Nem engedik a távmunkát minden minisztériumban és hivatalban

Publikálás dátuma
2020.03.19. 07:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A minisztériumok és központi igazgatási szervek dolgozói azt várták, hogy a miniszterelnök egy útmutatást ad közre, amiből kiderül, ki és milyen feltételekkel mehet haza dolgozni, kinek kell mindenképpen bejárni a hivatalokba. Ilyen irányelv, rendelet hiányában ugyanis most a kormányzati igazgatás központi szintjén nincs egységes szabályozás, a belső utasítások pedig naponta változnak. Egyes hivatalok először hazaengedték alkalmazottaik nagy részét, majd mégis visszarendelték őket. Az a legvalószínűbb, hogy van utasítás, csak szokás szerint nem hozzák nyilvánosságra - felelte kérdéseinkre több minisztériumi munkatárs is. Ezt erősítette meg lapunknak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke is, aki látott is egy szöveget, amiben az szerepelt: „Valamennyi kormánytisztviselő és közalkalmazott személyes munkavégzésre kötelezett. (…) Erre tekintettel otthoni munkavégzés, illetve távmunka alapesetben további intézkedésig nem engedélyezhető.” Boros Péterné információi szerint több tárcánál is olyan nagy a felháborodás, hogy a vezetők alig tudják csillapítani az indulatokat. Egy tankerületi központból telefonon kaptunk olyan beszámolót is, hogy egy újszíves kollégájuk sem mehet haza, ahogy az sem, akinek a férje veseátültetésre vár és a legyengült immunrendszere miatt fokozottan veszélyeztetett. Csak olaj a tűzre az Index híre, hogy a külügyminisztériumban Magyar Levente miniszterhelyettes levélben hívta fel a főosztályvezetők figyelmét a munkafegyelem lazulására. Ugyanakkor van olyan központi hivatal, ahol hetekkel ezelőtt elkezdték azoknak az elektronikus csatlakozóknak a beszerzését, amelyekkel otthonról is el lehet érni a belső levelezést és hozzá lehet férni az elintézésre váró anyagokhoz is. Úgy tudjuk, a KSH hazaengedi a 14 év alatti gyermeket nevelőket és 60 év fölöttieket, de nem tart vissza másokat sem az otthoni munkavégzéstől, ha nem feltétlenül szükséges a fizikai jelenlétük.
Témák
koronavírus

Már tanszüneti menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok Budapesten

Publikálás dátuma
2020.03.19. 06:31

Fotó: Jani Martin / Népszava
A változás főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti.
Mától a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, mivel a koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV közös közleménye szerint a budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt „home office” munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez – írták. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakhoz képest körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tudnak tehermentesíteni az átmeneti időszakban. A tanítási szünetben érvényes menetrendek megtalálhatók a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Az utazástervezéshez a mobilapplikációként és a BKK weboldalán is elérhető BKK Futár alkalmazást ajánlják, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat ajánlja fel – áll a közleményben.

Egyelőre maradhatnak Magyarországon a kiutasított iráni diákok

Publikálás dátuma
2020.03.19. 06:30
Illusztráció
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
A védőik szerint kollektív büntetésről van szó, ami sérti az ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot.
Egyelőre nem kellett elhagynia az országot annak a 13 iráni diáknak, akik a rendőrség szerint karanténba zárásuk után járványügyi szabályszegést követtek el azzal, hogy elhagyták a kijelölt kórtermüket a Szent László Kórházban, hangosan garázdálkodtak, valamint erőszakosan léptek fel a dolgozókkal szemben. A tanulók ugyanis bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kértek, így a bíróság döntésééig Magyarországon maradhatnak. Az egyik tanulót a Magyar Helsinki Bizottság képviseli, a szervezet jogásza pedig arról számolt be lapunknak, hogy álláspontjuk szerint ügyfelük ellen nincs semmilyen bizonyíték, a kedvezőtlen döntés viszont rá is vonatkozik. - A tanulókat ugyanúgy büntetik, függetlenül attól, hogy mit tettek. A jelek arra mutatnak, hogy kollektív büntetésről van szó, ami sérti az ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot – mondta Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza, aki szerint ügyfelük semmilyen rendbontásban nem vett részt, és eleget tett az utasításoknak. Néhány diák esetében az keltett feszültséget, hogy nem tájékoztatták őket arról, pozitív lett szobatársuk koronavírusos teszteredménye, ráadásul a fertőzésveszély ellenére továbbra is egy szobában kellett vele maradniuk. Viselkedésük miatt amint letelt a kötelező karanténban töltött idejük, kiutasították őket az országból és azonnal haza akarták őket reptetni anélkül, hogy bírósági úton jogorvoslattal élhettek volna. A döntés az összes iránira vonatkozott, pedig egyikük arról számolt be lapunknak, hogy többen nem is abban a szobában voltak, ahol az incidens történt. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a kiutasítás mellett három évre beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el a diákokkal szemben.  Megkerestük a Semmelweis Egyetemet, ahol az Operatív Törzshöz irányították lapunkat.   Szekeres Zsolt szerint a vádak valóban súlyosak - járványügyi helyzet esetén megsérteni a szabályzatokat komoly tettnek számít - de a helyzet mégsem egyértelmű, ugyanis egymásnak ellentmondó iratok születtek az üggyel kapcsolatban. A tanulók jelenleg a bíróság döntésére várnak, csakhogy a veszélyhelyzet miatt jelenleg intézkedési szünet van érvényben.
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.19. 08:26