Előfizetés

A PDSZ azt kérte az államtitkártól, hogy nyilatkozatait a szokásosnál körültekintőbben igazítsa a valósághoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 12:36
Kérdő Gergő negyedikes és öccse, Kérdő Roland elsős diák, a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói otthonukban tanulnak
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete láthatóan nem ért egyet Maruzsa Zoltán optimista megjegyzéseivel.
Maruzsa Zoltán nyilatkozatának három olyan eleme is volt, amelyről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a befutó információk alapján más a véleménye – reagált a PDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a köznevelésért felelős államtitkár interjújára. A politikus csütörtök este beszélt az Inforádió Aréna című műsorában. A járványügyi intézkedések részeként hétfőtől a tanítás digitálisan folyik tovább. Maruzsa Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a visszajelzések alapján azt tapasztalják, hogy boldogság van szerte a rendszerben, a kollégák felzárkóztak a feladathoz. Közölte, hogy jól vizsgázik a digitális munkarendet lehetővé tevő KRÉTA-rendszer. Kijelentette, hogy a kormány oktatási akciócsoportja már dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is, ugyanis ha a helyzet romlik, szóba jöhet az időbeni eltolás, illetve egyéb oktatási-, levezetési megoldások is. Leszögezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el, és a pedagógusoknak most úgyis több a szabadideje a felkészüléshez.
A PDSZ azonban nem ért egyet az elhangzottakkal. A szakszervezet álláspontja szerint a NAT bevezetését el kell halasztani éppen azért, mert a digitális munkarendre egyetlen hétvége alatt történő átállás nagyon sok esetben nemhogy kevesebb munkát jelent, hanem komoly plusz terheket hozott a pedagógusok életébe. 
„Az oktatásirányítás még azzal sem segítette ebben a pedagógusokat, hogy legalább a tavaszi szünetet előrehozta volna”

- tették hozzá.

Nem tartják szerencsésnek, hogy „egy olyan kérdésben, amely még a járvány előtt is megosztotta az érintetteket, ennyire mereven ragaszkodjon az oktatásirányítás a szakma többségének véleménye szerint egyébként is korszerűtlen NAT bevezetéséhez”. Mérlegelésre javasolták, hogy ha az alaptanterv bevezetését mégis elhalasztják, akkor a most bevezetett digitális tanrend tapasztalatait építési majd be egy későbbi, átgondoltabb dokumentumba.  A PDSZ kérte, hogy az érettségivel kapcsolatos döntés előtt egyeztessen az oktatásirányítás a pedagógusok szakmai szervezeteivel. Maruzsa Zoltán KRÉTA-rendszerről tett megjegyzésével sem értett egyet a szakszervezet.
Pedagógusok ismerkednek Google Tanterem programmal az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában
Fotó: Rosta Tibor / MTI
„Tájékoztatjuk államtitkár urat, hogy bár a digitális átállás valóban tiszteletre méltó energiákat szabadított fel az oktatás szereplőiben, ha valamivel kapcsolatban mégis számtalan kifogás érkezett, akkor az éppen a KRÉTA rendszer alkalmatlansága, lassúsága és az a felesleges adminisztrációs teher, amelyet a rendszeren keresztül jelenleg is elvárnak a pedagógusoktól”

– jegyezték meg.

A PDSZ mindezek alapján arra kérte az államtitkárt, hogy „jelen helyzetben nyilatkozatait a szokásosnál körültekintőbben igazítsa a valósághoz”.

Szerbia lezárta határait

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.20. 12:20

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
A koronovírus-járvány miatt – állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül – valamennyi határátkelőhelyet lezártak a belépő személyforgalom előtt.
Pénteken 8 órától Szerbia – állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül – valamennyi határátkelőhelyét lezárta a belépő személyforgalom előtt a koronovírus-járvány miatt – közölte a rendőrség a honlapján. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának pénteki közleménye szerint a teherforgalomban további korlátozást nem vezettek be. A teherforgalom átléptetése Röszke autópálya-, Tompa közúti, Kelebia vasúti és Szeged folyami határátkelőhelyeken továbbra is folyamatos marad. 

Már három ember halt meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 11:42

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A kormányzati tájékoztató oldal péntek délelőtt közölte, hogy elhunyt egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi a betegség következtében.
Újabb két áldozatot követelt Magyarországon az új koronavírus. A kormányzati tájékoztató oldal péntek délelőtti adatai szerint már három ember halt meg a fertőzés következtében itthon.
„Két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra nőtt az elhunytak száma”

- közölte a Sajtóközpont.

Magyarországon a pénteki adatok szerint 85 embernél diagnosztizálták a betegséget, és jelenleg 116-an vannak karanténban.