Előfizetés

Pont az ellenkezőjét csinálja az Orbán-kormány, mint amit a WHO és a tudomány javasol

Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2020.03.19. 18:10

Fotó: Népszava-AFP
Nagyon meg kellene magyarázni, miért mennek szembe az általános nemzetközi gyakorlattal.
Szokatlan hangvételű szerkesztőségi vezércikkben hívta föl a figyelmet a Nature a koronavírus-járvány megelőzésével kapcsolatos evidenciákra. Amit a világ legtekintélyesebb tudományos folyóirata a kormányoknak javasol, az szöges ellentétben áll azzal, amit az Orbán-kabinet tesz.

Kövessék a WHO ajánlásait, teszteljenek

A WHO egyértelmű protokollt hirdetett: a tesztelést a lehető legtöbb emberre ki kell terjeszteni, a talált eseteket el kell különíteni, föl kell deríteni a kapcsolataikat, azokat is tesztelni kell, eljutva minden egyes vírushordozóig. „Nem tudsz harcolni egy vírus ellen, ha nem tudod, hogy hol van”. (Magyarországon továbbra is ez egyik legalacsonyabb arányú a tesztelés. Ezt eddig a WHO ajánlásával és különféle tudománytalan teóriákkal magyarázta a kormány, Orbán Viktor például azzal, hogy a tesztelés nem hatékony.)

Legyen nyilvános a döntéshozatal

A védekezést szolgáló lépések elrendelését és elmaradását is nyilvánosan, a kritikákra is módot adva meg kell indokolni. Főleg azt kell nagyon transzparensen elmagyarázni, ami szembemegy a sikeres nemzetközi gyakorlatokkal. (A nemzetközi sajtóban is idézett rossz példa, hogy Orbán Viktor a múlt héten péntek reggel még elutasította az iskolák bezárását, ugyanez hangzott el délután az operatív törzs tájékoztatásán, majd estére elrendelték a közoktatási intézmények bezárását, anélkül, hogy az egymásnak ellentmondó álláspontokat megalapozó információkat közzétették volna.)

Legyen nemzetközi együttműködés

A tudomány hatékonyságát megtöbbszörözi az információk megosztása és az együttműködés. A Nature szerint a tudományos közösségnek és a politikusoknak is meg kell osztaniuk egymással a tapasztalataikat. A koordinált közös fellépés az egész világ érdeke. (Magyarország egyedül akar vakcinát és gyógyszert fejleszteni, a kormánysajtó már az Európai Uniót temeti – olyan lépéseket hiányolva, amelyek nem az EU hatáskörébe tartoznak -, a kormány még a saját polgáraival sem hajlandó kommunikálni.)

Helyreállt a rend az osztrák-magyar határon

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 17:47

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Elfogytak a kilométeres sorok, de újra lehetnek, ha a szerb és török vendégmunkások hazaindulnak.
Helyreállt a rend az osztrák-magyar határon - jelentette be csütörtök délután Karl Nehammer néppárti belügyminiszter. A magyar kormánnyal folytatott intenzív tárgyalásokat követően Magyarország 21 órától reggel 5 óráig ismét biztosítja a humanitárius folyosót, hogy lehetővé tegye az áthaladást - jelentette be Nehammer. A belügyminiszter nyomatékosan kérte ugyanakkor a szerb vendégmunkásokat, hogy ne induljanak útnak, Szerbia ugyanis közölte, hogy egyetemesen lezárja határait. "Semmi értelme, hogy belépjenek Magyarországra, mivel úgysem engedik be őket Szerbiába" - szögezte le. Hozzátette ugyanakkor, hogy folyamatosan tárgyalnak a szerb kormánnyal a helyzet megoldása érdekében. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy újabb forgalmi dugók alakulhatnak ki, és az veszélyes is lehet. Szerbiában egyébként 20 órától reggel 5 óráig kijárási tilalom is érvényben van. A tárcavezető a török vendégmunkások figyelmét is felhívta arra, hogy ne keljenek útra, mivel Törökország az új típusú koronavírus-járvány miatt szintén lezárta határait. Nehammer arról is említést tett, hogy a Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtérre a nap folyamán 52 járat érkezik; részben különjáratok, amelyek a külföldön lévő osztrák állampolgárokat szállítják haza Ausztriába.

Plázáktól kér vészhelyzeti parkolóhelyeket a főváros

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.03.19. 17:38

Fotó: Népszava
Nehéz hetek és hónapok várnak még ránk, de biztos vagyok benne, hogy kitartunk – bizonykodott Karácsony Gergely főpolgármester mai videóüzenetében.
A főpolgármester elmondta, hogy zökkenőmentes volt az átállás a szünidei menetrendre, sehol sem tapasztaltak zsúfoltságot. Az utak forgalmát is folyamatosan figyelik, de ott egyelőre nem tapasztaltak jelentős csökkenést. A parkolást részben ezért, részben pedig azért nem teszik ingyenessé a fővárosban, mivel a belvárosban amúgy is a helyben lakók foglalják el a helyeket. A belső kerületekben kétszer annyi parkolási engedélyt adtak ki az önkormányzatok az elmúlt években, mint ahány hely van. A városvezetés felvette a kapcsolatot az átmenetileg kiürült plázák és bevásárlóközpontok üzemeltetőivel, hogy az ott lévő parkolókat szabadítsák fel a közösségi parkolás számra. A józsefvárosi önkormányzat már meg is állapodott az egyik kerületi bevásárlóközponttal erről, Karácsony Gergely bízik abban, hogy több ilyen megállapodás is születik az elkövetkező napokban. A fővárosi önkormányzat továbbra is kevesli a kormánytól kapott tájékoztatást és egyre türelmetlenebbek a hiányzó védőfelszerelés miatt. Ez nem pénzkérdés – hangsúlyozta a főpolgármester, Budapest felszabadította a szükséges forrásokat ehhez, de továbbra is hiánycikk a maszk és a többi védőfelszerelés. Holott a ma skype-on lebonyolított Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén éppen azt kérték elsősorban a munkavállalókat képviselő szakszervezetek, hogy a cégek gondoskodjanak munkavállalóik megfelelő védelméről – mondta el Kiss Ambrus, gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, aki egyúttal azt is kiemelte: a válság sok munkahelyet sodor majd el, de a főváros igyekszik gondoskodni saját munkavállalóiról. A fővárosi cégeknél és a hivatalban dolgozók megkapják a béremelési megállapodásokban rögzített béreket és nem marad el a beígért Budapest pótlék sem. A fővárosi már dolgozik Budapest gazdasági újraindításához szükséges terveken. Egyelőre bizonytalan, hogy mi valósulhat meg az év elején beharangozott fejlesztésekből és beruházásokból, hiszen több fővárosi cég veszteségessé válhat és egyelőre az is bizonytalan, hogy mennyivel csökken a BKV jegyárbevétele.