koronavírus;

2020-03-18 21:14:11

Rombolja a bizalmat a titkolózás, az operatív törzs mégis makacsul hallgat

Hiába nem minősül érzékeny személyes adatnak, továbbra sem publikálnak demográfia adatokat a magyar koronavírus-megbetegedésekről.

Az egészségügyi államtitkár minapi ígéret ellenére az országos tisztifőorvos, Müller Cecília makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra sem publikálnak demográfia adatokat a magyar koronavírus megbetegedésekről. Mint az operatív törzs szerdai tájékoztatón kiderült, teszi ezt annak ellenére, hogy HVG szembesítette az adatvédelmi hatóság elnökének álláspontjával, miszerint ezek a statisztikai információk nem érzékeny személyes adatok.

A tájékoztatón lapunk is jelezte, hogy ezeknek az információknak a visszatartása rombolhatja a hivatalos szervekbe vetett bizalmat. Müller Cecília az ellenvetésekre úgy reagált, hogy megítélése szerint az érintett közönség számára nincs relevanciája ezeknek az információknak, így csak a szakemberek számára teszik azokat megismerhetővé. Ettől függetlenül utalt arra, hogy az egész országban vannak megbetegedések. Bár ma még enyhe tünetekkel is kórházban kezelik az érintetteket, de hamarosan változik a rendszer: a könnyű esetek házi karanténban kerülnek, és csak a súlyos betegeket szállítják kórházba.

Arra a konkrét kérdésre, hogy mennyi tesztet vásárolunk, Müller Cecília csak annyit válaszolt: sokat. Megjegyezte: azért, hogy a rendszer bírja a terhelést, további hét vizsgáló/tesztelő labor állt munkába, illetve megint elismételte, hogy kijelölték a járványkórházakat. Hozzátette: azt is, hogy véleménye szerint nincs szükség még több teszt elvégzésére, mert az nem ad elég információt. Szerda estig egyébként Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint 1803 mintavétel történt, 58 fertőzöttről és két gyógyult betegről tudni.

A hazai lélegeztetőgép-helyzet Müller Cecília szerint azért megnyugtató, mert népességarányosan jobban állunk, mint Olaszország. (Ott sok embernek nem jut ilyen életmentő eszköz, de az országos tisztifőorvos azt nem árulta el, mennyivel állunk jobban mint az olaszok. Orbán Viktor miniszterelnök korábban 2000 lélegeztetőgépről beszélt.)

A tisztifőorvos ugyanakkor hangsúlyosan arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be javaslataikat. Mint mondta: még mindig sok idős emberrel lehet találkozni a tömegközlekedési eszközökön, az utcákon, pedig a megbetegedés őket veszélyezteti leginkább. A fiatalokat pedig arra figyelmeztette, hogy az oktatás nem állt le, csak más formában zajlik. Óva intette őket a házibulik szervezésétől, s azt javasolta, hogy a személyes találkozás helyett inkább a technológiai segítségével tartsák a kapcsolatot.

Úgy tudni, keddig már 45 egészségügyi dolgozó került karanténba, mert védőruha nélkül voltak kénytelenek találkozni a betegekkel. Az ennek kapcsán feltett kérdésre Müller Cecília beszélt arról is, nem tartanak attól, hogy egészségügyi dolgozók tömegesen megbetegszenek, – szerinte - minden segítséget megadnak nekik. 

 Az operatív törzs úgy látja, hogy az eddig meghozott korlátozó intézkedések elegendők, egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat, vagy városrészek lezárását – közölte Lakatos Tibor ezredes, aki beszámolt arról, hogy már 2817 ember van karanténban. A korlátozó intézkedések betartását illetően mintegy 5000 ellenőrzést végeztek. Így például rendre vizsgálják, hogy az üzletek betartják-e a szűkített nyitvatartást. Mint mondta: eddig hét ember kapott emiatt 350 ezer forint büntetést. Közölte: az ellátás biztonságos marad, az áruszállítók forgalmát nem korlátozzák. A határokon kialakult torlódásokat monitorozzák, és az áthaladást próbálják könnyíteni.