Előfizetés

Gera elintézte a Juventust

Forgács Milán
Publikálás dátuma
2020.03.23. 11:30

Fotó: GLYN KIRK / AFP
A labdarúgó Európa-liga történetének egyik legnagyobb meglepetése volt, amikor a Fulham a magyar középpályás vezérletével búcsúztatta a torinói sztárokat.
Fantasztikus sikert ért el 2010-ben a Fulham, amely Gera Zoltán vezérletével bebizonyította, hogy az élklubokhoz képest szerény költségvetéssel s lehet kimagasló eredményt elérni. A szigetországiak a magyar válogatott játékos vezérletével egészen a döntőig meneteltek az Európa-ligában.
A jelenleg az angol másodosztályban szereplő Fulham két selejtezőkörrel kezdte El-szereplését. A litván Vetrát magabiztosan, 6-0-ás összesítéssel búcsúztatta, aztán az orosz Amkar Permet múlta felül a rájátszásban és feljutott a főtáblára.
Az AS Roma, Basel, CSZKA Szófia kvartettből másodikként lépett tovább a legjobb 32 közé. Itt nem kis feladat várt Geráékra, ugyanis a címvédő Sahtar Donyeckkel kerültek össze. Az első összecsapást megnyerték 2-1-re, a visszavágón 1-1-es döntetlen született, ami azt jelentette, hogy újoncként rögtön kiejtették az elmúlt évad győztesét, így jöhetett a nyolc közé jutásért a Juventus. 
Fontos leszögezni, hogy a zebracsíkos csapat nem akkor élte fénykorát, de így is pályára léptek világbajnok klasszisok, mint Fabio Cannavaro, Alessandro Del Piero, vagy az akkoriban óriási ígéretnek tartott Diego. Az első mérkőzést Torinóban rendezték, ahol a Juventus esélyeshez méltóan játszott. Nicola Legrottaglie, Jonathan Zebina és Hasan Salihamidzic góljaira egyedül Dickson Etuhu tudott válaszolni egy szerencsés találattal, magabiztosan, 3-1-re győztek a torinóiak.
Aztán viszont jött a visszavágó a Craven Cottage-stadionban – amelynek tízéves évfordulója a napokban volt. Nem indult jól a hazaiak számára a találkozó, David Trezeguet lőtt gólt, amivel összesítésben 4-1-re ellépett az olasz csapat. A hazaiak nem roppantak össze, Bobby Zamora hamar egyenlített a 9. percben, majd a 26.-ban Gera tört volna a kapu irányába, Cannavaro utolsó emberként lerántotta, a játékvezető piros lapot adott az olasz aranylabdásnak. Cannavaro egyik legnagyobb mumusa nagy valószínűséggel Gera, aki 2007-ben a Magyarország-Olaszország meccsen szintén kellemetlen pillanatokat okozott neki (3-1-re verte a magyar válogatott az akkori világbajnokot). Gera a piros lap kiharcolás után igazi vezére lett csapatának. A 39. percben jó ütemben érkezett Simon Davies passzára, így a Fulham fordított, sőt, a 48. percben már duplázott a középpályás, higgadtan értékesítette a büntetőt, ezzel hosszabbításra állt a párharc. Ám erre nem került sor, mert Clint Dempsey a 82. percben gyönyörű találattal 4-1-re alakította az állást. Újabb gól már nem esett – viszont Jonathan Zebina, az olaszok francia válogatott játékosa is piros lapot kapott az utolsó percekben –, a Fulham történelme legnagyobb győzelmét aratta, búcsúztatta a legjobb 16 között a Juventust!
A folytatás az előző két riválishoz képest könnyebb volt, a negyeddöntőben kettős győzelemmel lépett tovább a Wolfsburgon, a döntőért a Hamburg következett. Az első meccs gól nélküli döntetlennel ért véget, a döntés szintén a Craven Cottage-ra maradt. Mladen Petric góljával vezetett a Hamburg, de jött Davies, majd a 76. percben Gera a döntőbe lőtte csapatát, egy szöglet utáni kavarodást követően talált a hálóba!
A Fulhamre a döntőben az Atlético Madrid várt. A rendes játékidő (1-1) után jöhetett a hosszabbítás, Diego Forlán gólja azonban összetörte az angolok szívét, 2-1-re nyert az Atlético.
Ez az El-szezon azonban a Fulhamről és Gera Zoltánról szólt. Az azóta visszavonult válogatott középpályás – aki jelenleg a magyar U21-es nemzeti együttes szövetségi edzője - hat gólt szerzett, ebből négyet az egyenes kieséses szakaszban.
Gera óta magyar játékos nem lépett pályára európai kupadöntőben, sem a Bajnokok Ligájában, sem az Európa-ligában.

