Jelnyelven is elérhető a koronavírus-tájékoztató

Publikálás dátuma
2020.03.23. 10:28

Fotó: TKK MTA
Lefordította az Országos Mentőszolgálat tájékoztatóját az MTA oktatási kutatócsoportja.
Az Országos Mentőszolgálat jelnyelvi koronavírus-tájékoztatója, amelyet az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport készített el, itt érhető el.
A csoport a napokban elérhetővé tett egy, a távoktatás segítő weboldalt, amely azoknak segít, akik az online oktatásban magyar jel- és cigány nyelvet használnak – derült ki az MTA közleményéből.
Szerző

Magyar kutatóknak sikerült meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját

Publikálás dátuma
2020.03.21. 13:56
Koronavírus-minták egy német laborban. Képünk illusztráció
Fotó: BERND WUSTNECK /
A kód ismeretében már hatékonyan lehet gyógyszert is fejleszteni a világszerte 278 ezer embert megfertőző kórokozó ellen.
Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel. Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el - jegyezték meg a közleményben. Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.  Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.  A koronavírus elleni hatékony gyógyszer mielőbbi kifejlesztése szó szerint élet-halál kérdése, hiszen a John Hopkins egyetem frissülő, interaktív térképe alapján a világméretű járványban eddig több mint 278 ezren betegedtek meg, és 11500-nál is többen vesztették életüket.
Szerző
Frissítve: 2020.03.21. 20:35

Vajjal kopásállóvá tett sziklarajzokat találtak egy kínai hegyen

Publikálás dátuma
2020.03.21. 10:10
Festett Buddha faragványok Garzéban
Fotó: AFP/Xinhua
Különféle tibeti buddhista képeket és több, ősi tibeti nyelven írt feljegyzést is rejtenek a nyomok.
A hegy a Szecsuán tartomány Garze Tibeti Autonóm Prefektúrájában lévő zhendai kolostor közelében található. A helyi hatóságok küldtek egy kutatócsapatot a helyszínre, amely több sziklarajzot talált a hegy lábától kezdve egészen a hegy teteje közelében lévő barlangig. A rajzok között különféle tibeti buddhista képeket és több, ősi tibeti nyelven írt feljegyzést is találtak. Egy nagy, 2 méterszer 0,7-1 méteres rajzot is találtak a hegyoldalban. A kutatók elmondták, nehéz volt azonosítani az ősi rajzokat, mivel a helyi lakosok vajat dörzsöltek beléjük, hogy megvédjék őket a kopástól.
A szakértők 2017-ben a Ming-dinasztiához (1368-1644) köthető falfestményeket és agyagszobrokat fedeztek fel a kolostorban. Badan, a kolostorban élő egyik szerzetes szerint a sziklarajzok ugyanabból a korszakból származhatnak, mint a kolostor festményei. A helyi vezetőség közlése szerint további vizsgálatokat fognak végezni a kulturális emlékek védelme érdekben és szakértőket hívnak a további kutatások elvégzésére.
Szerző
Témák
sziklarajzok