A vészhelyzet kihirdetése után napokkal, de összeül a fővárosi védelmi bizottság

Publikálás dátuma
2020.03.19. 16:11
Sára Botond
Fotó: Baranyai Attila / Sára Botond Facebook oldala
A bizottság vezetője a kormányhivatal vezetője.
Sára Botond kormánymegbízott péntek délelőtt 10 órára összehívta Budapest Főváros Védelmi Bizottságát (BFVB). A fővárosi kormányhivatal vezetője, Józsefváros korábbi kormánypárti polgármestere egyúttal a védelmi bizottság elnöke is, míg két helyettese a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője, illetve a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A bizottság tagjai között ott van Karácsony Gergely főpolgármester, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója, a fővárosi tisztifőorvos, valamint az összes rendvédelmi, honvédelmi, katasztrófavédelmi szervezet vezetője. A bizottság összehívását természetesen a járványügyi helyzet indokolja, bár az nem világos, hogy miért csak napokkal a vészhelyzet kihirdetése után hívták össze. A BVFB egyébként az állami védelmi igazgatás része, a Fővárosi Operatív Törzs viszont nem az. Utóbbi a közszolgáltatások biztosításáért felelős, míg a védelmi bizottság fő feladata a többi védelmi igazgatósággal egyetemben az, hogy az állami védelmi feladatok közigazgatási elemeit megvalósítsa, beleértve például a különleges jogrendre történő felkészülést, a védelmi és lakosság-ellátási feladatok szervezését. A védelmi bizottság folyamatosan működő testület, amely a békés időszakokban is ülésezik és különféle katasztrófavédelmi gyakorlatokat szervez. Tavaly novemberben például földrengést szimuláló komplex védelmi gyakorlatot tartottak. A pénteki ülésre Karácsony Gergely főpolgármester városüzemeltetésért felelős  helyettesével, a Fővárosi Operatív Törzs vezetőjével, Tüttő Katával érkezik. Számos javaslattal készülnek a bizottság ülésére, bízva abban, hogy a városvezetés korábban feltett, de még nem megválaszolt kérdéseire is választ kap. 
Tüttő Kata és Karácsony Gergely
Fotó: Mónus Márton / MTI
Szerző

Koronavírusos egy soroksári önkormányzati dolgozó apja, mindenkit hazaküldtek a városházáról

Publikálás dátuma
2020.03.19. 15:54
Bese Ferenc polgármester egy a kerületben zajló útfelújítást nézett meg
Fotó: Bese Ferenc Facebook oldala
Fertőtlenítik az egész épületet.
A Polgármesteri Hivatal egyik munkatársának édesapja megfertőződött - jelentette be a Facebookon Bese Ferenc, Soroksár polgármestere. (A posztot az Index szúrta ki.)
Ez nem jelenti azt, hogy munkatársunk is megbetegedett volna, ennek ellenére az épületben dolgozó összes kollégánkat hazaküldtük - ismerteti a polgármester. Hozzáteszi: megtettek minden szükséges intézkedést, többet is mint, amit az ÁNTSZ előírt. Az épület fertőtlenítése jelenleg is zajlik. Magyarországon a hivatalos adatok szerint eddig 73 embernél mutatták ki a fertőzést. Egy beteg meghalt, ketten meggyógyultak, így jelenleg hetven betegről tudni. Ennél azonban bizonyosan sokkal magasabb a fertőzöttek száma, Gulyás Gergely szerint a valós adat akár a felderítettnek 10-15-szöröse is lehet.
Szerző

Nem elég nekünk a koronavírus, még a tél is visszatér a hét végén

Publikálás dátuma
2020.03.19. 15:51

Fotó: Shutterstock
Ennyit a pénteken beköszöntő csillagászati tavaszról.
Jelentős lehűlés várható a hétvégén: pénteken helyenként még 20 foknál is melegebb lesz, míg vasárnap néhol már csak plusz 1 fokig melegszik fel a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Pénteken még sok lesz a napsütés. Csapadék az ország döntő részén nem várható, de Borsodban és környékén egy-egy futó zápor előfordulhat. A leghidegebb órákban 0-7 fok lesz, napközben 17-21 fokig melegszik fel a levegő. Szombaton észak felől lassan megnövekszik a felhőzet, előtte északon néhány órára, délen több órára kisüt a nap. Késő délutánig az ország északi felén szórványosan, estétől délebbre is többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, északkeleten, északon és a hegyekben este az esőt hő, havas eső válthatja fel. A szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet 2 és 8, a maximumhőmérséklet 12 és 20 fok között alakul. Vasárnap többfelé várható eső, zápor, majd a csapadék északkelet felől szűnni kezd, illetve egyre inkább elszórt hózáporra vált. A szél nagy területen lesz erős vagy viharos. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban több fokkal hidegebb várható. A legmagasabb hőmérséklet plusz 1 és 6 fok között valószínű. A jövő hét elején aztán újra tél lesz, hétfőn és kedden éjszaka mindenhol fagyni fog (lesz, ahol mínusz 7 fokig is lehűl az idő), és napközben sem lesz 5 foknál több. Mindezt hétfőn még erős északi szél tetézi, és hózápor, hószállingózás is előfordulhat. A hosszabb távú előrejelzések szerint igazi javulás majd csak csütörtökön, de inkább pénteken várható. 
Szerző
Témák
időjárás