Előfizetés

Nemzetközi Sajtó Intézet: Orbán szélsőséges hatalmi túlterjeszkedésre készül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 19:14

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben / MTI
A bécsi székhelyű szakmai érdekvédő szervezet szerint járvány idején nagyobb szükség van a kritikus sajtóra, mint valaha.
Az Orbán-kormány kihasználja a koronavírus-járvány adta lehetőségeket a független és kritikus sajtó elleni fellépésre - erre figyelmeztet a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI). A több mint száz éves szakmai érdekvédő szervezet igazgatója, Barbara Trionfi nyílt levélben fordult Vera Jourovához az európai értékekért és átláthatóságért felelős EU-biztoshoz. Trionfi tiltakozását fejezi ki, amiért a parlament elé terjesztett felhatalmazási törvény alapján akár öt év börtönnel is sújthatnák a rémhírterjesztést. Felidézi, hogy az Orbán-kormány és a kormánypárti média napi szinten álhírek közlésével vádolja a független sajtót (köztük például a 444.hu-t és az Indexet), amiért az újságírók kérdéseket mernek feltenni a kormány felkészültségét, stratégiáját és az átláthatóságot illetően. Véleménye szerint ennek fényében a kilátásba helyezett börtönbüntetések célja az újságírók  megfémlítése és öncenzúrára kényszerítése. Az IPI igazgatója úgy véli: az intézkedések szélsőséges mértékű hatalmi túlterjeszkedést jelentenek az Orbán-kormány részéről, amely már bizonyítottan aláásta a média szabadságát és saját maga is folytatott dezinformációs kampányokat. Trionfi arra hívja fel Joruvá figyelmét, hogy a felhatalmazási törvény félelmetes precedenst teremthet az Európai Unióban. Szerinte más tagállami vezetők is követhetik Orbán példáját, amely felmérhetetlen károkat okozna az alapvető jogoknak és a demokráciának, valamint a járvány elleni küzdelmet is megnehezítené. A Nemzetközi Sajtó Intézet vezetője szerint a jelenlegi járvány idején, amikor az emberek alapvető jogait függesztik fel, nagyobb szükség van a kritikus sajtóra, mint valaha. Mint írja, a média ellenőrző funkciója biztosítja, hogy a döntéshozók nem élnek vissza újonnan szerzett hatalmukkal. A sajtószabadság és a független újságírás ennél fogva korántsem luxus ezekben az időkben, éppen ellenkezőleg: a járvánnyal kapcsolatos hírek és az információ szabad terjedése elengedhetetlen a koronavírus elleni küzdelemben. Barbara Trionfi ezért arra kéri Vera Jourovát, hogy hivatalból álljon ki a felhatalmazási törvény ellen és biztosítsa, hogy a járvány idején is garantáltak maradjanak az alapvető jogok és a sajtószabadság.

A kórházi orvosok és nővérek ingyen parkolhatnak Budapesten

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.03.23. 18:46

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala / Facebook
Megérkezett az első főváros által rendelt szájmaszk-szállítmány.
Most jön csak a neheze – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester hétfői tájékoztatóján. A városvezető mindenkinek megköszönte, hogy otthon marad és betartja a járványügyi szabályokat és megköszönte azoknak a munkáját, akik a vészhelyzet idején is teszik a dolgukat. A főpolgármester azt is elmondta, nem csupán a kormányt kérik arra, hogy tegyen meg mindent a szükséges védőfelszerelések beszerzése érdekében, de a fővárosi önkormányzat maga is mindent megtesz ennek érdekében. Az erőfeszítés első eredménye az a 35 ezer sebészeti szájmaszk, amely ma megérkezett Budapestre és amelyeket az elkövetkező napokban a szociális ágazat fővárosi dolgozói között osztanak szét. A városvezető ma levélben fordult a fővárosi kórházak vezetőihez azt kérve, hogy írják össze mindazon orvosok és egészségügyi dolgozók nevét, akik kocsival járnak dolgozni. Számukra a megadott rendszámú gépkocsival egész Budapest területén ingyenessé teszik a parkolást. Karácsony Gergely a fővárosiak megértését kérte: most azoknak segítünk, akik mindannyiunknak segítenek. 

