Előfizetés

Koronavírus - Brazíliában is vészhelyzetet hirdettek

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.20. 19:00

Fotó: Gabriel Machado / AFP/AGIF
A brazil szenátus pénteken jóváhagyta az országos vészhelyzet kihirdetéséről szóló elnöki rendeletet, amelynek értelmében a kormány forrásokat szabadíthat fel a költségvetésből a Covid-19 járvány ellen, amely miatt eddig heten vesztették életüket a dél-amerikai országban és 621-en fertőződtek meg.
A szenátorok pénteken a társadalmi távolságtartás jegyében az interneten keresztül adhatták le szavazatukat. A politikai nézeteltérések ellenére a döntést egyhangúlag fogadták el. A szenátus két tagjánál mutatták ki korábban a vírust, egyikük Davi Alcolumbre, a szenátus házelnöke. A rendeletet szerdán hagyta jóvá a brazil törvényhozás alsóháza. A december 31-ig hatályos rendelet értelmében a szenátus és a képviselőház hat-hat tagjából álló kongresszusi bizottság fogja felügyelni a kormány járványügyi intézkedéseit, valamint ezeknek az államkincstárra rótt terheit. Jair Bolsonaro elnök a nap folyamán a légiközlekedést érintő utazási korlátozásokat rendelt el. Hétfőtől a Kínából, Európai Unióból, Ausztráliából és Japánból érkező külföldieket nem engedik be az országba. A korlátozás egyelőre 30 napra szól, s nem vonatkozik a teherszállító nemzetközi légijáratokra. A brazil kormány csütörtökön lezáratta határait a szomszédos államokkal. Wilson Witzel, Rio de Janeiro állam kormányzója rendeletet adott ki, hogy szombattól nem fogadnak nemzetközi és belföldi légijáratokat olyan térségekből, ahonnan fertőzötteket jelentettek. Tarcí­sio Freitas infrastruktúráért felelős miniszter a Globonews televízió műsorában elmondta, hogy a kormány nem tervezi a repülőterek és buszpályaudvarok lezárását. Mint mondta, ezeken a forgalmas helyszíneken szigorúbb ellenőrzésekkel akarják elejét venni a járvány terjedésének. 

Trump szerint a vírus kínai, saját teljesítménye pedig kiváló

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.20. 16:12

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A kanadai után a mexikói határ lezárása következik.
Gavin Newsom kaliforniai kormányzó elrendelte, hogy mindenki maradjon otthon. A 40 millió lakosú államban a következő két hónapban minden második ember meg fogja kapni a koronavírust. Hasonló intézkedéseket hoztak az ország túloldalán is: New York City leállt, már a Wall Street is távmunkában működik. Ezzel szemben mintegy fél tucat amerikai államban semmit vagy alig valamit tettek eddig a járvány fékezésére. Ezek mind republikánus vezetés alatt állnak, és a konzervatív vidéki kultúrát képviselik. Az oklahomai kormányzó például étterembe vitte a családját és mindenki mást is arra buzdított, hogy élje tovább a korábban megszokott életét. A floridai strandokat ellepték a tavaszi szünetüket töltő diákok, akik fittyet hánynak a tíz főnél nagyobb csoportosulások kerülését ajánló járványügyi központra. A Trump-kormányzat a szükséghelyzetre hivatkozva megpróbálja megvalósítani egy sor régi, eddig a kongresszusi ellenállás miatt meghiúsult ötletét, például azt, hogy a déli határról kivétel minden menedékkérőt fordítsanak vissza. A kanadai határzár bejelentése után várhatóan órákon belül a mexikói következik. Egyik esetben sem világos, ki a kezdeményező, mert Kanadában és Mexikóban is sokkal kevesebb a fertőzött, mint az Egyesült Államokban, ahol 12 ezernél több fertőzést és csaknem kétszáz halálesetet regisztráltak. 
Az elnök mindenesetre azt állítja, hogy ő kezdettől tisztában volt a fenyegetéssel és már korán határozott intézkedéseket tett, például megtiltotta a kínaiak beutazását. A helyzet politikai vonatkozásait jelzi, hogy Trump csütörtöki sajtóértekezletén egy hátulról készült fotón jól látszik, amint a kinyomtatott szövegben a „korona” jelzőt az elnök által is használt vastag, fekete filctollal valaki „kínaira” javította. Trump a kamerák előtt meg is nyomta a szót, hogy véletlenül se sikkadjon el az idegenellenes üzenet. Az mondta, hogy ő a járvány kezelése terén egy tízes skálán tízest adna magának, és különben is, még egyetlen adminisztráció sem volt olyan sikeres az első három és fél évében, mint az övé. A Fehér Ház ezzel együtt utasította az államok munkaügyi központjait, hogy ne tegyék közzé a munkanélküli segélyért fordulók pontos számát, a helyi sajtónak csak általánosságokban beszéljenek a helyzetről. Az eddig valóban remek foglalkoztatottsági adatok gyorsan romlanak: egyetlen hét alatt 30 százalékkal nőtt az állásukat elveszítők száma, és a folyamat még csak most kezdődik. 
A válság persze nem mindenkit fenyeget egyformán. A New York Times megírta, hogy három republikánus és egy demokrata párti szenátor is időben, még az összeomlás előtt kivonta saját pénzét a tőzsdéről. Valamennyien rendelkeztek a járvány mértékére és következményeire figyelmeztető korai hírszerzési, illetve egészségügyi információkkal. A szenátus olyan tervezeten dolgozik, amely még áprilisban 75 ezer dollár éves jövedelemig minden adófizetőnek  1200, plusz a családoknak gyermekenként további 500 dollárt juttatna. Ez azonban a bírálók szerint legfeljebb a lakhatási költségekben és az ennivaló beszerzésében segít, de aligha ösztönöz majd a gazdaságot élénkítő, extra fogyasztásra – főleg, hogy az élet leállásával nincs is nagyon hol elkölteni a pénzt. Az ellenzéki többségű képviselőház ennél többet, a Fehér Ház valamivel kevesebbet javasol, de abban mindenki egyetért, hogy nagyon nagy és azonnali intézkedéscsomagra van szükség.

