Csökkentett üzemmódban a BFZ is

Publikálás dátuma
2020.03.22. 19:56

Fotó: BFZ Facebook-oldala
A Budapesti Fesztiválzenekar is megpróbálja kicselezni a vírust, tagjai kis kamarakoncerteket adnak próbatermükben minél legkevesebb részvevővel, amelyet interneten lehet követni.
A hangversenyek múlt hétfőn kezdődtek és amíg lehet, tartanak. Esténként, a Budapesti Fesztiválzenekartól megszokott időben, háromnegyed nyolckor kezdődnek, a Facebookon és a bfz.hu-n követhetők. A programok változatosak, de a vírust annyira kikerülni mégsem lehet, ezért a választott darabok csak néhány zenészt foglalkoztatnak, jobb, ha minél kevesebben vannak a próbateremben is. A technika is csökkentett üzemmódban működik, a képi világ így nem is több, mint amit egy állványon lévő mozdulatlan kamera mutatni tud, látjuk a zenészeket, semmi több, mondjuk, nagyjából akkor is ezt látnánk, ha valahol ott ülnénk a teremben. A hangminőség meglehetősen jó, csak a zongora szólt eddig nem megfelelően, legalább is az általunk halott 5. és 6. esten: úgy tűnik, ez is az egyszerűbb technikai megoldások, a mikrofonozás következménye. Mindamellett a műsorokat természetesen kifizetődő minél jobb berendezésen keresztül hallgatni, a megfelelő csatlakozóval a pc, laptop, okosabb tévé ráköthető a hifire. Bár ez sem lesz olyan, mintha ott lennénk a helyszínen, de sokkal több és információhoz jutunk kellemesebb módon, ha nem a laptop, vagy a számítógép beépített hangszóróit, vagy külön kis hangdobozkáit hallgatjuk. Azok a zenészek, akik valahol ott játszanak Óbudán, végül is nem azt gondolják, hogy most csak valami pótlékot nyújtanak, hanem teljes tudásukat kell ilyenkor is bemutatniuk, jó, ha minél több árnyalatot hallunk játékukból. A nagyzenekari koncertélmény tehát elmarad, de a zenekar ilyesfajta, próbatermi kamarahangversenyeket eddig is tartott. Mivel a Karanténesteken a zenekar vonósai, fúvósai, ütősei is fellépnek, a műsorok változatosak, kevéssé játszott barokk és huszadik századi szerzők valamint nagy nevek, Mozart, Beethoven, Schubert sorakoznak fel. Az eddigiek során a kis koncertek műsorán szerepelt még többek között Leclair, Bozza, Penderecki, Erroll Garner, és Bazsinka Mihály is, ami azt is jelzi, a műfajok is sokfélék, a vonósnégyestől, a dzsesszes felállásig többféle együttest láthatunk. A sok ismeretlen mű miatt nem árt, ha a művészek felkonferálják, hogy mit hallunk tőlük, némelyikük kis ismertetést is tart, kár hogy ezek nem mindig történnek meg, a sok megbocsájtható esetlegesség mellette ezt lehetne egységesíteni, sután hat a szó nélkül ki-be sétáló zenészek látványa, a kopogó cipőik hangja. A játékszínvonal egységesen magas, kiugró minőségűek voltak azok a produkciók, ahol szólisztikus feladatokat láttak el egyes művészek – az ilyenfajta közvetítés is inkább ennek kedvez - , de a kamaradarabok is mutatták, milyen az a háttérmunka, vagy legalábbis annak egy szelete, amely ahhoz vezet, hogy a Fesztiválzenekar valóban a világ egyik legjobban szóló nagy szimfonikus együttese.  
Szerző

Odaítélték a Radnóti-díjakat

Publikálás dátuma
2020.03.22. 19:49
Pápai Gábor karikaturista
Fotó: Népszava
Idén húszan kapják meg a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjára, a március 21-re tervezett díjátadót azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztják - közölte a kitüntetést húsz évvel ezelőtt megalapító Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke.
Hanti Vilmos tájékoztatása szerint idén Radnóti-díjat kapott az Auróra Közösségi Ház, Brandt Viktor álomszállító, Csákányi Eszter színművész, Erdős André nagykövet, Filippo Giuffriada, Gadó János, Szénási Sándor és Kovács Gábor újságíró, Hegedűs Judit közgazdász-Doug Daniel üzletember, a Heti Világgazdaság, Horváth Csaba és Niedermüller Péter polgármester, Inotai András és Lengyel László közgazdász, Karsai László történész, Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója, Kronstein István civil szervezeti vezető, Lovas Tamás zenész, Mohácsi János rendező és Pápai Gábor karikaturista. A díjban olyan személyiségek, közösségek részesülhetnek, akik, illetve amelyek kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tesznek az antirasszizmus eszméje mellett. 
Szerző
Témák
Radnóti-díj

Plácido Domingó is koronavírusos

Publikálás dátuma
2020.03.22. 18:10

Fotó: ANGELA WEISS / AFP
Családjával együtt karanténban van az operaénekes.
Plácido Domingó is koronavírusos, az operaénekes Facebook-oldalán jelentette be, hogy pozitív lett a Covid-19-re a teszteredménye. A világhírű tenor jelenleg családjával együtt karanténban van. Bejegyzése szerint mindannyian jól vannak. Ő maga azért csináltatta meg a tesztet, mert köhögött és lázas volt, így derült ki, hogy megfertőződött a vírussal. Azt kérte, hogy mindenki legyen rendkívül óvatos, tartsa be az egészségügyi javaslatokat, és legfőképpen maradjon otthon.
„Együtt leküzdhetjük a vírust, megállíthatjuk a világméretű krízist, és remélhetőleg hamarosan minden visszatér a normál kerékvágásba”

- jegyezte meg.

A tenor ellen nemrég vizsgálatok kezdődtek különböző szakmai szervezetekben és intézményekben. Miután tavaly augusztusban az AP amerikai hírügynökség közölte: nyolc operaénekesnő és egy balerina még az 1980-as években elkövetett szexuális zaklatással és szexuális töltetű illetlen magatartással vádolta meg Domingót. A botrány kipattanását követően a sztár kolléganőitől érkezett bejelentések száma húsz fölé növekedett, több amerikai fellépését is visszamondták különböző operaházak és zenekarok. A tenor októberben lemondott a Los Angeles-i opera főigazgatói posztjáról, arra hivatkozva, hogy az őt ért vádak ellehetetlenítették ottani munkáját. Emiatt távozott a New York-i Metropolitan előadásiból is. Februárban lemondta a májusra tervezett madridi fellépéseit is. (A hvg.hu nyomán.) 
Szerző