Orbán-kormány;koronavírus;

Pont az ellenkezőjét csinálja az Orbán-kormány, mint amit a WHO és a tudomány javasol

Nagyon meg kellene magyarázni, miért mennek szembe az általános nemzetközi gyakorlattal.

Szokatlan hangvételű szerkesztőségi vezércikkben hívta föl a figyelmet a Nature a koronavírus-járvány megelőzésével kapcsolatos evidenciákra. Amit a világ legtekintélyesebb tudományos folyóirata a kormányoknak javasol, az szöges ellentétben áll azzal, amit az Orbán-kabinet tesz.

Kövessék a WHO ajánlásait, teszteljenek

A WHO egyértelmű protokollt hirdetett: a tesztelést a lehető legtöbb emberre ki kell terjeszteni, a talált eseteket el kell különíteni, föl kell deríteni a kapcsolataikat, azokat is tesztelni kell, eljutva minden egyes vírushordozóig. „Nem tudsz harcolni egy vírus ellen, ha nem tudod, hogy hol van”. (Magyarországon továbbra is ez egyik legalacsonyabb arányú a tesztelés. Ezt eddig a WHO ajánlásával és különféle tudománytalan teóriákkal magyarázta a kormány, Orbán Viktor például azzal, hogy a tesztelés nem hatékony.)

Legyen nyilvános a döntéshozatal

A védekezést szolgáló lépések elrendelését és elmaradását is nyilvánosan, a kritikákra is módot adva meg kell indokolni. Főleg azt kell nagyon transzparensen elmagyarázni, ami szembemegy a sikeres nemzetközi gyakorlatokkal. (A nemzetközi sajtóban is idézett rossz példa, hogy Orbán Viktor a múlt héten péntek reggel még elutasította az iskolák bezárását, ugyanez hangzott el délután az operatív törzs tájékoztatásán, majd estére elrendelték a közoktatási intézmények bezárását, anélkül, hogy az egymásnak ellentmondó álláspontokat megalapozó információkat közzétették volna.)

Legyen nemzetközi együttműködés

A tudomány hatékonyságát megtöbbszörözi az információk megosztása és az együttműködés. A Nature szerint a tudományos közösségnek és a politikusoknak is meg kell osztaniuk egymással a tapasztalataikat. A koordinált közös fellépés az egész világ érdeke. (Magyarország egyedül akar vakcinát és gyógyszert fejleszteni, a kormánysajtó már az Európai Uniót temeti – olyan lépéseket hiányolva, amelyek nem az EU hatáskörébe tartoznak -, a kormány még a saját polgáraival sem hajlandó kommunikálni.)