WHO-főigazgató: Példátlan fenyegetést, de összefogási lehetőséget is jelent a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:59

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szrrdán az emberiség ellenségének nevezte az új típusú koronavírust, amely már több mint nyolcezer emberéletet követelt világszerte, a fertőzöttek száma pedig túllépte a kétszázezret is.
„Példátlan fenyegetést jelent a koronavírus. Mindez ugyanakkor példátlan lehetőség, hogy összefogjunk egy közös ellenséggel, az emberiség ellenségével szemben” – hangoztatta Tedrosz genfi sajtótájékoztatóján, amelyet videokonferencia formájában tartott. 
Mint mondta, az országoknak átfogó intézkedéseket kell foganatosítaniuk a Covid-19 fertőzés terjedésének meggátolására elkülönítve, tesztelve a lehető legtöbb esetet, lenyomozva a fertőzés útját. „Ha nem teszik ezt, a fertőzési láncolatok alacsonyabb szinten tovább folytatódnak , és egyszerre csak ismét felbukkannak, amint a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket feloldják” – hangsúlyozta. A tesztelési és nyomkövetési stratégiának kell elsőbbséget élveznie minden országban – tette hozzá.

Nem csak az idősekre jelent komoly veszélyt

Nemcsak az időseknél, hanem a gyerekeknél is komoly tünetei lehetnek a koronavírusnak. Egy új tanulmány szerint a vírus receptorai más konfigurációban működhetnek felnőtteknél és gyerekeknél. Fel kell készíteni a gyerekeket a COVID-19 elleni védekezésre, mert a babáknál és a kisgyerekeknél is kialakulhatnak nagyon komoly tünetek – írta a WHO figyelmeztetése alapján a Pénzcentrum. Az egészségügyi világszervezet újfajta fertőzésekkel foglalkozó osztályának vezetője, Maria van Kerkhove tájékoztatása szerint Kínában több gyerek is súlyos beteg lett a koronavírus miatt, egy gyerek pedig meg is halt.   A kínai járványügyi hivatal adatait elemezve a Pediatrics arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek 90 százalékban tünetmentesek, viszont 6 százalékban komoly tüneteket mutatnak, míg felnőtteknél az utóbbi arányszám 18,5 százalék. Egyelőre az eltérés okát még nem tudják egyértelműen megmondani, de a Stanford virológusa, Bonnie Maldonado szerint elképzelhető hogy a vírus receptorai más konfigurációban működnek felnőtteknél és gyerekeknél. Általában igaz, hogy a koronavírus a páciens korával egyenesen arányos komolyságú tüneteket mutat – idézi a portál a CNBC-nek nyilatkozó szakértőket.

Tedrosz szerint az esetleges gyógymódok és oltóanyagok kidolgozásának felgyorsítására a WHO és partnerszervezetei egy több országot átfogó tanulmányon dolgoznak az eddig még nem kipróbált kezelések elemzése és összehasonlítása érdekében.
Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója szerint Olaszországban részben azért lehet megdöbbentően magas a halálozások szintje, mert a lakosságon belül magas az idősek aránya.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint a pandémia világszerte 24,7 millió munkahely megszűnéséhez vezethet, ha a kormányok nem lépnek fel összehangoltan a járvány gazdasági kihatásaival szemben. Az ILO közölte, amennyiben sikerül nagyszabású munkahelyvédelmi, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő intézkedéseket végrehajtani, úgy a munkanélküliek száma „mindössze” 5,3 millióval gyarapíthatja a globálisan tavaly nyilvántartott 188 millió munkanélküli számát. A szervezet mindemellett megjegyezte, hogy a 2008-as gazdasági világválság nyomán 22 millióval emelkedett a munkanélküliek száma.
Svájc szerdától korlátozza bizonyos gyógyszereknél, hogy fejenként mennyit lehet belőlük vásárolni, miután az emberek megrohanták a gyógyszertárakat. A kormányzat utasítása szerint mától csak egy dobozt lehet vásárolni fejenként a vényköteles gyógyszerekből, illetve aszpirinből, paracetamolból, köhögéscsillapítókból, ibuprofenből és diclofenacból is. Különleges szabályozás vonatkozik a krónikus betegségekben szenvedőkre, ők kivételt képeznek, és orvosi vényre két hónapra elegendő gyógyszert szerezhetnek be. Svájc hétfőn rendelt el szükségállapotot, a szabályozás hat hónapra szól.

