A jégkorong-világbajnokságot is törölték

Publikálás dátuma
2020.03.21. 16:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem.
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot. A szervezet szombaton közölte: május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről. A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára. Vb-ket 1920 óta rendeznek, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A második világháború miatt 1940 és 1946 között nem rendeztek vb-t. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak vb-t, és az olimpiai aranyérmes nem tarthatta magát világbajnoknak. Így aztán az utolsó, amikor vb-rendezést törölni kellett az 1946-os esztendő volt, azaz ilyen lépésre 74 éve kényszerült az IIHF. Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – ott hivatalosan április 10-ig áll a játék –, de például az NHL küzdelmei szünetelnek. Az IIHF már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, korábban pedig a női elit vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. A szövetség pedig kedden jelentette be, hogy nem rendezik meg a divízió I-es tornákat, így a magyar férfi válogatott nem lép pályára április 27. és május 3. közötti ljubljanai I/A tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a jobbára székely hokisokból álló román csapattal találkozott volna.
Szerző

A járvány miatt újabb sportesemények elhalasztásáról döntöttek

Publikálás dátuma
2020.03.21. 13:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szakemberek ismét felszólaltak annak érdekében, hogy idén ne rendezzék meg a tokiói olimpiát.
A koronavírus-járvány miatt a sakkozók, a gördeszkázók, a tollaslabdázók és a jégkorongozók tavaszi időpontra tervezett eseményeit halasztották el, míg újabb szakember szólalt fel annak érdekében, hogy idén ne rendezzék meg a tokiói olimpiát. Az év végére halasztották a sakkozók nyílt Európa-bajnokságát. A tornának május 17. és 30. között a szlovéniai Podcetrtek adott volna otthont. „Az Eb-t változatlan helyszínnel december 8-tól 21-ig rendezzük meg” – tudatta honlapján a kontinentális szövetség (ECU). Elmarad a tollaslabdázók május 16. és 24. közöttre tervezett női és férfi csapat-világbajnoksága, amelyet a dániai Aarhusban bonyolítottak volna le. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint a vébét augusztusra halasztották. Gördeszkában törölték a május 7-10. közötti időpontra tervezett olimpiai kvalifikációs versenyt, amelynek Long Beach adott volna otthont. A sportág idén mutatkozik be az olimpián. A négy top európai jégkorongos nemzetet, Csehországot, Finnországot, Oroszországot és Svédországot felvonultató Euro Hockey Tour-sorozat utolsó állomását, az április végi-május eleji brnói viadalt augusztusra halasztották. A torna a május 8-24-re kiírt világbajnokság előtti utolsó jelentős esemény lett volna. A nemzetközi szövetség még nem döntött a svájci vb megtartásáról.

„Példa nélküli időket írunk”

Glen Mills, a nyolcszoros olimpiai és 11-szeres világbajnok jamaicai futó, Usain Bolt korábbi edzője a világjárvány miatt már most a jövő évre halasztaná az idén nyárra kiírt tokiói olimpiát.
„Tudom, hogy ez egy példa nélküli eset volna, de most példa nélküli időket írunk”

– mondta a tréner.

Hozzátette:
„nem hiszem, hogy júliusban és augusztus megtartható az olimpia, mivel a világ egyes részein csak most kezdett el gyors ütemben terjedni a járvány. Nem látom, hogy a játékok most egy helyre össze tudnák hozni az embereket a világ minden tájáról.”

A 100 és 200 méteren világcsúcstartó Bolt 2017-es visszavonulását követően a Racers Track Clubnál edzőjeként dolgozó Mills jelezte: hazájukban a héten zártak be a sportlétesítmények, így edzeni sem lehet szervezett keretek között. Ugyan a világjárvány veszélybe sodorta az ötkarikás játékok megrendezését, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól ezzel kapcsolatban, mivel még közel négy hónap van a játékokig. Az elmúlt napokban egyre több sportoló és sportvezető bírálta a NOB-ot amiatt, hogy a járvány terjedése ellenére változatlan meggyőződéssel kitart az olimpia megrendezése mellett. Sokak szerint nem egyenlőek a feltételek, mert vannak olyan országok, ahol lehet edzeni, máshol pedig karanténban vannak a versenyzők, és a sportlétesítmények is zárva tartanak. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Rég volt, de igaz volt anno a vb-szereplés

Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:30
Nyilasi Tibor; Sames, Stefan
Fotó: Petrovits László / MTI
Majdnem napra pontosan 35 éve jutott ki a mexikói világbajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott, ami azóta sem sikerült semelyik generációnak: Nyilasi Tiborral anekdotáztunk.
„Én akkor az Austria Wienben játszottam, felvettem az osztrák ritmust, ami azért jelentősen különbözött az akkori Magyarországon megélt élményektől, de még engem is meglepett, hogy mekkora önbizalommal várták a sorsdöntő meccset az osztrákok. El sem tudták képzelni, meg sem fordult a fejükben, hogy nem nyerhetnek. A legenyhébb hangvételű tudósítás is úgy kezdődött, hogy lesöpörjük őket, és kijutunk a világbajnokságra. Egyetlen osztrák újságíró intelmeire emlékszem, aki azt mondta, óvatosabban kellene hozzáállni a meccshez” – idézte fel a sorsdöntő vb-selejtezőt övező felhajtást a magyar válogatott egyik ásza, Nyilasi Tibor. 
Pedig a helyzet nem volt olyan egyértelmű, mert a Mezey György szövetségi kapitány által összerakott csapat nagyon érezte egymást, ráadásul a kor taktikai újításaként alkalmazott területszűkítéses harcmodor már egy sor ellenfelet meglepett. Ezt mutatta a sorozatban elért négy győztes meccs is. Ráadásul a válogatott emberi összetételében is felülmúlta az előző generációt, ma már úgy mondanánk, nem csak bulibárók, hanem a pályán is győztes mentalitású partiarcok voltak. A megannyi különböző habitusú egyéniség mégis olyan egyveleget alkotott, amire az eltelt három és fél évtizedben sírva gondolt vissza az átlagos fociszurkoló.
Az osztrákok a nem egyértelműen sikeres fiatalítás miatt a közvélemény nyomására visszahozták a sokat megélt, de sokat is sztárolt játékosokat, ilyen volt Krakl, Jara vagy Prohaska. Előbbi Hollywoodot idézően érkezett az edzésre. „A tévét nézve láttam, hogy egy óriási fehér Mercedesből az ablakot lehúzva nyilatkozott a kameráknak úgy, hogy közben még telefonált is az autóból. Még az is lehet, hogy akkor láttam először autóban mobiltelefont, amit persze nem úgy kell elképzelni, mint a maiakat, kisbőrönddel felérő táskatelefon, de mindenképp látványos volt” – összegezte előzetes élményeit Nyilasi, aki megemlítette: sem magán, sem a társain nem érzett különösebb idegességet, a közösen addig elért eredmények folytán ők is magabiztosan várták a meccset.
Ami viszont minden magyar várakozást felülmúlt: Kiprich József duplája és Détári Lajos ma is gyakran felidézett lövőcseles gólja révén a Hanappi-stadionban nyert 3-0-ra a magyar válogatott, és evvel csoportelsőként jutott ki a mexikói világbajnokságra. De a meccs önmagán túlmutató jelentőséggel is bírt. „A szurkolók beszámolói alapján tudtuk, hogy sokan lesznek Bécsben és a játékoskijáróban is hallottuk a hangjukat, de amikor kiléptünk az öltözőből a pályára, nem akartam hinni a szememnek: hat vagy hétezer zászlóba öltözött honfitársunk őrjöngve várt bennünket a lelátón, ilyet magyar labdarúgó még soha nem élt át külföldön. Nekem egyszer volt hasonlóban részem, a Ferencváros bázeli KEK-döntőjében, ahová kivételes alkalomként szervezett utazás keretein belül mehettek ki szurkolók, de messze nem ennyien. Komolyan mondom, a Hanappiban olyan hátborzongató volt a látvány, hogy mindenki érezte: itt nem csak egy meccsről van szó, hanem a szabadságot, a kinyílt határokat is lehetett érzékelni” – emlékezett Nyilasi Tibor. 
A meccs szinte minden pillanata megvan még ma is a fejében, mert ennek a korosztálynak ez a 90 perc volt a 6:3… Kiprich, Détári és Esterházy emlékei szerint egyaránt élete egyik legnagyobb hatású meccsét játszotta, és olyan összhangban mozogtak a pályán, ami a csapat összes tagjának hatalmas motivációt jelentett. Az osztrákok azon a meccsen nem is igazán értették, mi történik velük, mert a magyar válogatott taktikailag, erőnlétileg és emberileg is a világszínvonalat képviselte. Abban a korban nemigen volt olyan válogatott, amelyik náluk hatékonyabban vagy korszerűbben játszotta volna ezt a sportágat. „Eredményeinket, illetve a világbajnoki kvalifikációnkat az osztrákok nagyon elegánsan és sportszerűen elismerték, legalábbis amikor visszamentem a csapatomhoz, boldog és boldogtalan gratulált” – emlékezett Nyilasi Tibor.
Mexikó és Irapuato egy évvel később, 1986 nyarán törte derékba a generáció pályafutását. De az már egy másik történet, és arra azóta sincs magyarázat.