Keményebb feltételekkel ad hitelt ezentúl az OTP

Publikálás dátuma
2020.03.20. 15:38

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Jelentősen szigorítja a lakossági hitelhez jutás feltételeit az OTP Bank a mai naptól befogadott hiteligénylések esetén - értesült a Bank360.hu.
Péntektől egységesen 100 ezer forintra emelte az addigi 75 ezer forintról a hiteligényléshez szükséges minimumjövedelemre vonatkozó előírást az OTP Bank a jelzáloghiteleknél és babaváró hitelnél – írta a Bank360. Az áruhitelek esetében 40 ezer forintról 75 ezer forintra nőtt az elvárt minimum jövedelem. A bank az elfogadott jövedelmek közül kizárta a napdíjat, az osztalékot, a nyugdíj kivételével a külföldről származó jövedelmet, illetve a bérleti díjat. Az ingatlanhitelek esetében további szigorítás, hogy nem fogadható el határozott idejű munkaviszony. Ugyanez a helyzet a babaváró hitel igénylésénél, kivéve, ha az igénylő honvédségi vagy magyar minisztériumi alkalmazott. A Bank360 szerint a már folyamatban lévő babaváró hitelek és ingatlanfedezetű hitelek igénylése elutasításra kerülhet, ha az ügyfél nem tudja teljesíteni az új minimum jövedelmi feltételt, vagy a most kiesett jövedelemforrások valamelyikével igényelt hitelt. Ráadásul a más banktól származó projekthiteles, vagy anélküli társasházak vásárlása esetén a kivitelezővel sem köthető együttműködési megállapodás, ha pedig már van ilyen, csak akkor fogadhatók be a lakossági hitelkérelmek, ha közel nulla energiaigényű lakásról, épületről van szó.  A projekthitel nélküli társasházi lakások építésére adott szakaszos finanszírozású új kölcsönök befogadását is felfüggesztették és azokat is, amelyeknél az épület nem felel meg a nulla energiaigényű minősítésnek. A Bank360 szerint mindez azt jelenti, hogy nem sok jót tartogat a jövő azoknak, akik tényleg bajba kerültek és várják az új "szuperkölcsönt". Nagy kérdés, hogy a kormány által 5,9 százalékos THM-mel maximalizált fogyasztási hiteleket milyen feltételekkel kínálják majd a bankok, hiszen csak nagyon alacsony kockázati költség mellett tudnak ilyen olcsón hitelezni. Mindezek alapján félő, hogy csak egy nagyon szűk, megbízható ügyfélréteg számára lesz elérhető ez a hitel. Akiknek viszont valóban szüksége lenne az áthidaló segítségre, bezárul ez a lehetőség.  
Szerző

Bezárja magyarországi áruházait az Ikea szombattól

Publikálás dátuma
2020.03.20. 14:38

Fotó: Népszava
A vásárlók és munkatársak biztonsága érdekében.
A vásárlók és a munkatársak egészsége, valamint biztonsága mindig is kiemelkedően fontos volt az IKEA számára. Március 21-től Magyarországon - további értesítésig - az összes IKEA áruház zárva tart - jelentette be a svéd áruházlánc honlapján. Bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt megelőzésképpen lemondják az összes nyilvános rendezvényüket is. 
„A helyi és a nemzeti hatóságok egyaránt keményen dolgoznak azon, hogy a COVID-19 koronavírus terjedését minimalizálják. Ezeket a törekvéseket szeretnénk azzal támogatni, hogy minden magyarországi IKEA áruházban felfüggesztjük az áruházi vásárlást 2020. március 21-től kezdődően további értesítésig”

- indokolták a döntést.

Közleményük szerint az online rendelés működik, de a megnövekedett érdeklődés miatt átmeneti szünetek előfordulnak. Házhoz szállító munkatársaik pedig az utolsó zárható ajtóig viszik a megrendelt termékeket, kivéve az olyan nagy méretű megrendeléseket, mint egy teljes konyha. (A hvg.hu nyomán.) 
Szerző

Fizetésképtelenséget jelentett a Vapiano

Publikálás dátuma
2020.03.20. 13:53

Fotó: OLIVER BERG / AFP
A csőd elkerüléséhez támogatást kérnek több európai kormánytól.
Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd elkerülését. A világszerte több mint 230 éttermet üzemeltető Vapiano SE közleménye szerint a járvány miatt drámai mértékben csökkent a bevétel és csaknem az egész lánc működését fel kellett függeszteni, miközben egy sor költség, köztük az alkalmazottak bére és az üzlethelyiségek bérleti díja változatlan. Így péntekre beállt a fizetésképtelenség. A csőd elkerüléséhez támogatást kérnek több európai kormánytól. Ha még időben és megfelelő mennyiségben sikerül biztosítani állami pénzügyi forrásokat, véglegesíteni lehet egy finanszírozási tervet, amelyet még a járvány előtt dolgoztak ki a társaság meghatározó részvényeseivel és a hitelező bankjaival. Ellenkező esetben, legkésőbb három hét múlva a Vapiano SE a csődeljárás megindítására kényszerül, és szükség esetén egyes leányvállalatai esetében is ezt kell tennie – áll a közleményben. A Vapiano SE a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első félévében 196,6 millió euró (68,8 milliárd forint) bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el. A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel. Több üzleti modellt alkalmaztak, az éttermek egy részét a német vállalat üzemeltette, egy másik részét partnerekkel együtt üzemeltették, és franchise rendszerben is nyitottak Vapianókat. Német lapok korábbi beszámolói szerint a problémák már 2015-ben elkezdődtek, hiszen szinte havi rendszerességgel jelentek meg a céget rossz színben feltüntető hírek az alkalmazottak túlóraterheléséről, a munkaidő-nyilvántartás manipulálásáról, a gyakori vezetőcserékről, a silány élelmiszer alapanyagokról. A pénzügyi helyzet romlását azonban főleg az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a tőzsdére vitelt követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés. Vapiano markanévvel öt étterem működik Magyarországon, négy a fővárosban, egy pedig Győrben.
Szerző