Már biztos: a következő bajnoki szezon rajtjánál nem lesz videóbíró

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.03.23. 11:00

Fotó: GABRIEL BOUYS / FP or licensors
Nyártól lehetne használni az élvonalbeli labdarúgó-mérkőzéseken a VAR-t, ha az MLSZ tavaly elkezdi a játékvezetők felkészítését.
Tavaly döntött a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége a játékvezetők munkáját segítő rendszer, a VAR bevezetéséről - hétköznapi nevén videóbíró - a 2020/21-es bajnoki szezonban. December 10-én elnökségi határozat született egy bizottság felállításáról, amelynek az volt a feladata, hogy ajánlatokat kérjen a rendszer üzemeltetésére, a legkedvezőbb feltételeket kínáló céget januárban kiválasztották. 
Az MLSZ március 14-iki háttérbeszélgetésén - melyre lapunk nem kapott meghívást - a 24. hu beszámolója szerint azt mondták, hogy a játékvezetők képzése azután kezdődhet el (várhatóan júliusban), hogy összeállt az eszközpark, rendelkezésre állnak a monitorok.
Ezzel az biztos, hogy a következő bajnoki szezon rajtjánál nem lesz videóbíró a magyarországi bajnokikon, de könnyen lehet, a tavaszi idényben sem. A játékvezetők elméleti felkészítését az MLSZ elnökségének tavalyi határozata után el lehetett volna kezdeni, ha valós szándék lett volna a videóbíró minél gyorsabb bevezetésére, a tananyag elméleti részének elsajátításához ugyanis nincs szükség technikai háttérre. A téli szünetben két edzőtáboruk is volt az élvonalbeli játékvezetői keret tagjainak, ha tényleg sürgős lenne a VAR bevezetése, akkor már ekkor el lehetett volna kezdeni a bírók felkészítését. Az elméleti és gyakorlati képzés - a vizsgákkal, tesztmérkőzésekkel együtt - Németországban egy évig, Horvátországban nyolc hónapig tartott. 
Lapunk megkérdezte a sportág szabályalkotó testületét, az IFAB-ot - amely a videóbíró bevezetését jóváhagyja, ha minden feltétel teljesült -, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy öt feltétel teljesülése után lehet használni a VAR-t, ezen előírásokat a minden országra egyformán érvényes Implementation Assistance and Approval Programme elnevezésű kiadvány tartalmazza. 
A közpénzből épített vagy felújított stadionok mindenhol alkalmasak a VAR működtetésére az országban, de a jóváhagyáshoz szükség van a játékvezetők mellett a videószobában a kameraképeket kezelő technikai munkatársak képzésére is. Csak olyan személy használhatja a VAR-t, aki ebből vizsgát tett és az IFAB erről jegyzőkönyvvel alátámasztott igazolást kap.
Az MLSZ játékvezetői bizottsága információnk szerint nem érdekelt a VAR gyors bevezetésében és minden lehetséges módon igyekszik lassítani ezt a folyamatot. Ennek oka, hogy jelenleg is vannak olyan bírók a legmagasabb osztályban, akik fizikailag és szakmailag sem lennének alkalmasak NB I-es találkozók vezetésére, csak a feletteseiknek köszönhetik, hogy közreműködhetnek a meccseken.
A laikus szurkolók is könnyen kiszúrhatják őket, ezek a játékvezetők a mérkőzéseken a szabálytalanságok többségét általában nem akció közelből, hanem 30-40 méter távolságról ítélik meg, ezért gyakran tévednek. A VAR bevezetése után hamar kiderülne, kik azok, akik a rosszabb fizikai adottságaik miatt az elfogadhatónál gyakrabban hibáznak, mert az ő találkozóikon az átlagosnál többször lenne szükség a videóbíró közbeavatkozására. 
A videóbíró ügyében nem a mostani az első eset, amikor az MLSZ nem teljesen a valóságról adott tájékoztatást. A szövetség honlapján is megjelent a hír idén február 3-án Gianni Infantino, a FIFA elnökének budapesti látogatásáról, és arról, hogy Csányi Sándor, az MLSZ első embere segítséget kért tőle a VAR magyarországi bevezetéséhez az engedélyeztetési eljárás felgyorsításával. A VAR bevezetését az IFAB engedélyezi, ha az öt pontból álló feltételrendszer maradéktalanul teljesült. A FIFA ebben nem illetékes, ezt írásban is megerősítette érdeklődésünkre a nemzetközi szövetség, illetve a szabályalkotó testület, az IFAB is.