A felhatalmazási törvény Brüsszelben is kiverte a biztosítékot

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.23. 18:03

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Attól, hogy világjárvány van, még nem szabad figyelmen kívül hagyni az Európai Unió alapvető értékeit, a demokrácia és a jogállam elveit - írja képviselőtársainak Radka Maxová cseh liberális EP-képviselő, aki levélben fordul az Európai Bizottsághoz a magyar felhatalmazási törvényjavaslat miatt.
Levelet ír az Európai Bizottságnak egy cseh liberális európai parlamenti képviselő a magyar felhatalmazási törvényjavaslat miatt. Radka Maxová azt szeretné, ha a brüsszeli testület párbeszédet kezdene a magyar kormánnyal a jogszabály-tervezetről. Felhívásához hétfő estig gyűjt támogatókat az uniós képviselő-testületben. A politikus a levelet kísérő és az összes képviselőnek szóló kör e-mailjében kifejti: attól, hogy világjárvány van, még nem szabad figyelmen kívül hagyni az Európai Unió alapvető értékeit, a demokrácia és a jogállam elveit. Bár a jelenlegi helyzetben gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalra van szükség, ez nem mehet a demokratikus fékek és egyensúlyok rovására. A magyar kormány által javasolt jogszabály kiküszöbölné a parlamentet, vagyis ha elfogadják, akkor Orbán kormányfő határozatlan ideig parlamenti ellenőrzés nélkül kormányozhatna - állítja Maxová. A cseh politikus - aki az Orbán Viktor barátjának számító Andrej Babiš miniszterelnök pártjának a tagja - kifogásolja, hogy a magyar büntetőtörvénykönyv módosítása nyomán lehetővé válna a félrevezető információk terjesztőinek büntetőjogi felelősségrevonása anélkül, hogy a szöveg pontosan meghatározná, mi tekinthető félrevezető információnak. Szerinte ez nem egyeztethető össze a büntetőjog alapelvével: a "nula crimen sine lege certa", vagyis a "nincs bűncselekmény törvény nélkül" elvével. "Szeretném felkérni az Európai Bizottságot, hogy kezdjen párbeszédet a magyar kormánnyal annak biztosítására, hogy a vészhelyzet csupán az egészségügyi helyzet javítását szolgálja, és eközben ne sérüljenek az európai valamint a nemzetközi jog alapelvei" - írja Radka Maxová. 
A cseh EP-képviselő e-mailjére hamarosan megszületett a Fidesz EP-delegációjának válasza, amit ezúttal Kósa Ádám jegyez. "Határozott véleményünk szerint a világméretű vészhelyzetben nem kicsinyes politikai csatákra kell fordítanunk az energiánkat, hanem a koronavírus terjedését gátló erőfeszítésekre" - kezdődik Kósa szintén körbeküldött e-mailje. Szerinte ez nem csak a kormányok kötelessége, hanem az összes felelős politikusé, beleértve az Európai Parlament képviselőit. Kósa a levélben kifejti: az elmúlt hetekben valamennyi európai kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be. Belgiumban például megalakult a szövetségi kormány, amely speciális felhatalmazást kapott a vészhelyzet kezelésére. (Belgiumban három hónapra kapott felhatalmazást a kormány és speciális jogköre csak az egészségügyi ellátásra, a közrend védelmére, szociális és gazdaságvédelmi intézkedésekre terjedhet ki - a szerk.) Svédországban 349-ről 55-re csökkentették a parlament létszámát. A francia elnök kijelentette, hogy Franciaország háborúban áll, míg a Cseh Köztársaságban a koronavírus terjesztése immár bűncselekménynek számít. "Kik vagyunk mi, hogy ítéletet mondjunk, mely intézkedések helyesek, és melyek működnek egy adott tagállamban? Maxová asszony hajlandó lesz felelősséget vállalni az elveszett magyar életekért?" - teszi fel a kérdést Kósa. Majd kifejti: a törvényjavaslat azért nem határozza meg a felhatalmazás határidejét, mert "jelenleg nem láthatjuk a világjárvány végét, ezért nem tudjuk megjósolni, hogy meddig tart a vészhelyzet". Szerinte az Országgyűlés szabadon dönthet arról, hogy egyetért-e vagy sem a kormány helyzetértékelésével, és bármikor úgy határozhat, hogy visszavonja a vészhelyzet időbeni kiterjesztésére vonatkozó beleegyezését. Az EP-képviselő magyarázatként hozzáfűzi: ha a Parlament tömeges megbetegedés miatt nem lenne határozatképes, akkor a felhatalmazásra adott mandátumot nem lehetne meghosszabbítani. Vészhelyzetben az álhírek terjesztése akadályozhatja a kormány intézkedéseinek hatékonyságát - vélekedik Kósa. A törvényjavaslat ezért bűncselekményként határozza meg a hamis információk terjesztését. Mindazonáltal úgy véli, hogy rendelkezés konkrét megfogalmazása, ideiglenes alkalmazási köre, valamint a meglévő széles alkotmányos és jogi háttér biztosítja, hogy a törvénnyel ne lehessen visszaélni. Végül a fideszes politikus idéz egy meg nem nevezett közvéleménykutatást, amely szerint a magyarok 94 százaléka támogatja, hogy az Országgyűlés kiterjessze a koronavírus miatt életbe léptetett vészhelyzetet.