Előfizetés

A járvány miatt újabb sportesemények elhalasztásáról döntöttek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.21. 13:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szakemberek ismét felszólaltak annak érdekében, hogy idén ne rendezzék meg a tokiói olimpiát.
A koronavírus-járvány miatt a sakkozók, a gördeszkázók, a tollaslabdázók és a jégkorongozók tavaszi időpontra tervezett eseményeit halasztották el, míg újabb szakember szólalt fel annak érdekében, hogy idén ne rendezzék meg a tokiói olimpiát. Az év végére halasztották a sakkozók nyílt Európa-bajnokságát. A tornának május 17. és 30. között a szlovéniai Podcetrtek adott volna otthont. „Az Eb-t változatlan helyszínnel december 8-tól 21-ig rendezzük meg” – tudatta honlapján a kontinentális szövetség (ECU). Elmarad a tollaslabdázók május 16. és 24. közöttre tervezett női és férfi csapat-világbajnoksága, amelyet a dániai Aarhusban bonyolítottak volna le. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint a vébét augusztusra halasztották. Gördeszkában törölték a május 7-10. közötti időpontra tervezett olimpiai kvalifikációs versenyt, amelynek Long Beach adott volna otthont. A sportág idén mutatkozik be az olimpián. A négy top európai jégkorongos nemzetet, Csehországot, Finnországot, Oroszországot és Svédországot felvonultató Euro Hockey Tour-sorozat utolsó állomását, az április végi-május eleji brnói viadalt augusztusra halasztották. A torna a május 8-24-re kiírt világbajnokság előtti utolsó jelentős esemény lett volna. A nemzetközi szövetség még nem döntött a svájci vb megtartásáról.

„Példa nélküli időket írunk”

Glen Mills, a nyolcszoros olimpiai és 11-szeres világbajnok jamaicai futó, Usain Bolt korábbi edzője a világjárvány miatt már most a jövő évre halasztaná az idén nyárra kiírt tokiói olimpiát.
„Tudom, hogy ez egy példa nélküli eset volna, de most példa nélküli időket írunk”

– mondta a tréner.

Hozzátette:
„nem hiszem, hogy júliusban és augusztus megtartható az olimpia, mivel a világ egyes részein csak most kezdett el gyors ütemben terjedni a járvány. Nem látom, hogy a játékok most egy helyre össze tudnák hozni az embereket a világ minden tájáról.”

A 100 és 200 méteren világcsúcstartó Bolt 2017-es visszavonulását követően a Racers Track Clubnál edzőjeként dolgozó Mills jelezte: hazájukban a héten zártak be a sportlétesítmények, így edzeni sem lehet szervezett keretek között. Ugyan a világjárvány veszélybe sodorta az ötkarikás játékok megrendezését, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól ezzel kapcsolatban, mivel még közel négy hónap van a játékokig. Az elmúlt napokban egyre több sportoló és sportvezető bírálta a NOB-ot amiatt, hogy a járvány terjedése ellenére változatlan meggyőződéssel kitart az olimpia megrendezése mellett. Sokak szerint nem egyenlőek a feltételek, mert vannak olyan országok, ahol lehet edzeni, máshol pedig karanténban vannak a versenyzők, és a sportlétesítmények is zárva tartanak. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Rég volt, de igaz volt anno a vb-szereplés

