Előfizetés

Szolidaritási alapot kezdeményeznek

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.23. 20:55

Fotó: Béres Márton / Népszava
A XXI. Század Társaság nevében Kocsis András Sándor, az Oltalom Karitatív Egyesület részéről pedig Iványi Gábor kezdeményezi, hogy április elsejétől három hónapra jöjjön létre egy szolidaritási alap, amelynek célja az idősek segítése, valamint az egzisztenciájukban megroppant emberek támogatása.
Felhívásukban mindenkit kérnek, aki havi nettó 500 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkezik, hogy az említett összeg fölötti rész tíz százalékát ajánlja fel a rászorulóknak. Természetesen kisebb összegű adományokat is köszönettel fogadnak.
A koronavírus-krízis gyakorlatilag a világ minden országát érinti, bennünket is – áll a felhívásban. A vírusválság leküzdése után bizonyára nem ugyanabban a világban fogunk élni, mint eddig, de a következmények egyelőre még nem láthatók. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, és támogassuk a rászorulókat! – zárul a hétfőn közzétett felhívás.

Lengyelországba hazatérő katonai konvoj közlekedik több forgalmas útszakaszon kedden

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.23. 20:54
Illusztráció
Fotó: CEM GENCO / Anadolu Agency
Hadgyakorlatról mennek haza.
Megnövekedett katonai járműforgalomra lehet számítani kedden több forgalmas útszakaszon - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este. Közleményük szerint kedden délután 4 és 7 óra között az Újdörögd - Sümeg - (84. főút) - Zsédeny - (M86) - Csorna - (M85) - Abda - M1 - Mosonmagyaróvár - M15 - Rajka határátkelőhely útvonalon közlekedik katonai konvoj. A Lengyelországba tartó katonai járművek hadgyakorlaton vettek részt Magyarországon - tették hozzá. A Magyar Honvédség kér mindenkit, hogy az említett útvonalon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítse meg a katonai menetoszlopot, ezzel is segítve biztonságos és folyamatos haladását. A menetoszlop elején és végén figyelmeztető jelzést használó járművek közlekednek - írta a HM, hozzátéve: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Elhunyt egy beteg, már nyolc áldozata van itthon a járványnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 19:54

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Öten viszont távozhattak a kórházból, így már 21-en vannak, akik igazoltan meggyógyultak.
Újabb 80 éves krónikus betegségben szenvedő idős férfi hunyt el a koronavírussal-fertőzöttek közül - közölte az operatív törzs kormányzati tájékoztatási honlapon. Ugyanakkor a gyógyultak száma is nőtt, már 21-en távozhattak a kórházból - tették hozzá. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés - emlékeztetnek. Magyarországon is már bárkiben és bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.   Orbán Viktor az operatív törzs ülése után délelőtt jelentette be, hogy a járvány modellezése alapján annyit tudható, a hivatalosan ismert 167 fertőzöttnél jóval többen terjeszthetnek betegséget. Elmondta, a 167-betegből 108 tünetmentes hordozónak számít, 27-en tüneteket is mutatnak, 9 ember válságos állapotban lévő betegnek számít. A délelőtti bejelentés idején hét áldozatról lehetett tudni, közülük öten szív-és érrendszeri betegségben szenvedtek, egy vastagbél-betegséggel, egy pedig más daganatos betegséggel küzdött. A hivatalos tájékoztatás szerint összesen 167 embert fertőzött meg a vírus,21-en meggyógyultak, 8 ember meghalt, így jelenleg 138 fertőzött beteget tartanak nyilván és összesen 5515 tesztet végeztek.