a szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések a Diákhitel Központ Zrt.-re is vonatkoznak – írja a 24.hu. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány gazdasági döntéseket hozott a koronavírus-járvány miatt a veszélyeztetett ágazatok védelmében. Ennek keretében a magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A 24.hu érdeklődésére a diákhitel Központ megerősítette, hogy a hallgatói kölcsönöket is érinti a kormányrendelet. Arra viszont nem tudtak egyértelmű választ adni, hogy mi lesz a már felmondott szerződések sorsa.
„Társaságunk , mint az MFB Csoport tagja, a felmondott hitelszerződéseket folyamatosan átadja a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek (MKK). Az eddig felmondott és MKK számára átadott követelések MKK általi, adóhatósággal együttműködve végzett kezelésére, végrehajtására a Diákhitel Központnak nincs ráhatása, arról információval nem rendelkezik”

– írta a cég válaszában.

Az egy évnyi fizetési hátralék miatt felmondott, hallgatói szerződésekből eredő követelések tavaly februárban kerültek az állami követeléskezelőhöz. Arra az Azénpénzem.hu sem kapott választ az MFB-től, hogy hány érintett ügyfélről és mekkora állományról van szó.
Szerző