Előfizetés

131 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 09:03

Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Egy nap alatt 28-cal nőtt itthon a betegek száma.
131-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - derül ki a kormányzati tájékoztató honlap vasárnap reggeli adataiból. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 103-ról 28-cal nőtt a betegek száma. A járványnak már hat halálos áldozata van itthon, és 16 ember gyógyult meg. A sajtóiroda adatai szerint karanténban jelenleg 115 ember van, és 4443 mintavétel történt.     A honlapon felhívták a figyelmet arra, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 131 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 117 magyar állampolgár. Vasárnap reggelre a fertőzöttek száma 307 280-ra nőtt a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 13 049, 92 375 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést eddig 171 országban és területen mutatták ki. 

Vizsgálja a BRFK a közmédia cenzorairól szóló feljelentést

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.22. 08:30
Greta Thunberg is forró témának számít a közmédiában. Montázsképünk csak illusztráció
Fotó: Népszava/AFP
Tiltott és érzékeny témák között lavíroznak a közszolgálat újságírói, a külső ellenőrzés viszont felvetheti a hivatali visszaélés gyanúját is.
A rendőrségnél landolt az a feljelentés, amit az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tett a közszolgálati média hírszerkesztését kontrolláló „külsős személyek” miatt – tudta meg a Népszava. 

Kényes és tiltott témák, felülről érkező utasítások

A szocialista politikus figyelmét többek között lapunk és a Politico cikke keltette fel. A Népszava még tavaly novemberben írt arról, hogy rövid pórázon tartják a közmédia újságíróit, külsős vezető tiltja le a az Amnesty Internanional és a Human Rights Watch közleményeinek bemutatását, a magyar kormánytagok, különösen Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok pedig órákig várnak – feltehetően külső – jóváhagyásra. A Politico később arról számolt be, hogy Greta Thunberggel, egyházi témákkal és a migrációval csak előzetes engedély után lehet foglalkozni a közmédiában. Az MTVA lényegi cáfolat nélkül, összeesküvés-elméleteket és hazugságokat emlegetve reagált a cikk állításaira,  de hozzátették: az, hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”. 

Poltnak címezték, ő tovább küldte

Kunhalmi a fentiek miatt először Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. Megkérdezte Poltot, szerinte megvalósulhatott-e hivatali visszaélés bűntette abban az esetben, ha a közmédiában „arra jogosulatlan személyek jogtalan befolyást gyakoroltak a hírszerkesztési tevékenységre”. A legfőbb ügyész március 12-i keltezésű válaszában jelezte: továbbította Kunhalmi Ágnes levelét a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, a nyomozóhatóságnak kell ugyanis eldöntenie, hogy felmerül-e itt a bűncselekmény gyanúja, és szükséges-e elindítani a nyomozást.
A Polt által továbbított feljelentés a hét folyamán megérkezett a rendőrséghez, vizsgálják annak tartalmát – tudtuk meg a BRFK-tól. Ez ugyan még nem jelenti a nyomozás megkezdését is, de magában is érdekes a tény, hogy a nyomozóhatóság foglalkozik a közmédia „szerkesztési elveivel”.

Síelt, majd operált is a koronavírussal fertőződött rektor Szegeden - Reagált a MOK

D. A.
Publikálás dátuma
2020.03.22. 07:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk, és berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit.
Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az a koronavírusos orvos, aki operált is miközben már vírushordozó volt – írja a Magyar Hang. Szombaton az RTL Híradó számolt be arról, hogy Ausztriában volt síelni a Szegedi Tudományegyetem egyik orvosa, és amikor hazajött, nem vonult karanténba, hanem bement dolgozni. A csatorna nem közölte az orvos nevét, csak annyi derült ki a riportból, hogy az egyetem egyik vezetőjéről van szó. A portál szerint Rovó Lászlót – aki egyébként a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is –, csak jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit. A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk. Félő ugyanakkor, hogy a további fertőzésveszély kockázata ezzel csak részben mérsékelhető, hiszen Rovó vírushordozóként bejárt az általa vezetett klinikára és operált is. Ezért szombaton a berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit. A rektor az utóbbi napokban a koronavírus miatt folyamatosan tárgyalt az egyetem, illetve a klinikák vezetőivel, akiket így szintén megfertőzhetett. Rovó rektorként egyébként az egyetemi Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságot is vezeti, amely a klinikák és egyetemi intézmények védelmi intézkedéseit hivatott meghatározni és azokat betartatni.
Még vasárnap reggel az alábbi kérdéseket tettük fel a Magyar Orvosi Kamara elnökének.
  • Mit gondol az orvosi kamara elnöke a szegedi rektor magatartásáról?
  • Indítanak-e vele szemben valamilyen eljárást?
  • Mit kíván tenni az orvosi kamara annak érdekében, hogy valamennyi egészségügyi dolgozó megfelelő védőfelszerelést kapjon?
Kérdéseinkre a köztestület sajtóreferensétől néhány óra múlva azt a választ kaptuk, hogy az ügyben később közleményt adnak ki.  Az alábbi válasz érkezett:
A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül. A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint: „1) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül. 2) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.” “(15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.” A szegedi egyetem rektorának és egyetemi tanszékvezetőnek mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít. A MOK reményét fejezi ki, hogy mind a járványügyi hatóság, mind pedig a közigazgatási szervek a lehető leggyorsabban vizsgálják ki a Szegedi Tudományegyetemen történteket, és megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket."