Előfizetés

Friss érvényesítés nélkül is elfogadják az utazási kedvezményre jogosító okmányokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 10:15

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ITM hangsúlyozta: a járvány terjedése akkor lassítható le, ha aki teheti, otthon marad.
Friss érvényesítés nélkül is elfogadják a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók az utazási kedvezményre jogosító, lejáró hivatalos okmányokat a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése kiterjed minden közszolgáltatási utazási kedvezményre jogosító, lejáró igazolvány, igazolás, utalvány elfogadására, így a 65 év alattiaknak kiállított "Ellátottak utazási utalványa" és az alkalmazásban állók "Utazási utalványa" a lejáratot követően, március 31. után is felhasználható utazási kedvezmény igénybevételére az egyéb feltételek figyelembe vételével. Mivel a felsősoktatásban intézménylátogatási tilalom van, a köznevelésben pedig az oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben történik, a felsőoktatásban tanulók március 31. után is kedvezményesen utazhatnak a 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványukkal, akik pedig még nem kaptak diákigazolványt, azok az elektronikusan küldött igazolást kinyomtatva élhetnek a kedvezményekkel - írták. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a járvány terjedése akkor lassítható le, ha aki teheti, otthon marad, ezért az intézkedés nem a veszélyhelyzet idejére eső utazások megkönnyítését szolgálja, hanem hogy a veszélyhelyzet megszűnése után az érintettek okmányuk érvényesítéséig, új okmányuk kézhezvételéig kedvezményesen utazhassanak.

131 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 09:03

Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Egy nap alatt 28-cal nőtt itthon a betegek száma.
131-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - derül ki a kormányzati tájékoztató honlap vasárnap reggeli adataiból. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 103-ról 28-cal nőtt a betegek száma. A járványnak már hat halálos áldozata van itthon, és 16 ember gyógyult meg. A sajtóiroda adatai szerint karanténban jelenleg 115 ember van, és 4443 mintavétel történt.     A honlapon felhívták a figyelmet arra, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 131 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 117 magyar állampolgár. Vasárnap reggelre a fertőzöttek száma 307 280-ra nőtt a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 13 049, 92 375 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést eddig 171 országban és területen mutatták ki. 

Vizsgálja a BRFK a közmédia cenzorairól szóló feljelentést

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.22. 08:30
Greta Thunberg is forró témának számít a közmédiában. Montázsképünk csak illusztráció
Fotó: Népszava/AFP
Tiltott és érzékeny témák között lavíroznak a közszolgálat újságírói, a külső ellenőrzés viszont felvetheti a hivatali visszaélés gyanúját is.
A rendőrségnél landolt az a feljelentés, amit az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tett a közszolgálati média hírszerkesztését kontrolláló „külsős személyek” miatt – tudta meg a Népszava. 

Kényes és tiltott témák, felülről érkező utasítások

A szocialista politikus figyelmét többek között lapunk és a Politico cikke keltette fel. A Népszava még tavaly novemberben írt arról, hogy rövid pórázon tartják a közmédia újságíróit, külsős vezető tiltja le a az Amnesty Internanional és a Human Rights Watch közleményeinek bemutatását, a magyar kormánytagok, különösen Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok pedig órákig várnak – feltehetően külső – jóváhagyásra. A Politico később arról számolt be, hogy Greta Thunberggel, egyházi témákkal és a migrációval csak előzetes engedély után lehet foglalkozni a közmédiában. Az MTVA lényegi cáfolat nélkül, összeesküvés-elméleteket és hazugságokat emlegetve reagált a cikk állításaira,  de hozzátették: az, hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”. 

Poltnak címezték, ő tovább küldte

Kunhalmi a fentiek miatt először Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. Megkérdezte Poltot, szerinte megvalósulhatott-e hivatali visszaélés bűntette abban az esetben, ha a közmédiában „arra jogosulatlan személyek jogtalan befolyást gyakoroltak a hírszerkesztési tevékenységre”. A legfőbb ügyész március 12-i keltezésű válaszában jelezte: továbbította Kunhalmi Ágnes levelét a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, a nyomozóhatóságnak kell ugyanis eldöntenie, hogy felmerül-e itt a bűncselekmény gyanúja, és szükséges-e elindítani a nyomozást.
A Polt által továbbított feljelentés a hét folyamán megérkezett a rendőrséghez, vizsgálják annak tartalmát – tudtuk meg a BRFK-tól. Ez ugyan még nem jelenti a nyomozás megkezdését is, de magában is érdekes a tény, hogy a nyomozóhatóság foglalkozik a közmédia „szerkesztési elveivel”.