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:30
Nyilasi Tibor; Sames, Stefan
Fotó: Petrovits László / MTI
Majdnem napra pontosan 35 éve jutott ki a mexikói világbajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott, ami azóta sem sikerült semelyik generációnak: Nyilasi Tiborral anekdotáztunk.
„Én akkor az Austria Wienben játszottam, felvettem az osztrák ritmust, ami azért jelentősen különbözött az akkori Magyarországon megélt élményektől, de még engem is meglepett, hogy mekkora önbizalommal várták a sorsdöntő meccset az osztrákok. El sem tudták képzelni, meg sem fordult a fejükben, hogy nem nyerhetnek. A legenyhébb hangvételű tudósítás is úgy kezdődött, hogy lesöpörjük őket, és kijutunk a világbajnokságra. Egyetlen osztrák újságíró intelmeire emlékszem, aki azt mondta, óvatosabban kellene hozzáállni a meccshez” – idézte fel a sorsdöntő vb-selejtezőt övező felhajtást a magyar válogatott egyik ásza, Nyilasi Tibor. 
Pedig a helyzet nem volt olyan egyértelmű, mert a Mezey György szövetségi kapitány által összerakott csapat nagyon érezte egymást, ráadásul a kor taktikai újításaként alkalmazott területszűkítéses harcmodor már egy sor ellenfelet meglepett. Ezt mutatta a sorozatban elért négy győztes meccs is. Ráadásul a válogatott emberi összetételében is felülmúlta az előző generációt, ma már úgy mondanánk, nem csak bulibárók, hanem a pályán is győztes mentalitású partiarcok voltak. A megannyi különböző habitusú egyéniség mégis olyan egyveleget alkotott, amire az eltelt három és fél évtizedben sírva gondolt vissza az átlagos fociszurkoló.
Az osztrákok a nem egyértelműen sikeres fiatalítás miatt a közvélemény nyomására visszahozták a sokat megélt, de sokat is sztárolt játékosokat, ilyen volt Krakl, Jara vagy Prohaska. Előbbi Hollywoodot idézően érkezett az edzésre. „A tévét nézve láttam, hogy egy óriási fehér Mercedesből az ablakot lehúzva nyilatkozott a kameráknak úgy, hogy közben még telefonált is az autóból. Még az is lehet, hogy akkor láttam először autóban mobiltelefont, amit persze nem úgy kell elképzelni, mint a maiakat, kisbőrönddel felérő táskatelefon, de mindenképp látványos volt” – összegezte előzetes élményeit Nyilasi, aki megemlítette: sem magán, sem a társain nem érzett különösebb idegességet, a közösen addig elért eredmények folytán ők is magabiztosan várták a meccset.
Ami viszont minden magyar várakozást felülmúlt: Kiprich József duplája és Détári Lajos ma is gyakran felidézett lövőcseles gólja révén a Hanappi-stadionban nyert 3-0-ra a magyar válogatott, és evvel csoportelsőként jutott ki a mexikói világbajnokságra. De a meccs önmagán túlmutató jelentőséggel is bírt. „A szurkolók beszámolói alapján tudtuk, hogy sokan lesznek Bécsben és a játékoskijáróban is hallottuk a hangjukat, de amikor kiléptünk az öltözőből a pályára, nem akartam hinni a szememnek: hat vagy hétezer zászlóba öltözött honfitársunk őrjöngve várt bennünket a lelátón, ilyet magyar labdarúgó még soha nem élt át külföldön. Nekem egyszer volt hasonlóban részem, a Ferencváros bázeli KEK-döntőjében, ahová kivételes alkalomként szervezett utazás keretein belül mehettek ki szurkolók, de messze nem ennyien. Komolyan mondom, a Hanappiban olyan hátborzongató volt a látvány, hogy mindenki érezte: itt nem csak egy meccsről van szó, hanem a szabadságot, a kinyílt határokat is lehetett érzékelni” – emlékezett Nyilasi Tibor. 
A meccs szinte minden pillanata megvan még ma is a fejében, mert ennek a korosztálynak ez a 90 perc volt a 6:3… Kiprich, Détári és Esterházy emlékei szerint egyaránt élete egyik legnagyobb hatású meccsét játszotta, és olyan összhangban mozogtak a pályán, ami a csapat összes tagjának hatalmas motivációt jelentett. Az osztrákok azon a meccsen nem is igazán értették, mi történik velük, mert a magyar válogatott taktikailag, erőnlétileg és emberileg is a világszínvonalat képviselte. Abban a korban nemigen volt olyan válogatott, amelyik náluk hatékonyabban vagy korszerűbben játszotta volna ezt a sportágat. „Eredményeinket, illetve a világbajnoki kvalifikációnkat az osztrákok nagyon elegánsan és sportszerűen elismerték, legalábbis amikor visszamentem a csapatomhoz, boldog és boldogtalan gratulált” – emlékezett Nyilasi Tibor.
Mexikó és Irapuato egy évvel később, 1986 nyarán törte derékba a generáció pályafutását. De az már egy másik történet, és arra azóta sincs magyarázat.

