segítség;jótékonyság;adományok;koronavírus;

2020-03-19 14:28:05

A bajban azért erősödik a szolidaritás is: egyre érkeznek a felajánlások a védekezésben résztvevők segítésére

Lángos, pizza, hazafuvar, albérlet - csak néhány a közösségi oldalon megjelent, a védekezésben közreműködők számára szánt felajánlások közül.

Egyre több olyan adomány, felajánlás jelenik meg a Facebookon, amely a járvány elleni védekezésben résztvevőket, az egészségügyi dolgozókat igyekszik támogatni. Szerdán például a Fény utcai piacon lévő lángosozó posztolta, hogy a következő két hét minden munkanapján 50 lángost süt a Szent László kórház dolgozóinak, amit a piac igazgatójának segítségével házhoz ki is szállítanak. „Minden tiszteletünk a kórházaké, orvosaink, ápolóink és betegszállítóinké, akik önzetlenül teszik, amit kell! Tudjuk, hogy jelenleg minden segítség számít, és mindenki ott nyújt támogatást ahol csak teheti és tud. (…) Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindenki tartson össze, segítsük az egészségügyben dolgozókat és egymást ebben a helyzetben!” – olvasható a bejegyzésükben.

A Tommy di Napoli étterem, amely a veszélyhelyzet miatt bezárt, csütörtöktől, amíg a készleteik tartanak, napi 200 pizzát készít és szállít budapesti kórházakba, hogy segítsék az egészségügyi dolgozók egész napos helytállását. „(…) szeretnénk elismerésünket, és tiszteletünket kifejezni az egészségügyben dolgozók felé” – olvasható a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kásás Tamás éttermének bejegyzésében.

Szintén a most fokozott veszélynek és terhelésnek kitett egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók, idősgondozók támogatására jött létre a közösségi oldalon egy csoport. Az #Etesdadokit! Jótékonysági csoport, amelynek létrehozói Jókuti András, a Világevőként ismert gasztroblogger és Keve Márton séf, e-mailben ([email protected]) várja a felajánlásokat, amelyeknek segítségével vitaminokban gazdag étrendhez próbálják juttatni a betegeket ápoló egészségügyi dolgozókat. Mint írják, szükség van szakácsokra, éttermekre, konyhákra, beszállítókra, hűtőkre és hűtőkocsikra, marketingesekre, logisztikára, csomagolóanyagokra, és főleg kapcsolatokra, hogy hogyan is lehet összeszervezni és eljuttatni az ételt.

Csoportot hoztak létre azok a taxisok is, akik a járvány elleni védekezésben közreműködőket fuvarozzák Budapesten, jelentkezhet náluk egészségügyi dolgozó, rendőr és katona. Számos olyan poszttal is lehet találkozni, amelyben emberek ideiglenes albérletet ajánlanak fel egészségügyi dolgozóknak, hogy ne kelljen hazamenniük veszélyeztetve a családjukat.

A Bethesda Gyermekkórház közösségi oldaláról kiderül, van helye a segítségnek. Mint írják: sokan érdeklődnek is, miben tudnának segíteni. Pénzadományok mellett örömmel fogadják a teherportára leadott tárgyi adományokat: tisztítószer, folyékony szappan, működőképes számítástechnikai eszközök, laptop, tablet, fülhallgató, a nővéreknek, orvosoknak csoki, keksz, kávé. 

A Szent László kórház Facebook-oldalának tanúsága szerint az ott dolgozók több helyről is kapnak étel- és italadományokat, többek között a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében naponta húsz darabot a Pizza King Expressz jóvoltából.