Mégiscsak jó, ha van futballpálya!

Seattle Shoreline nevű elővárosának egyik közösségi futballpályájára alig tucatnyi munkás egyetlen nap alatt felhúzott egy kétszáz ágyas vészkórháznak alkalmas sátrat. Az ágyakkal és felszerelésekkel való berendezés természetesen sokkal nagyobb költség és több munka, de Seattle-ben és környékén a járvány miatt heteken belül háromezer plusz kórházi férőhelyre lesz szükség, így a megyei kormányzat nem várt tovább, hanem saját hatáskörben intézkedett.

Egy nap alatt megduplázódott a halálos áldozatok száma Belgiumban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.20. 15:26

Fotó: Valentin Bianchi / AFP/Hans Lucas
Hollandiában már majdnem 80 ember halt meg a koronavírus miatt.
Belgiumban péntekre több mint kétszeresére, 37-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Hollandiában pedig megközelítette a 80-at.
Belgiumban a pénteken közzétett adatok szerint 462 új megbetegedést jelentettek, ezzel 2257-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 16 új haláleset történt, így már 37-en haltak meg a betegségben.

A főként fapados járatokat fogadó dél-belgiumi Charleroi nemzetközi repülőterének igazgatósága pénteken bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzés okozta válság miatt jövő szerdától április 5-ig nem fogad és nem indít egyetlen személyszállító repülőgépet sem. Indoklásuk szerint az ideiglenes bezárást a légitársaságok járattörlései indokolják. - A helyzet alakulásától függően az időszak meghosszabbítható - tették hozzá.
Hollandiában 2468 koronavírussal fertőzött beteget tartanak számon. A járvánnyal összefüggésben péntekre 18-an haltak meg, ezzel 76-ra emelkedett a megbetegedésben elhunytak száma.

Pénteki adatok szerint Luxemburgban 484 fertőződtek meg és négyen haltak meg a Kínából kiindult vírus okozta betegségben. Luxemburg már csütörtökön döntött egyetlen repülőterének ideiglenesen lezárásáról. A bejelentése szerint a repülőtér hétfőtől nem indít és nem fogad egyetlen személyszállító repülőgépet sem. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 160 országban és területen mutatták ki. Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 244 523-ra nőtt péntek reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 10 030, és 86 026 ember meggyógyult.