Javaslat: ibuprofén helyett paracetamol

Nem javasolja az ibuprofént tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírusos tünetekre Christian Lindmeier, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője, miközben hangsúlyozta, még ki kell vizsgálni, hogy van-e kapcsolat a gyógyszer és a betegek állapotának súlyosbodása közt. Ezt arra a The Lancet című, orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányra utaló kérdésre válaszolta a szóvivő, ami arra a feltételezésre jutott, hogy a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedők esetében a gyulladáscsökkentő gyógyszerek fokozzák bizonyos enzimek termelését és ez elősegítheti és súlyosbíthatja a COVID-19 fertőzéseket.  Olivier Véran francia egészségügyi miniszter múlt szombaton a Twitteren közzétett egy figyelmeztetést, hogy aki koronavírusos tüneteket észlel magán, ne ibuprofén tartalmú láz- és fájdalomcsillapítóval kezelje magát, mert súlyosbíthatja a betegség lefolyását. Ezt azzal indokolta, hogy több francia orvos is jelezte, hogy a Covid-19-fertőzésben szenvedő, azelőtt jó egészségügyi állapotú, fiatalabb betegek azután kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofén tartalmú lázcsillapítót vettek be.  Arra, hogy kapcsolat van a betegek állapotának súlyosbodása és a gyógyszer használata között, nincs semmilyen bizonyíték és azt sem lehet tudni, hogy kisebb mennyiségre is igaz-e az állítás, vagy csak ha túl sokat szed be valaki. Azonban több szakember is megosztotta az elméletét arról, hogy mi állhat egy ilyen összefüggés mögött, ha tényleg van. Például az immunrendszer fertőzésre adott válaszát gyengítheti, és ezzel kevésbé hatékony az emberi szervezet védekezése a betegség ellen.  A szóvivő a genfi sajtótájékoztatón hozzátette, amíg a kutatóik tanulmányozzák a gyógyszer és a betegség súlyosbodása közötti kapcsolatot, azok, akik a koronavírus tüneteit észlelik magukon, ne próbálkozzanak az öngyógyítással, inkább vegyenek be paracetamolt a lázra és fájdalomra, hacsak az orvosuk mást nem tanácsol – írta az AFP francia hírügynökség alapján az Euronews. Az Index szerint azonban az WHO a Twitteren azt közölte, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem igazolt a negatív hatás, ezért nem tett javaslatot a gyulladáscsökkentők alkalmazása ellen. Az ismert mellékhatásokon túl nem tapasztaltak olyan eseteket, amelyek miatt korlátozni kellene a javasolt terápia részeként a gyógyszer szedését. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleménye is azt tartalmazza, hogy jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fent az ibuprofen és a COVID-19 súlyosbodása között. 

A svájci kormány lemondta az alpesi ország és az EU viszonyáról szóló, május 17-re kitűzött népszavazást és felfüggesztette az egyéb referendumok kampányát is. Csaknem 70 éve nem volt példa arra, hogy referendumot lemondtak volna. 1951-ben a száj- és körömfájás betegség terjedése miatt mondtak le népszavazást.
Görögország szerdán megtiltotta március 19-től a tízfősnél nagyobb gyülekezéseket. Az illetékes hatóságok szerint a lakáson kívüli mozgásokat minimálisra kell csökkenteni, az embereknek csak a szükségletek fedezése érdekében kelljen elhagyniuk otthonukat.
Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök szerdán felkérte a parlamentet, hogy engedélyezze a szükségállapot elrendelését. António Costa miniszterelnök szerint egyetértés volt az államfővel abban, hogy drasztikus megoldásokra van szükség az életek megmentése és a ellátóláncok fenntartása érdekében. A törvényhozás várhatóan gyorsan eleget fog tenni a felkérésnek.

Majdnem 219 ezer fertőzött van már a világon

Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A halálesetek száma 8810-re nőtt.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 218 815-re nőtt csütörtök reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 8810, és 84 114 ember meggyógyult.
A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 158 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, összesen 81 138 esetet tartottak nyilván, ebből 3249-en haltak meg és 70 526-an gyógyultak meg. Kína után a legjobban érintett országok 
  • Olaszország 2978 halottal és 35 713 megbetegedéssel,
  • Irán 1135 halottal (17 361 eset),
  • Spanyolország 638 halottal (14 769 eset),
  • Franciaország 148 halottal (9054 eset),
  • Egyesült Államok 150 halottal (9415 eset),
  • Dél-Korea 91 halottal (8565 eset),
  • Nagy-Britannia 72 halottal (2644 eset),
  • Hollandia 58 halottal (2056 eset),
  • Svájc 33 halottal (3067 eset)
  • és Németország 28 halottal (12 327 eset).
Szerző

A Perzsa-öböl több országában is beutazási tilalmat rendeltek el

Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:51
Utasok az abu-dzabi reptéren
Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / AFP
Abu-Dzabi a hazatérőket legalább kéthetes karanténra kötelezi, Ománban pedig leállították a tömegközlekedés nagy részét.
Nem utazhat be az Egyesült Arab Emírségek területére csütörtöktől külföldi állampolgár, a visszatérőket kéthetes karanténra kötelezik. A térségbeli országok közül Katar és Omán is hasonló rendelkezést hozott. A The National című Egyesült Arab Emírségek-beli hírportál közlése szerint az Emírségek kormánya megtiltja a beutazást az országba minden külföldinek, beleértve a tartózkodási engedéllyel rendelkezőket is. Az utóbbiak egyelőre két hétig nem léphetnek be, ám a kormány szükség esetén meghosszabbíthatja ezt az időt. Abu-Dzabi megtiltotta a külföldi utazást állampolgárai számára, a hazatérőket pedig legalább kéthetes karanténra kötelezi. Ománban – ahol összesen 39 fertőzöttet regisztráltak – hasonló lépésről döntött a kormány, és szerdán leállította a tömegközlekedés nagy részét. Katar szintén megtiltotta a külföldiek beutazását, továbbá bejelentette, hogy a kormányhivatalnokok 80 százaléka otthonról fog dolgozni. A Perzsa(Arab)-öbölben itt a legnagyobb a fertőzöttek száma, 452. A szaúd-arábiai kormány már a múlt héten bejelentette, hogy március 15-től kezdődően két hétre felfüggeszti az összes nemzetközi repülőjáratot. Az iszlám vallás legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát már korábban lezárták a zarándokok előtt a járvány terjedése miatt. A királyságban szerdán 67 új fertőzöttet regisztráltak, így számuk elérte a 238-at. Kuvait ugyancsak felfüggesztette a nemzetközi repülőjáratait. Az országban jelenleg 142 fertőzöttről tudnak.
Szerző
Témák
koronavírus