73 koronavírussal fertőzött van Magyarországon

Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
15-el több, mint egy nappal korábban.
A kormányzati tájékoztatási honlap szerint csütörtök reggelre 73-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma.
Szerdán még 58 fertőzöttet tartottak számon, vagyis egy nap alatt 15-el több vírusos beteget diagnosztizáltak.

Karanténban 124 ember van az országban, és eddig 2322 mintát vettek. Továbbra is egy halálos áldozatról, és két gyógyultról lehet tudni. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette, hogy a járvány második szakaszához érkeztünk, az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése.
Szerző

Nem engedik a távmunkát minden minisztériumban és hivatalban

Publikálás dátuma
2020.03.19. 07:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A minisztériumok és központi igazgatási szervek dolgozói azt várták, hogy a miniszterelnök egy útmutatást ad közre, amiből kiderül, ki és milyen feltételekkel mehet haza dolgozni, kinek kell mindenképpen bejárni a hivatalokba. Ilyen irányelv, rendelet hiányában ugyanis most a kormányzati igazgatás központi szintjén nincs egységes szabályozás, a belső utasítások pedig naponta változnak. Egyes hivatalok először hazaengedték alkalmazottaik nagy részét, majd mégis visszarendelték őket. Az a legvalószínűbb, hogy van utasítás, csak szokás szerint nem hozzák nyilvánosságra - felelte kérdéseinkre több minisztériumi munkatárs is. Ezt erősítette meg lapunknak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke is, aki látott is egy szöveget, amiben az szerepelt: „Valamennyi kormánytisztviselő és közalkalmazott személyes munkavégzésre kötelezett. (…) Erre tekintettel otthoni munkavégzés, illetve távmunka alapesetben további intézkedésig nem engedélyezhető.” Boros Péterné információi szerint több tárcánál is olyan nagy a felháborodás, hogy a vezetők alig tudják csillapítani az indulatokat. Egy tankerületi központból telefonon kaptunk olyan beszámolót is, hogy egy újszíves kollégájuk sem mehet haza, ahogy az sem, akinek a férje veseátültetésre vár és a legyengült immunrendszere miatt fokozottan veszélyeztetett. Csak olaj a tűzre az Index híre, hogy a külügyminisztériumban Magyar Levente miniszterhelyettes levélben hívta fel a főosztályvezetők figyelmét a munkafegyelem lazulására. Ugyanakkor van olyan központi hivatal, ahol hetekkel ezelőtt elkezdték azoknak az elektronikus csatlakozóknak a beszerzését, amelyekkel otthonról is el lehet érni a belső levelezést és hozzá lehet férni az elintézésre váró anyagokhoz is. Úgy tudjuk, a KSH hazaengedi a 14 év alatti gyermeket nevelőket és 60 év fölöttieket, de nem tart vissza másokat sem az otthoni munkavégzéstől, ha nem feltétlenül szükséges a fizikai jelenlétük.
Témák
koronavírus

Már tanszüneti menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok Budapesten

Publikálás dátuma
2020.03.19. 06:31

Fotó: Jani Martin / Népszava
A változás főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti.
Mától a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, mivel a koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV közös közleménye szerint a budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt „home office” munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez – írták. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakhoz képest körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tudnak tehermentesíteni az átmeneti időszakban. A tanítási szünetben érvényes menetrendek megtalálhatók a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Az utazástervezéshez a mobilapplikációként és a BKK weboldalán is elérhető BKK Futár alkalmazást ajánlják, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat ajánlja fel – áll a közleményben.