Előfizetés

Meghalt Kenny Rogers

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.21. 14:03
Kenny Rogers
Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP
A világhírű countryzenész péntek este hunyt el otthonában.
Meghalt Kenny Rogers világhírű countryzenész. A 81 éves amerikai előadó halálhírét a családja jelentette be a Twitter közösségi portálon szombaton. Tájékoztatásuk szerint az énekes előző este hunyt el otthonában szerettei körében. Egy ideje hospice-ellátásban részesült. Kenny Rogers legismertebb slágerei közé tartozott a The Gambler című dal, valamint az Islands in the Stream, amelyet Dolly Partonnal énekelt. A zene mellett televíziós produkciókban és filmekben is szép számmal szerepelt. Kenny Ray Rogers egy ácsmester hét gyereke közül a negyedikként 1938. augusztus 21-én jött világra a texasi Houstonban. Zenészpályafutása az ötvenes években kezdődött. Kezdetben a jazzel is megpróbálkozott a The Bobby Doyle Trio tagjaként, majd a hatvanas évek vége felé vált a country autentikus előadójává. Sokáig együttesekkel énekelt, melyek közül a legnevesebb a The First Edition volt, ahonnan a hetvenes évek közepén távozott, hogy megalapozza szólókarrierjét. A hivatalos honlapjáról idézett adatok szerint albumaiból több mint 120 millió példány kelt el világszerte, 20 platina- és 11 aranylemeze volt. 2016-ban búcsúturnéra indult, de 2018 elején egészségi okokból félbe kellett szakítania a koncertkörutat. A Grammy-díjakon kívül több alkalommal megkapta a Country Music Awards-ot és az American Music Awards-ot is. A zenész ötször nősült, öt gyereke született.

Alföldi Róbert videója a koronavírusról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 12:26

Fotó: Facebook
Az otthon maradással tudunk segíteni az egészségügynek, az országnak, egymásnak és saját magunknak – hangsúlyozta.
A XIII. kerületi önkormányzat segítségül hívta díszpolgárait, hogy az ő segítségükkel is felhívja a lakók figyelmét arra, kizárólag a legszükségesebb esetekben menjenek el otthonról. Alföldi Róbert színész-rendező videós üzenetét elsőként Tóth József XIII. kerületi polgármester osztotta meg a Facebook-oldalán, kiemelve: „vigyázzanak magukra, figyeljünk egymásra!”. Alföldi a videóban egyebek mellett arról beszél: olyan helyzetbe kerültünk, amelyre senki sem számított, nem is nagyon tudunk vele mit kezdeni. Muszáj most egy kicsit felelősebben gondolkodnunk – tette hozzá. „Az egyetlen eszköz, amellyel tudunk ellene védekezni, az az, hogy otthon maradunk. Különösen azok, akik köztudottan veszélyeztetettek, tehát az idős emberek, de épp ma olvastam, hogy az én generációm, Amerikában például a 40-50 évesek vannak többségben a kórházakban” – fogalmazott. Kiemelte: az otthon maradással tudunk segíteni az egészségügynek, az országnak, egymásnak és saját magunknak.

Megosztja a társadalmat az új színházi törvény

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.21. 11:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A megkérdezettek többsége nem tartja elfogadhatónak, hogy az állam a finanszírozás fejében beleszól a működésbe.
Miután a múlt év decemberében kiszivárgott a kormány kulturális salátatörvény-tervezete, a szakmai és a társadalmi tiltakozás hatására a kabinet letett arról, hogy felszámolja a Nemzeti Kulturális Alapot. A kormánypárti többség a Parlamentben rapid módon megváltoztatta a színházi törvényt, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté indokként „zaklatószínházakról” értekezett. Az önkormányzati fenntartású színházak a rendszerváltás óta kapnak jelentős állami támogatást, ezt most a kormány feltételekhez kötötte: a vegyes (állami és önkormányzati) finanszírozású teátrumok igazgatói kinevezéseit ezentúl az állam és az önkormányzat megállapodásának kell megelőznie. A kormánypárti szavazók 84, a Momentum szavazóinak 81, a Demokratikus Koalíció támogatóinak 77 százaléka, az MSZP−Párbeszéd táborának 47 százaléka tartja helyesnek, ha az állam és az önkormányzat közösen, a terheket megosztva finanszírozza a színházakat − derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, amelyet az elemző cég március 7-12. között készített a Népszava megbízásából. Az MSZP−Párbeszéd szavazóinak ugyanakkor 42 százaléka gondolja úgy, hogy a színházakat csak az önkormányzatok finanszírozzák. A kormánypárti szavazók 76 százaléka szerint elfogadható, hogy az állam bele kíván szólni abba, ki vezesse az általa (is) támogatott színházakat, míg az ellenzéki pártok támogatói közül tíz emberből legalább kilenc ezt elfogadhatatlannak tartja, mert a kultúra állami támogatása nem veszélyeztetheti annak függetlenségét.