Nincs kártérítés, de rendezői szándék azért továbbra is van

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.03.21. 09:30

Fotó: LUK BENIES / AFP
Az idei olasz kerékpáros körversenyt rövidebb formában ősszel rendezhetik meg, a magyarországi rajt 2021-re csúszhat.
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, David Lappartient reméli, hogy a Giro d'Italia és a többi, tavasszal a koronavírus-járvány miatt elhalasztott országúti kerékpárverseny pótolható lesz ősszel. A sportvezető egy francia TV-csatornának úgy fogalmazott, a következő hetekben dolgozni fognak a versenynaptár újratervezésén, figyelembe véve a koronavírus-járvány alakulását. Megoldási lehetőségként említette az őszi idény meghosszabbítását.
Az UCI első embere hozzátette, már tárgyalnak a Girót szervező RCS Sporttal a pótlásról, amely várhatóan őszre esik majd. Lappartient leszögezte: a Giro egyértelműen elsőbbséget élvez a versenyek között. Hozzátette, az útvonal valószínűleg lerövidül, és a verseny olasz területeken zajlik majd.
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos múlt pénteken – a magyarországi szakaszok lemondásának bejelentésekor – közölte: Mauro Vegnivel, az olasz jogtulajdonos képviselőjével, a Giro d'Italia versenyigazgatójával a felek megállapították, mindkét fél célja a szerződés módosítása annak érdekében, hogy egy későbbi időpontban Magyarországról induljon az olasz körverseny.
„A jelenlegi helyzetben van jogunk elállni a szerződés teljesítésétől – írta lapunk kérdésére a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ), amely a magyar főszervezője az eseménynek. – Mindezt a járványügyi helyzet és a magyar állampolgárok védelme érdekében a sajnálatos események korai szakaszában hivatalos levél formájában jeleztük, majd nem sokkal később, újra jeleztük és egyeztettünk partnerünkkel. Szerződésekre vonatkozó általános polgárjogi szabályok értelmében a feleknek nem felróható és előre nem látható rendkívüli körülmények fennállása esetén a szerződések módosíthatók, vagy elszámolást követően felmondhatók” – fogalmazott az NSÜ, amely hozzátette, hogy a rendezői szerződés érvényben tartása és a Giro 2020 megrendezése mindkét fél változatlan célkitűzése, ezért egybehangzó közös akarattal az időpont halasztása mellett döntöttek, rögzítve a későbbi időpontban történő rendezést az eredeti elképzelés szerint.
A Népszava arról is érdeklődött, azzal, hogy a verseny az eredeti időpontban nem megrendezhető, az olasz és magyar szervezők támaszthatnak-e kártérítési igényt a másik fél felé?
„Ez idáig egyik fél sem jelezte, hogy a másik irányában plusz követelése lenne. Partneri kapcsolat alakult ki a két szervezőbizottság között a jelenlegi, amúgy is nehéz helyzetet nem kívánjuk tovább rontani. A jelenlegi krízis és vészhelyzet egyik félnek sem róható fel, kártérítés ennek okán nem tűnhet reálisnak.”
Mint ismert, a magyar kormány 7,8 milliárd forintot biztosított a rendezésre, arról is érdeklődtünk, ez az összeg a kialakult helyzetben elég lehet-e.
„A projekt az eddigiekben csak az állami támogatás első két üteméből használt fel forrást, mely túlnyomó részét a jogdíj részletei és annak Áfa tartalma tette ki, ideértve a rendezésre történő előkészületek megkezdését is. Terveink szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból kívánjuk megvalósítani ezt a fantasztikus, hazánkban soha nem látott világeseményt, azonban ez jelentős részben függ a rendezésre alkalmas időponttól, amelyet az olasz fél szeretne április 3-án bejelenteni” – írta az NSÜ.
A magyar rendezőknek a RCS Sport felé február végén kellett volna elutalniuk a jogdíj második felét, ám mint az NSÜ-től megtudtuk, ez nem történt meg.
„A jogdíj fizetési kötelezettségünk teljesítésére a jogtulajdonossal történt egyeztetést követően elhalasztottuk, amelyet az olasz partnerünk tudomásul vett. Amíg nem világos, hogy mikor jöhet Magyarországra a Giro nem is kívánjuk kifizetni a következő jogdíj részletet. A jövő évi rendezés lehetősége fennáll, de jelenleg is egyeztetések zajlanak a legjobb időpont megtalálása érdekében.” Lapunk úgy tudja, az eddigi szervezési- és jogdíjat érintő kiadások minimum a tervezett költségvetés felét vagy annál is többet emésztettek fel. 
A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza. A Tour de France-ról – amely június 27-én rajtolna Nizzából – még nem hozott döntést a verseny szervezője.