Előfizetés

Leáll a Suzuki és a Mercedes is

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:32

Fotó: Népszava
Legkésőbb jövő hétfőtől az összes hazai autógyárban megszakítják a munkát.
A koronavírus járvány terjedésének növekvő kockázata miatt munkatársaink egészségének és biztonságának védelme érdekében a Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött – közölte szerda délelőtt az esztergomi gyár. A Magyar Suzuki Zrt. folyamatosan elemzi, és értékeli a helyzetet, illetve minden további változásról haladéktalanul tájékoztatja az érintetteket. Bízunk benne, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vállalatunk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábban megszokott működésre – olvasható a közleményben. A szerda délelőtti bejelentéssel a Magyra Suzuki Zrt. csatlakozott a győri Audi, és szentgotthárdi Opel motorgyárhoz, amelyek kedden jelentették be, hogy jövő hétfőtől leállítják a termelést. A kecskeméti Mercedes gyár is megszakítja előreláthatóalg két hétre a munkát legkésőbb jövő hétfőtől - közölte lapunkkal a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Mint írták: az egyre súlyosbodó COVID-19 koronavírus világjárvány miatt kedden a Daimler is azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken. A konszern ebben a tekintetben a nemzetközi, regionális és lokális hivatalok ajánlásai szerint jár el. Ez a megszakítás a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira vonatkozik, és ezen a héten megkezdődik. A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ. Mindenhol, ahol a működést továbbra is kötelező fenntartani, a Daimler megteszi a megfelelő lépéseket a munkatársak megfelelő védelme érdekében. Ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érinti, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát. Mindezekkel az intézkedésekkel a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzést és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését - fogalmazott a vállalat. Azon munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe. A termelés megszakítása idejére munkatársainknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzuk, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelünk el. Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését - írta kérdéseinkre a vállalat.   

Új csúcson az euró – gyengül a forint

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hajszálnyira a 350 forintos euró.
A szerda délelőtti kereskedésben tovább gyengült a forint árfolyama: egy euró 349,53 forint volt, ami újabb történelmi rekord. Az elmúlt napokban sorra dőltek az újabb és újabb negatív rekordok, s várható, hogy a piac tesztelni fogja a 350 forint feletti szinteket is. A jegybank egyelőre nem reagál a forint gyengülésére, láthatóan prioritáslistán ennél fontosabb dolgok vannak; épp ezekben a percekben jelentették be, hogy a vállalati hitelek után a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kérnek az év végéig. 

Lakossági hitelmoratóriumot és kamatcsökkentést javasol az MNB

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:04

Fotó: Népszava
Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati hitelekhez hasonlóan a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kér a bankoktól, illetve a kormánytól.
Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelek szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést – olvasható a jegybank honlapján. A közlemény szerint a  háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentését is. Az MNB saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket. A banki likviditás növelése mellett a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozását – írták.  A részletekből kiderül, hogy az  MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelekhez hasonlóan rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitel esetén, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. A törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. Mivel a háztartások a negatív gazdasági események hatására likviditási zavarba kerülhetnek, az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg. Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is, vagyis az MNB jelentősen megkönnyítené a lakosság számára a hitelfelvételt. A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket. A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét.