Veszélyhelyzetben fagyott le a kormánykommunikáció

Publikálás dátuma
2020.03.18. 20:10

Nem hajlandók megmagyarázni, miért a Facebookot használja a miniszterelnök a vészhelyzeti kommunikációra, de egyebek mellett a lájkvadászat lehet az ok.
Először elérhetetlen volt az oldal, aztán megjelent ugyan a miniszterelnök, de csupán kép jött – hang nem. Így hiába harangozták be előre, hogy Orbán Viktor a Facebookon szerda délután újabb rendkívüli bejelentéseket tesz, ezek tartalmáról nem élő közvetítésben, hanem csak később értesülhetett a közvélemény.
„Van valaki, aki tud szájról olvasni?” – érdeklődött az egyik fórum kommentelője a némafilmes jelenet közben. A technikai malőr a köztévét is megoldhatatlan feladat elé állította. Kínos várakozás után a műsorkészítők úgy döntöttek, hogy Orbán hallhatatlan beszéde helyett inkább egy olyan összeállítást sugároznak, amely a kormánytól független sajtót igyekszik szenzációhajhász hírek terjesztőjének beállítani. A Magyar Távirati Iroda tempója is árulkodó volt: a három órás bejelentésről majd másfél óra múlva adták ki az első gyorshírt.
Próbáltuk kideríteni, hogy a kormány miért a Facebookot, és miért nem a 130 milliárd forintból fenntartott közmédiát használja ahhoz, hogy eljuttassa a miniszterelnök üzeneteit a lakossághoz. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a Népszavának küldött válaszában erre nem tért ki. Azt írta: „az élő közvetítés hibája technikai okokból következett be, mert majdnem 1 millióan próbáltak egyszerre bekapcsolódni az adásba, és ezt a Facebook rendszere nem bírta el”. Az operatív törzs szokásos tájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes, a testület ügyeleti központjának vezetője kérdésünkre csak annyit jegyzett meg, úgy tudja, hogy a szóban forgó videó már elérhető, hanggal együtt.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozó közleményt adott ki. (Hargitai Miklós, a szervezet elnöke lapunk szerkesztője.) A MÚOSZ hangsúlyozta, hogy vészhelyzetben a gyors, pontos információ életeteket ment, a kormánykommunikáció jelenlegi formája azonban nem segítség, hanem veszélyforrás. Megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja vészhelyzeti kommunikációra. Fontos lenne az operatív törzs napi sajtótájékoztatója, de az jelen formájában diszfunkcionálisan működik, a kormányzati megszólalók arrogánsak és felkészületlenek.

Lájkvadászat krízis idején

Noha a kormányfő szóvivője és a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője sem kívánta megindokolni, hogy miért nem közmédiát használták, egy magyarázat lehet az: fontosabb volt számukra Orbán Viktor Facebook-oldalának népszerűsítése, a lájkok gyűjtése, mint a biztos, de politikai szempontból kevesebb hozadékkal járó bejelentés. A 444 arról írt: a miniszterelnöknek pár hete még csak 670 ezer lájkolója volt, az elmúlt hetekben viszont sorban jöttek a követők, mostanra pedig már 787 ezernél jár a Facebookon. 

Szerző

Minden eddiginél olcsóbb hiteleket ígér, de sok a kérdés Orbán gazdaságvédelmi bejelentése körül

Publikálás dátuma
2020.03.18. 19:45

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az összes adós – a vállalatok és a lakosság - számára hiteltörlesztési moratóriumot jelentett be Orbán Viktor. A turizmusban és a sportban nem kell munkáltatói járulékot fizetni.
A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet utáni hetedik napon a kormány végre elkezdett gazdasági kérdésekkel is foglalkozni. Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében – némi technikai fennakadásokkal, kezdetben csak néma tátogással – több olyan intézkedést is bejelentett közösségi oldalán egy videóban, amely várakozásaik szerint megvédi majd a munkahelyeket. Ezek között szerepel a Magyar Nemzeti Bank által már korábban javasolt hiteltörlesztési moratórium. A magánszemélyek és a vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat - jelenleg 0,9 százalék - plusz 5 százalékban maximálják – sorolta. Ez utóbbi azt jelenti, hogy legfeljebb 5,9 százalékos lehetne a THM, ami minden jelenleg elérhető piaci ajánlatnál alacsonyabb, hiszen most a legolcsóbb személyi kölcsönnek is 6,95 százalék a hiteldíjmutatója – mutatott rá a Bank360. Szakértőik szerint ezen intézkedések valós segítséget jelenthetnek azon hiteleseknek, akiknek kiszaladt a lába alól a talaj az utóbbi napokban. 
Az azonban egyelőre nem derült ki, hogyan alakul a futamidő és a kamat a moratórium miatt. Ha a törlesztés szüneteltetése alatt is gyűlik a kamat, az egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel esetében nagyjából félmillió forint többletköltséget jelenthet.

