Suzuki;Vasas Szakszervezeti Szövetség;

2020-03-21 11:58:10

Hatszáz kölcsönzött munkásától vált meg a Suzuki

A Vasas Szakszervezeti Szövetség nyílt levélben fordul a munkáltatókhoz, illetve a kormányhoz.

Pénteken a kölcsönző cég vezetője közölte az esztergomi Suzuki kölcsönzött munkásaival, hogy negyed órája kapott emailt a cégtől arról, körülbelül 600 munkavállalóval kötött szerződést bont fel – tudtuk meg több forrásból. A hírt megkeresésünkre László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke is megerősítette, akit az elbocsátás közlése után többen is megkerestek az ügyben.

Értesüléseink szerint megkezdték a munkásszálló kiürítését és fertőtlenítését. Az ott lakók közül sokan kelet-magyarországiak, illetve ukránok – közölték forrásaink.

„A kormány nem nézheti tétlenül a dolgozó emberek tragédiáját!”

A Vasas Szakszervezeti Szövetség nyílt levélben fordul a munkáltatókhoz, illetve a kormányhoz. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben egyebek mellett az áll: 2020. március 20-án este elkeseredett, munkájukat vesztett dolgozók fordultak hozzájuk egy drámai hírrel, és egy azt alátámasztó videóval a segítség reményében. „A munkaviszonyhoz kapcsolódóan a dolgozóknak biztosított munkásszállást hétfő reggelig mindenkinek el kell hagynia. A Vasas kéréssel fordult a két céghez, hogy egy világjárvány sújtotta időszakban ezek az emberek ne váljanak földönfutóvá, ne kerüljenek az utcára” – fogalmaztak.

A magyar kormánynak, illetve Orbán Viktor miniszterelnöknek azt üzenték: annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek megoldódjanak, valamint a jövőben elkerüljük őket, szükségesek olyan intézkedések, melyeket a környező országokban már bevezettek, és amely szerint egy bizonyos időszakban az állam vállalja át az elbocsátani tervezett dolgozók fizetését. Emellett szükséges a hazánkban már bevezetett munkáltatói és munkavállalói adókedvezmények kiterjesztése más, immáron szintén közvetlenül érintett szektorokra. A Vasas Szakszervezet és más ágazatok dolgozói érdekképviseletei is kész javaslatokkal várják, hogy bevonják őket a megoldások kidolgozásába.

A kormány nem nézheti tétlenül a dolgozó emberek tragédiáját! Minden magyar dolgozó ember nevében kérjük, hogy az érintettek bevonásával, közösen védjük meg a munkahelyeket és az emberek egészségét a vészhelyzetben!” – áll a nyílt levélben.

Március 23-tól leáll a Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. még szerda délelőtt közölte, hogy a koronavírus járvány terjedésének növekvő kockázata miatt munkatársaik egészségének és biztonságának védelme érdekében a cég vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött. A Magyar Suzuki Zrt. folyamatosan elemzi, és értékeli a helyzetet, illetve minden további változásról haladéktalanul tájékoztatja az érintetteket. Bízunk benne, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vállalatunk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábban megszokott működésre – írták a közleményben.