Előfizetés

Síelt, majd operált is a koronavírussal fertőződött rektor Szegeden - Reagált a MOK

D. A.
Publikálás dátuma
2020.03.22. 07:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk, és berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit.
Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az a koronavírusos orvos, aki operált is miközben már vírushordozó volt – írja a Magyar Hang. Szombaton az RTL Híradó számolt be arról, hogy Ausztriában volt síelni a Szegedi Tudományegyetem egyik orvosa, és amikor hazajött, nem vonult karanténba, hanem bement dolgozni. A csatorna nem közölte az orvos nevét, csak annyi derült ki a riportból, hogy az egyetem egyik vezetőjéről van szó. A portál szerint Rovó Lászlót – aki egyébként a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is –, csak jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit. A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk. Félő ugyanakkor, hogy a további fertőzésveszély kockázata ezzel csak részben mérsékelhető, hiszen Rovó vírushordozóként bejárt az általa vezetett klinikára és operált is. Ezért szombaton a berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit. A rektor az utóbbi napokban a koronavírus miatt folyamatosan tárgyalt az egyetem, illetve a klinikák vezetőivel, akiket így szintén megfertőzhetett. Rovó rektorként egyébként az egyetemi Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságot is vezeti, amely a klinikák és egyetemi intézmények védelmi intézkedéseit hivatott meghatározni és azokat betartatni.
Még vasárnap reggel az alábbi kérdéseket tettük fel a Magyar Orvosi Kamara elnökének.
  • Mit gondol az orvosi kamara elnöke a szegedi rektor magatartásáról?
  • Indítanak-e vele szemben valamilyen eljárást?
  • Mit kíván tenni az orvosi kamara annak érdekében, hogy valamennyi egészségügyi dolgozó megfelelő védőfelszerelést kapjon?
Kérdéseinkre a köztestület sajtóreferensétől néhány óra múlva azt a választ kaptuk, hogy az ügyben később közleményt adnak ki.  Az alábbi válasz érkezett:
A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül. A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint: „1) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül. 2) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.” “(15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.” A szegedi egyetem rektorának és egyetemi tanszékvezetőnek mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít. A MOK reményét fejezi ki, hogy mind a járványügyi hatóság, mind pedig a közigazgatási szervek a lehető leggyorsabban vizsgálják ki a Szegedi Tudományegyetemen történteket, és megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket."

Tóth Bertalan: ne szavazzuk meg Orbán teljhatalmát!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 07:32

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az MSZP elnöke a párt közösségi oldalán osztotta meg a "szolgálati közleményt".
Sok találgatás látott napvilágot ma arról, hogy az Országgyűlés jövő heti ülésén miként fognak szavazni az ellenzéki pártok a koronavírus elleni védekezésről szóló kormányzati indítványról, megadják-e a kormányzati felhatalmazást Orbán Viktornak a teljhatalom felé - írja pártja Facebook-oldalán Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke. Ezúton szeretnék tájékoztatni mindenkit az alábbiakról.
  • 1. Tisztában vagyunk a helyzet komolyságával és felelősségünk súlyával.
  • 2. Az ellenzéki pártok folyamatosan egyeztetnek a hétvégén annak érdekében, hogy egységes álláspontot képviseljünk az Országgyűlésben, és ezért kezdeményeztünk közösen hétpárti egyeztetést is a kérdésben.
  • 3. Az MSZP nem lesz partner abban, hogy segítséget nyújtson egy olyan törvény elfogadásához, amely határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot, a magyar embereket Orbán Viktor szeszélyeinek.

Mohácsi polgármester: Megjelent a városban a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 21:44

Fotó: Facebook
Csorbai Ferenc szerint a beteg több mint száz emberrel találkozott az elmúlt két hét során.
Csorbai Ferenc, Mohács polgármestere szombaton közölte: egy mohácsi személynél beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja, egy másik embert pedig a fertőzés gyanújával szállították kórházba – írja a Mohácsi Újság. A polgármester szerint az igazolt fertőzéssel kezelt beteg több mint száz emberrel találkozott az elmúlt két hét során, ezért a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek.  Ebben a percben egy megerősített, pozitív esetről van információnk. Városunk úgynevezett coronaria gócponttá vált, a fertőzött személynek hivatalos értesüléseink szerint ugyanis az elmúlt két hétben a százat meghaladó számú kontaktja volt” – fogalmazott közleményében. Csorbai Ferenc hozzátette: szombat délelőtt egy idős hölgyet is koronavírus gyanújával Mohácsról Pécsre szállítottak, és jelenleg lélegeztető gépre kötve az intenzív osztályon ápolják. „Ilyen méretű kontaktálódás esetén a járványügyi tapasztalatok alapján hirtelen nagyszámú megbetegedés várható, akár helyi karantén elrendelésére is sor kerülhet. Dr. Csizmadia Csaba főigazgató úr arról tájékoztatott, hogy a Mohácsi Kórház felkészült a betegellátásra” – közölte.  A lakosokat arra szólította fel: maradjanak otthon, illetve csak a leghalaszthatatlanabb esetekben hagyják el otthonukat, akkor is csak egy-egy fő intézze az olyan ügyeket, mint például a bevásárlás. Más területeken térjenek át a telefonos vagy elektronikus ügyintézésre. Kerüljék a személyes találkozásokat, viseljenek maszkot és kesztyű, és továbbra is fokozottan figyeljenek a higiéniai szabályok betartására.