Nincs kártérítés, de rendezői szándék azért továbbra is van

Publikálás dátuma
2020.03.21. 09:30

Fotó: LUK BENIES / AFP
Az idei olasz kerékpáros körversenyt rövidebb formában ősszel rendezhetik meg, a magyarországi rajt 2021-re csúszhat.
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, David Lappartient reméli, hogy a Giro d'Italia és a többi, tavasszal a koronavírus-járvány miatt elhalasztott országúti kerékpárverseny pótolható lesz ősszel. A sportvezető egy francia TV-csatornának úgy fogalmazott, a következő hetekben dolgozni fognak a versenynaptár újratervezésén, figyelembe véve a koronavírus-járvány alakulását. Megoldási lehetőségként említette az őszi idény meghosszabbítását.
Az UCI első embere hozzátette, már tárgyalnak a Girót szervező RCS Sporttal a pótlásról, amely várhatóan őszre esik majd. Lappartient leszögezte: a Giro egyértelműen elsőbbséget élvez a versenyek között. Hozzátette, az útvonal valószínűleg lerövidül, és a verseny olasz területeken zajlik majd.
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos múlt pénteken – a magyarországi szakaszok lemondásának bejelentésekor – közölte: Mauro Vegnivel, az olasz jogtulajdonos képviselőjével, a Giro d'Italia versenyigazgatójával a felek megállapították, mindkét fél célja a szerződés módosítása annak érdekében, hogy egy későbbi időpontban Magyarországról induljon az olasz körverseny.
„A jelenlegi helyzetben van jogunk elállni a szerződés teljesítésétől – írta lapunk kérdésére a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ), amely a magyar főszervezője az eseménynek. – Mindezt a járványügyi helyzet és a magyar állampolgárok védelme érdekében a sajnálatos események korai szakaszában hivatalos levél formájában jeleztük, majd nem sokkal később, újra jeleztük és egyeztettünk partnerünkkel. Szerződésekre vonatkozó általános polgárjogi szabályok értelmében a feleknek nem felróható és előre nem látható rendkívüli körülmények fennállása esetén a szerződések módosíthatók, vagy elszámolást követően felmondhatók” – fogalmazott az NSÜ, amely hozzátette, hogy a rendezői szerződés érvényben tartása és a Giro 2020 megrendezése mindkét fél változatlan célkitűzése, ezért egybehangzó közös akarattal az időpont halasztása mellett döntöttek, rögzítve a későbbi időpontban történő rendezést az eredeti elképzelés szerint.
A Népszava arról is érdeklődött, azzal, hogy a verseny az eredeti időpontban nem megrendezhető, az olasz és magyar szervezők támaszthatnak-e kártérítési igényt a másik fél felé?
„Ez idáig egyik fél sem jelezte, hogy a másik irányában plusz követelése lenne. Partneri kapcsolat alakult ki a két szervezőbizottság között a jelenlegi, amúgy is nehéz helyzetet nem kívánjuk tovább rontani. A jelenlegi krízis és vészhelyzet egyik félnek sem róható fel, kártérítés ennek okán nem tűnhet reálisnak.”
Mint ismert, a magyar kormány 7,8 milliárd forintot biztosított a rendezésre, arról is érdeklődtünk, ez az összeg a kialakult helyzetben elég lehet-e.
„A projekt az eddigiekben csak az állami támogatás első két üteméből használt fel forrást, mely túlnyomó részét a jogdíj részletei és annak Áfa tartalma tette ki, ideértve a rendezésre történő előkészületek megkezdését is. Terveink szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból kívánjuk megvalósítani ezt a fantasztikus, hazánkban soha nem látott világeseményt, azonban ez jelentős részben függ a rendezésre alkalmas időponttól, amelyet az olasz fél szeretne április 3-án bejelenteni” – írta az NSÜ.
A magyar rendezőknek a RCS Sport felé február végén kellett volna elutalniuk a jogdíj második felét, ám mint az NSÜ-től megtudtuk, ez nem történt meg.
„A jogdíj fizetési kötelezettségünk teljesítésére a jogtulajdonossal történt egyeztetést követően elhalasztottuk, amelyet az olasz partnerünk tudomásul vett. Amíg nem világos, hogy mikor jöhet Magyarországra a Giro nem is kívánjuk kifizetni a következő jogdíj részletet. A jövő évi rendezés lehetősége fennáll, de jelenleg is egyeztetések zajlanak a legjobb időpont megtalálása érdekében.” Lapunk úgy tudja, az eddigi szervezési- és jogdíjat érintő kiadások minimum a tervezett költségvetés felét vagy annál is többet emésztettek fel. 
A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza. A Tour de France-ról – amely június 27-én rajtolna Nizzából – még nem hozott döntést a verseny szervezője.
Szerző
Témák
Giro d'Italia

Elhalasztották a budapesti vizes Eb-t

Publikálás dátuma
2020.03.20. 13:01

Fotó: DAMIEN MEYER / AFP
Az úszók, szinkronúszók, nyíltvízi úszók és műugrók május 11-24-re tervezett versenyét augusztus 17. és 30. között rendeznék meg.
A vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) elhalasztotta a budapesti kontinensviadalt. A LEN pénteki közleménye szerint az úszók, szinkronúszók, nyíltvízi úszók és műugrók május 11-24-re tervezett versenyét augusztus 17. és 30. között rendeznék meg. Paolo Barelli, a LEN elnöke jelezte, a magyarországi szervezőkkel megállapodtak, május végén, június elején tárgyalnak arról, hogy az új időpontban sor kerülhet-e az eseményre.
Szerző

