munkavállalók;Suzuki;elbocsátások;Vasas Szakszervezeti Szövetség;koronavírus;

Megkezdődtek az elbocsátások

Több száz kölcsönzött munkásától vált meg a Suzuki. A szakszervezetek védelmet követelnek a dolgozóknak is.

Pénteken még az esztergomi Suzuki gyárban dolgozott, hétfőtől viszont nem csak munkanélkülivé vált, de otthon nélkül is maradt több száz olyan munkavállaló, akit kölcsönzött munkaerőként foglalkoztattak az üzemben. A Suzuki gyárban, csakúgy, mint a többi hazai autógyárban, hétfőtől leáll a termelés. Emiatt a cég azonnali hatállyal felmondta a kölcsönzött munkaerőre vonatkozó igényét. A kölcsönző cég pedig a vele szerződésben álló dolgozóknak mondott fel: ez mintegy 600 dolgozót érint. A munkásszállást hétfő reggelig el kell hagyniuk – mondta el lapunknak László Zoltán, a  Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A kölcsönzött munkaerőként dolgozók a koronavírus-járvány kitörése előtt sem voltak már túl jó helyzetben az autóiparban, az ágazatból érkező rossz hírek hatására tavaly ezres nagyságrendben váltak meg tőlük a cégek – emlékeztet László Zoltán, aki szerint összességében ismét több mint ezer kölcsönzött munkavállalót érinthetnek a gyárleállások miatti leépítések. Ezek a dolgozók zömmel Kelet-Magyarországról, Ukrajnából vagy Szerbiából érkeztek. Vannak közöttük volt állami gondozottak, akiknek a munkásszálló jelenti az otthonukat. Nekik most nincs hová menniük – hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető. 

A  Suzuki a fentiekre reagálva azt közölte: a cég alkalmazásában álló dolgozók számára a leállás idejére – állásidő, munkaidő áthelyezés,  otthoni munkavégzés, fizetett szabadság keretében – biztosított a bérfizetés. A munkaerő kölcsönző cégeknek ugyanakkor jelezték: a koronavírus miatt szolgáltatásaikat szüneteltetik, de a termelés újraindulásakor a kölcsönzött állomány tagjaira is számítanak. Azoknak, akik a határzár miatt nem tudnak hazamenni, lakhatási támogatást ígér a cég, amely közlése szerint törekszik arra, hogy  a bérelt munkaerő közül minél többen kerüljenek át a Suzuki állományába.  

Az Átlátszó eközben arról számolt be: a komlói RÁK Antenna Gyártó Kft. – a Suzuki egyik beszállítója – pénteken tömeges leépítést jelentett be, és mintegy 120 munkavállalójától válik meg egyszerre. A dolgozóknak állítólag azt javasolták, ha később vissza akarnak menni dolgozni, jobban teszik, ha aláírják a közös megegyezést, amivel egyúttal a végkielégítésről is lemondanak. Ezt sokan meg is tették abban bízva, hogy a leállás csak átmeneti, és hamarosan újra felvehetik a munkát.

László Zoltán szerint az ilyen „közös megegyezéseket” a dolgozók félelemből írják alá, azok nem szolgálják az ő érdekeiket. A Vasas ezért azt javasolja a dolgozóknak, ne írjanak alá semmilyen, a koronavírusra hivatkozva eléjük tolt papírt addig, amíg nem beszéltek egy szakszervezeti tisztségviselővel. A Vasas Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét is felhívta: a munkahelyek és a dolgozók védelmében szükség volna arra, hogy az állam egy időre átvállalja az elbocsátani tervezett emberek fizetését.

A környező országokban ezt már bevezették, a magyar kormány azonban mindeddig nem jelentett be ilyen lépéseket. Az eddigi intézkedések pedig a négy nagy hazai szakszervezeti konföderáció szerint nem elégségesek, és részben nem is megfelelőek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a LIGA Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös nyilatkozata szerint az, hogy a munkáltató a munkaidő-beosztást bármikor módosíthatja, olyan aránytalan rugalmasságot vár el a munkavállalótól, amely sokszor éppen a jelenlegi helyzetben nem megvalósítható. Az a módosítás pedig, miszerint a munkavállaló és a munkáltató a Munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek, az Mt. teljes felfüggesztését lehetővé teszi  – sorolják a szakszervezetek. Szerintük elfogadhatatlan, hogy a jogalkotó éppen most hagyja védtelenül a munkavállalókat, hiszen ők a jelenlegi helyzetben nem egyenrangú tárgyalófelei a munkáltatónak. A szakszervezetek hangsúlyozzák: nem csak a munkahelyeket, hanem a munkavállalókat is meg kellene védeni. A fenti rendelet módosítása mellett meg kell oldani azt is, hogy a gyermekek szülei a jövedelmük megtartása mellett maradhassanak otthon, ehhez a kormánynak segítséget kell nyújtania a kis- és közepes vállalkozásoknak – hangsúlyozzák a szakszervezetek, amelyek haladéktalanul egyeztetéseket követelnek.    

MSZP: emeljék meg az álláskeresési támogatástAz elbocsátott suzukis dolgozók megkeresték panaszaikkal Komjáthi Imrét, az MSZP alelnökét is, aki lapunknak elmondta: a kölcsönző cég a próbaidősöktől azonnal, plusz fizetség nélkül vált meg, a 3 hónap és 3 év közötti munkaviszonnyal bíróknak pedig 15 nap felmondási időt fizetnek. Komjáthi úgy látja, a többi nagy gyár már korábban és időben elnyújtva meglépte azt, amit most a Suzuki egyszerre, hiszen a bajok nem most kezdődtek az autóiparban. A koronavírus-járvány miatt így nem a többezer fős multiknál, hanem a kis- és középvállalkozásoknál lehet kritikus a foglalkoztatási helyzet. Ezért is javasolja az MSZP, hogy a 3 hónapig folyósított, alig 23 ezer forintos álláskeresési támogatás összegét 100 ezer forintra, idejét pedig 9 hónapra emelje meg a kormány.  
Több mint ezer kölcsönzött munkavállalót érinthetnek a gyárleállások miatti leépítések.László Zoltán
A Vasas azt javasolja a dolgozóknak, ne írjanak alá semmilyen, a koronavírusra hivatkozva eléjük tolt papírt.idézet