Tesztmérkőzések kellenek

A játékvezetőknek nem elég vizsgát tenniük a videóbírós rendszer ismeretéből, "élesben", mérkőzés közben is dolgozniuk kell a VAR-ral. Az IFAB szabályzata szerint ez még a tesztelési szakasz része, ezért csak barátságos meccseken lehet használni a VAR-t. A VAR-t már alkalmazó országok utánpótlás-mérkőzéseket szoktak rendezni ebből a célból, melyekről részletes feljegyzést vár el az IFAB, aminek tartalmazni kell többek között azt is, hogy hány alkalommal, milyen játékhelyzeteknél használták a videóbírót, mik voltak az alkalmazás során a tapasztalatok. Az IFAB nem szab meg időhatárt egy-egy kétes helyzet eldöntésénél, a lényeg, hogy korrekt ítélet szülessen, de törekedni kell arra, hogy ez minél gyorsabban történjen meg.  

„A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett” – Először beszélt az olimpia esetleges elhalasztásáról a japán miniszterelnök

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.23. 10:21

Fotó: Kaname Yoneyama / AFP/Yomiuri
A sportolók egészsége a legfontosabb – hangsúlyozta Abe Sindzó.
Először beszélt a nyári, tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap közölte, hogy négy héten belül dönt az esemény sorsáról és ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is, a szigetország kormányfője hétfőn, a parlamentben is erről beszélt. Ahogy fogalmazott: ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba.
„A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb”

– mondta Abe Sindzó.

A végleges döntést a NOB-nak kell majd meghoznia. A tokiói olimpia az eredeti tervek szerint július 24-én kezdődne. A világjárvány miatt több sportszervezet is azt kérte a NOB-tól, hogy halassza el a játékokat, ami történelmi döntés lenne és óriási hatást gyakorolna az egész sportéletre.

Bojkott

A Kanadai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság volt az első a világon, amely egyértelműen kijelentette, hogy nem küld sportolókat a japán fővárosba, amennyiben július 24-én elkezdődne az olimpia. A szervezet azt javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy egy évvel halassza el a játékokat nemcsak a sportolók, hanem mindenki egészsége érdekében. A kanadai bejelentést követően egy órával az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, hogy a 2021-es olimpiarendezést támogatja, a versenyzői inkább erre készüljenek, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és mindenki térjen vissza a családjához. Ráadásul az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, nem lehet felkészülni az idei olimpiára – foglalt állást a szervezet. Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság ügyvezető elnöke a hétfői elnökségi ülés után közölte, hogy nem tudnak csapatot összeállítani Tokióra, amennyiben a játékokat az eredeti időpontban tartják. Ian Chesterman, az ausztrálok tokiói csapatvezetője szintén hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a játékokat nem lehet júliusban megtartani a koronavírus-járvány miatt. „A sportolóink hozzáállása nagyon pozitív, de a stressz és a bizonytalanság még mindig rendkívül nagy kihívást jelent számukra” – tette hozzá.