Három, Magyarországról hazautazó kínai vívót diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel

Publikálás dátuma
2020.03.20. 09:21
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A csapat Budapesten a március 6-8. között, zárt kapuk mellett megrendezett Westend férfi és női párbajtőr Grand Prix-n vett részt.
Három Magyarországról hazautazó kínai vívót diagnosztizáltak a vírusfertőzéssel Pekingben – adta hírül pénteki közleményében a kínai vívószövetség. A kínai vívócsapat Budapesten a március 6-8. között, zárt kapuk mellett megrendezett Westend férfi és női párbajtőr Grand Prix-n vett részt. Az ugyanezen a versenyen résztvevő dél-koreai csapatból szintén három vívót diagnosztizáltak a fertőzéssel, miután vasárnap Európából visszatértek Dél-Koreába. A 13 főből álló kínai csapat az eredeti program szerint a március 22-24. közöttre tervezett olimpiai selejtezők után utazott volna vissza Kínába. Miután azonban a nemzetközi vívószövetség bejelentette, hogy a következő egy hónapra szervezett nemzetközi versenyeket törlik, a kínai csapat ennek megfelelően megváltoztatta a programját, és március 16-án hazaindult Magyarországról. A három fertőzött sportolónál enyhébb tünetek léptek fel, jelenleg egy erre kijelölt pekingi kórházban látják el őket, miközben a csapat többi tagját karanténba helyezték és orvosi megfigyelés alatt tartják – olvasható a kínai vívószövetség közleményében. Peking egészségügyi bizottsága csütörtökön adta hírül, hogy három Magyarországról érkezett utast diagnosztizáltak az új koronavírus okozta fertőzéssel a kínai fővárosban. Gyaníthatóan a három vívóról van szó, de hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy a két bejelentés ugyanazokra az esetekre vonatkozik.

Nyilatkozatot töltöttek ki a budapesti versenyen indulók

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) csütörtökön kiadott közleménye szerint a budapesti versenyt megelőzően minden induló nyilatkozatot töltött ki arról, hogy az új koronavírusra vonatkozó vizsgálati eredménye negatív, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen. Hozzátették: az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a résztvevők közül bárkinek egészségügyi problémája lenne. Az MVSZ hangsúlyozta: a versenyt követően a helyszínt fertőtlenítették. A dél-koreai vívószövetség tájékoztatásából kiderült: a fertőzöttnek nyilvánított női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken arról számolt be, hogy csütörtökön éjfélig immár második napja egyetlen belföldi fertőzést sem regisztráltak az ország szárazföldi részén. A csütörtökön történt halálozások száma pedig – 3 esettel – a legalacsonyabb volt január 21. óta, amikor a kínai hatóságok bejelentették, hogy az új koronavírus emberről emberre terjed. Csütörtök éjfélig ugyanakkor 39 napi új fertőzöttet diagnosztizáltak Kínában, közülük mindenki külföldről érkezett az országba.

„Le kell állítanunk a megszokott gazdasági tevékenységet”

Mióta a múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pandémiává nyilvánította az új koronavírus-járványt, ezzel egy időben pedig a kínai egészségügyi hatóságok közölték, hogy Kína túl van a járvány nehezén, a külföldön dolgozó, illetve tanuló kínaiak közül sokan döntenek úgy, hogy hazautaznak. A döntés egyik oka számos esetben, hogy az érintettek nem érzik elegendőnek a járvány által sújtott országok óvintézkedéseit. Szun Suo-peng, a Kínai Vöröskereszt alelnöke, aki egy kínai szakértői csapat élén Olaszországba utazott segítségnyújtás céljából, csütörtökön Milánóban úgy nyilatkozott: „itt Milánóban, a Covid-19 által egyik legsúlyosabban érintett területen nagyon lazák a karanténintézkedések. A tömegközlekedés még mindig működik, az emberek továbbra is közlekednek, szállodákban összejöveteleket tartanak, és nem viselnek maszkot”. A kínai szakértő hozzátette: „valóban le kell állítanunk a megszokott gazdasági tevékenységet és a megszokott emberi interakciókat. Otthon kell maradnunk, és mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy életeket menthessünk meg. Minden költséget megér az, hogy életeket menthessünk”. Miközben Kínában az adatok alapján úgy tűnik, hogy a vírus belföldi terjedését sikerült megfékezni, az egészségügyi hatóságok óva intenek mindenkit a túlzott magabiztosságtól. Bár az élet kezd újraindulni az országban, az óvintézkedéseket fokozatosan enyhítik – az egészségügyi bizottság például szerdán új ajánlást adott ki a maszkok viselését illetően, miszerint nyílt téren, ahol nincsenek sokan, és tartható a megfelelő távolság az emberek között, nem szükséges maszkot viselni. Pekingben ugyanakkor a már újranyitott vendéglátóhelyeket arra kérték, hogy asztalonként csak egy vendéget ültessenek le.