Ezt az összeget átvállalhatja az állam vagy a bankok. Utóbbi esetben kérdés, hogy az így keletkezett veszteség milyen hatással lesz most és később a hitelezésre. Ha viszont az így felgyűlt többletköltséget az ügyfélnek kell megfizetnie végül, akkor nem érdemes élni a szüneteltetéssel, ha egyébként megoldható a törlesztés – hívták fel a figyelmet. Az olcsó gyorskölcsönök kapcsán pedig az a kérdés vetődik fel: milyen hitelösszeg és mekkora futamidővel lenne elérhető ilyen olcsón – jelezte a Bank360. Ezen kérdések megválaszolására feltehetőleg még várni kell, Orbán Viktor szerint a tegnapi bejelentésekkel kapcsolatos részletszabályok csak ma jelennek majd meg. A miniszterelnök arról is beszélt: több szektor – a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a taxizás - már most súlyos gondokkal küzd. Így ezekben az ágazatokban – egyelőre június 30-ig – a munkáltatói járulékfizetési-kötelezettséget teljes egészében elengedik, és a munkavállalók járuléka is csökken. Nyugdíjjárulékot nem, egészségügyi járulékból pedig csak a törvényi minimumot kell fizetni (kérdés, ez mekkora segítség, hiszen ezekben az ágazatokban sokan minimálbéren vannak bejelentve vagy vállalkozói szerződéssel dolgoznak). A felsorolt ágazatokban a helyiségbérleti-szerződéseket nem lehet felmondani, nem lehet a bérleti díjat megemelni. A KATA szerint adózó taxisok átalányadóját is elengedik június 30-ig, és szintén eddig az időpontig nem kell fizetni a vendéglátósoknak és a szállodásoknak turizmusfejlesztési hozzájárulást sem. Utóbbiaknál egyébként már olyan mértékig visszaestek a foglalások, hogy a héten várhatóan az összes budapesti szálloda bezár. A lépést hamarosan a vidéki hotelek is követhetik, hiszen ott sincs már túl sok vendég. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint ebben a helyzetben a munkaadók - rövidített munkaidővel, átcsoportosítással, csökkentett fizetésekkel - igyekeznek megvédeni dolgozóikat, hogy elegendő ember legyen majd az újranyitáshoz. Erre azonban még a legoptimistább várakozások szerint is hónapok múlva kerülhet csak sor, így biztosan lesznek olyanok, akiket elküldenek – mondta lapunknak. 
Nem csak a turizmus került azonban nehéz helyzetbe, a tegnapi napra kiderült, hogy az összes hazai autógyár leállítja a termelést, ami minden bizonnyal láncreakcióként hat a beszállítókra is. A nagyobb vállalatok még ígérik, a leállások idejére is biztosítanak valamilyen juttatást dolgozóiknak, a kisebbek viszont nem akarnak állásidőt fizetni. A szakszervezetek sorra arról számolnak be, hogy a munkaadók fizetés nélküli szabadságra küldik azokat a munkavállalókat is, akik az iskolabezárások miatt nem tudnak bemenni dolgozni. Ezek az emberek nem csak a jövedelmüket, hanem a tb-ellátásukat is elveszítik erre az időre, ami családok százezreit hozza nehéz helyzetbe. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete ezért azt kérte, átmenetileg módosítsák a fizetés nélküli szabadságokra vonatkozó szabályokat. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete 75 százalékos bérrel fizetett extra szabadnapokat javasolt az érintett szülők számára. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) pedig arra tett javaslatot: az álláskeresési támogatás idejét hosszabbítsák meg, összegét emeljék fel. A kiskorú gyerekek szülei közül pedig legalább az egyikük a jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon. A kormánynak sürgősen segítenie kell a munkavállalókon, és nem bízhatja a sorsuk elrendezését a munkáltatóval való egyezkedésre – utalt Kordás László, a MASZSZ elnöke még a miniszterelnöki bejelentés előtt Orbán Viktor egy korábbi kijelentésére, miszerint a kialakult helyzetre a munkáltatóval alkudozva kell megoldást találni. Orbán Viktor azonban úgy tűnik, a fenti kérdésekben továbbra is a munkáltatók és a munkavállalók közé dobná a gyeplőt. Ugyanis azt közölte: hogy a felek könnyebben meg tudjanak egyezni, rugalmasabbá teszik a munkavállalási szabályokat. Hogy pontosan hogyan, arra már nem tért ki, mert mint mondta: ezek bonyolult és nehéz kérdések.
Szerző
Frissítve: 2020.03.18. 21:33

A debreceni BMW-t még nem döntötte le a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.18. 19:00

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Nem áll le a gyár építése, a munkaerő-toborzás is folyamatos.
Nem áll le a debreceni BMW-gyár építése, annak ellenére sem, hogy az autóipari cégek sorra jelentik be a gyártási kapacitások felfüggesztését. Salgó András a BMW Group Magyarország kommunikációét felelős vezetője a Népszavának úgy nyilatkozott: Debrecen városa jelenleg is dolgozik annak az észak-nyugati ipari parknak a kialakításán, amely a jövőbeni gyárnak is otthont ad majd, ennek előkészítő munkálatai pedig a terveknek megfelelően haladnak. Hangsúlyozta: jelenleg a gyárral kapcsolatos építkezés megkezdését nem befolyásolják a kialakult körülmények. A munkaerő-toborzás folyamatos, a vállalat pedig a mostani helyzetben digitális megoldásokat is használ a beszélgetések során. - A BMW Group számára munkavállalóink egészsége és biztonsága a legfontosabb, így a vállalat azonnali intézkedéseket hozott dolgozóinak védelme érdekében, s az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindenkori higiéniai javaslatainak követését és útmutatásainak betartását írja elő munkatársainak – mondta Salgó András. A dehir.hu idén januárban közölte, hogy az úgynevezett Észak-nyugati Gazdasági Övezetben februárban elkezdődhetnek a BMW-gyár cölöpözési, alapozási munkálatai azt követően, hogy 240 hektáron már elkészültek a tereprendezési és földmunkákkal. Elvileg a BMW területéhez kötődő előkészületek április végére befejeződnek, a konszern pedig már korábban bejelentette, hogy a gyár konkrét építése várhatóan 2020 tavaszán kezdődhet el. A többi magyarországi autógyár már bejelentette a leállást: a győri Audi, az esztergomi Suzuki, a szentgotthárdi Opel és a kecskeméti Mercedes gyár is leállítja a termelést jövő hétfőtől.
Szerző